Τα παιδιά του «Δράκουλα»

Η Ακαδημία του Γκεόργκε Χάτζι αλλάζει το ποδοσφαιρικό μέλλον της Ρουμανίας και αποτελεί παράδειγμα και για την υπόλοιπη Ευρώπη

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα προκριματικά του Euro 2024 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας. Μια από τις εθνικές ομάδες, που εκτός από την Ελλάδα, θα κυνηγήσει την παρουσία της σε αυτό είναι και η Ρουμανία. Τελευταία φορά που είχε καταφέρει να μπει στην τελική φάση ήταν το 2016, ενώ όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν έχει προκριθεί από το 1998 και μετά. Για πολλά χρόνια η ομάδα ακολουθούσε καθοδική πορεία, όμως ένας άνθρωπος που την οδήγησε ψηλά στο παρελθόν, φαίνεται ότι είναι ικανός να της χαράξει και ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Ο Γκεόργκε Χάτζι, είναι ο μεγαλύτερος παίκτης που έχει βγάλει η χώρα. Ο «Μαραντόνα των Καρπαθίων», όπως τον αποκαλούσε ο Τύπος και ο κόσμος, μπορεί να συμπεριληφθεί με άνεση στη λίστα με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Κορυφαία του στιγμή με την εθνική του ομάδα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, όταν την οδήγησε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Σουηδία.

Τα παιδιά του «Δράκουλα»-1
AP PHOTO

Παρά την πίκρα, πίσω στην πατρίδα του το σύνθημα «Hagi for President» γράφτηκε σε πολλούς τοίχους και ακόμα και μετά από δύο χρόνια στις εκλογές του 1996, το όνομά του εμφανίστηκε σε πολλά ψηφοδέλτια, παίρνοντας περισσότερες ψήφους ακόμα και από πολλούς άλλους επίσημους υποψηφίους.

Κλώτσησε την μπάλα για 29 χρόνια και είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του δεκαριού παλιάς κοπής. Ντελικάτος, σκόρερ, αλλά και «βρώμικος» όποτε χρειαζόταν. Αλλωστε ήταν Βαλκάνιος και όχι παίξε, γέλασε. Εκτός των άλλων κατάφερε να παίξει και στην Ρεάλ και στην Μπαρτσελόνα, ενώ επίσης οδήγησε την Γαλατασαράϊ στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA και του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ το 2000. Κατέλαβε την τέταρτη θέση για τη Χρυσή Μπάλα το 1994 και ο Πελέ τον συμπεριέλαβε σε μια λίστα 125 ατόμων με τους καλύτερους εν ζωή παίκτες του κόσμου το 2004.

Τα παιδιά του «Δράκουλα»-2
AP PHOTO

Με το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, αποφάσισε να γίνει προπονητής, με την εθνική ομάδα της Ρουμανίας να είναι η πρώτη του δουλειά, όμως η αρχή δεν ήταν η αναμενόμενη και η προσγείωση απότομη, κάνοντας ένα μεγάλο μέρος της λάμψης που τον ακολουθούσε να χαθεί. Μετά την εθνική, πήγε στην Τουρκία (Γαλατά και Μπούρσασπορ), ενώ κάθισε και στον πάγκο της Στεάουα, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τον κανόνα που θέλει τους πολύ μεγάλους παίκτες να μην γίνονται ανάλογου μεγέθους προπονητές.

Το 2009, πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στην γενέτειρά του την Κωνστάντζα στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας με μια τολμηρή φιλοδοξία, που εμπεριείχε και τεράστιο ρίσκο. Αποφάσισε να διαμορφώσει ο ίδιος το ποδοσφαιρικό μέλλον της πατρίδας του, ξεκινώντας από το μηδέν τη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ακαδημίας. Να έπλαθε αυτός τους αυριανούς παίκτες, να τους έβαζε στη δική του λογική και παπούτσια και μετά αυτοί να αποτελούσαν τις βάσεις για τη νέα Ρουμανία. Εβγαλε από την τσέπη του πολλά από τα εκατομμύρια που είχε καταφέρει να μαζέψει ως παίκτης και ως προπονητής, ενώ βρήκε και άλλους «συμπαίκτες» που θέλησαν να στηρίξουν το έργο του. Το συνολικό ποσό που επενδύθηκε ήταν πάνω από 10 εκατ. ευρώ. 

Την πρώτη χρονιά περισσότερα από 200 παιδιά από όλη την Ρουμανία πέρασαν τις πόρτες της, ενώ περίπου 100 άτομα αποτελούν το προσωπικό της. Παράλληλα, πήρε και την Βιτορούλ Κωνστάντζα που τότε αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία της Ρουμανίας, προκειμένου να αγωνίζονται τα παιδιά της ακαδημίας. Το πρώτο θαύμα δεν άργησε να συμβεί. Η ομάδα ανέβηκε συνεχόμενες κατηγορίες και το 2017 κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα στην Ρουμανία, αφήνοντας πίσω της όλες τις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις, ενώ το 2019 κατέκτησε και το Κύπελλο. Το επόμενο βήμα ήταν το 2021 η συγχώνευση με την Φαρούλ Κωνστάντζα, όπου ο Χάτζι είχε κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία 10 ετών.

Τα χρήματα που είχε βάλει του επιστράφηκαν με το παραπάνω, καθώς πολλοί παίκτες πήραν μεταγραφή για ομάδες του εξωτερικού, ενώ η Φαρούλ αν και είναι μια από τις ομάδες που έχουν τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στην Ευρώπη, οδηγεί αυτή τη στιγμή την κούρσα στο πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά ο Χάτζι δεν δίστασε να δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία ένας παίκτης που δεν είχε κλείσει καν τα δεκαπέντε του χρόνια. Πρόκειται για τον Αλεξάντρου Στόιαν ο οποίος ήταν 14 ετών και 10 μηνών όταν έκανε ντεμπούτο κόντρα στην Κραϊόβα.

Οι έφηβοι που έπλασε ο Χάτζι έγιναν άνδρες και ακολούθησαν τη δική τους διαδρομή σε ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Φιορεντίνα, η Μπράιτον και η Ρέιντζερς, εκεί όπου αγωνίζεται και ο γιος του, Ιάνις, ενώ σχεδόν η μισή αποστολή της Ρουμανίας έχει περάσει από την ομάδα του Χάτζι. Τα ποσοστά στις μικρές εθνικές είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Τα όσα έχει καταφέρει τα έχει γράψει και σε βιβλίο: «Σε αυτό έβαλα τα πάντα για την τακτική μου, τη φιλοσοφία μου, για το πώς βλέπω το ποδόσφαιρο. Πρέπει να ξεκινήσεις από τα βασικά, να κάνεις πρώτα τα απλά πράγματα και μετά να πας βήμα – βήμα προς τα πιο περίπλοκα. Το μότο μου είναι: Είμαι γεννημένος για να κερδίζω, όχι μόνο για να υπάρχω. Έτσι προσπαθώ να το εφαρμόζω σε ό,τι κάνω και θέλω να εμπνεύσω όσους συνεργάζομαι να κάνουν το ίδιο», λέει ο Χάτζι και προσθέτει: «Ο Κρόιφ είναι η έμπνευσή μου. Ο τρόπος που έκανε τα πράγματα ήταν απλά καταπληκτικός. Έμαθα τόσα πολλά από αυτόν, από τις μεθόδους και τις ιδέες του». Η ακαδημία του Χάτζι έχει στόχο να προωθεί τουλάχιστον δύο παίκτες στην πρώτη ομάδα κάθε σεζόν. «Ήμουν αρκετά τυχερός που έχω καλούς δασκάλους που επιτάχυναν την πρόοδό μου. Αυτό θέλω να κάνω ο ίδιος», προσθέτει.

Η ακαδημία βρίσκεται λίγο έξω από την Κωνστάντζα, μια πόλη περίπου 300.000 κατοίκων που βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Όπως αναφέρει μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της: «Είναι ένα έργο ευγνωμοσύνης του Χάτζι προς όλους όσους τον εμπιστεύτηκαν και τον στήριξαν από τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο μέχρι την αποχώρησή του». Περιλαμβάνει γήπεδα αγώνων και προπόνησης (οκτώ στον αριθμό, με φυσικό και τεχνητό γρασίδι), σώματα κτιρίων με συγκεκριμένες λειτουργίες, ενώ όπως τονίζεται κύριος σκοπός της Ακαδημίας είναι η μύηση, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη και η προετοιμασία των παιδιών και των νέων για απόδοση στο υψηλότερο επίπεδο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, άλλοι στόχοι της Ακαδημίας είναι η υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην κοινότητα, η βελτίωση της ζωής των παιδιών μέσα από το ποδόσφαιρο και η προώθηση του αθλητισμού ως υγιεινού τρόπου ζωής. Στην Ακαδημία συμμετέχουν περίπου 250 αθλητές, χωρισμένοι σε 13 ηλικιακές κατηγορίες, από 6 έως 19 ετών. Οι μικρές ηλικίες μέχρι 12 ετών προέρχονται από την επαρχία Κωνστάντζα, ενώ μετά τα 13 έτη έχει και από άλλα μέρη της Ρουμανίας όπου ζουν μέσα στις εγκαταστάσεις, όπου εκτός από τη διαμονή και την προπόνηση ακολουθούν κανονικά και τα μαθήματά τους στο σχολείο.

«Επέστρεψα στην Κωνστάντζα γιατί εκεί γεννήθηκα», λέει ο Χάτζι . «Αυτό είναι το μέρος μου. Δουλεύω για να δημιουργήσω πρωταθλητές. Θέλω να δημιουργήσω παγκόσμιους πρωταθλητές. Πιστεύω σε αυτό. Πιστεύω στη δουλειά που κάνω και στο ταλέντο των Ρουμάνων παικτών. Πρέπει να θέτεις τους μεγαλύτερους στόχους και να πιστεύεις ακούραστα. Διαφορετικά, δεν πρόκειται να κάνεις πολλά».

Το αν τα παιδιά του «Δράκουλα» θα πετύχουν τον στόχο της πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2024, θα φανεί στο γήπεδο και φυσικά στο χειροκρότημα…

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή