Σούπερ Λιγκ 1 – Πλέι οφ: Τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια – Τι αλλάζει σε σύγκριση με πέρσι

Σούπερ Λιγκ 1 – Πλέι οφ: Τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια – Τι αλλάζει σε σύγκριση με πέρσι

Στο μίνι πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών όπου 6 ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη σε δύο γύρους, θα κριθεί ο τίτλος του πρωταθλητή και η κατανομή των 5 ευρωπαϊκών εισιτηρίων

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη των πλέι άουτ της Stoiximan Super League έφερε 8 ομάδες στη σέντρα αυτού του άχαρου πρωταθλήματος των 7 αγωνιστικών του ενός γύρου, χωρίς κανένα συννεφάκι να σκιάζει τον ουρανό. Το τοπίο είναι απολύτως ξεκάθαρο. Οι πρώτες 6 ομάδες της συνολικής βαθμολογίας (κανονική διάρκεια πρωταθλήματος και πλέι οφ) θα παραμείνουν στην ΣΛ1, ενώ οι δύο τελευταίες θα πάρουν κατ’ ευθείαν στην άγουσα για τη ΣΛ2, χωρίς η προτελευταία να έχει ένα ακόμη «κανονάκι» ζωής μέσω μπαράζ κόντρα σε μια ομάδα που έρχεται από την παρακάτω κατηγορία, όπως ίσχυε έως πέρυσι. 

Στα πλέι οφ η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη και ο δρόμος για τους ομίλους των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων… ζαλίζει. Σ’ αυτό το μίνι πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών όπου 6 ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη σε δύο γύρους, θα κριθεί ο τίτλος του πρωταθλητή και η κατανομή των 5 ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Από μια ευνοϊκή συγκυρία (που έτσι όπως πάμε, μάλλον θα κάνουμε χρόνια να την ξαναδούμε), η ΣΛ1 θα στείλει εφέτος στην Ευρώπη 5 ομάδες της αντί για τις συνηθισμένες 4 των τελευταίων ετών, με έξτρα πριμοδότηση ψηλότερα πατώματα και λιγότερα εμπόδια στο δρόμο τους προς τους ομίλους. 

Οι βασικές διαφορές σε σχέση με πέρυσι και του… χρόνου, είναι διακριτές. Αντί για μία ομάδα, στα προκριματικά του Champions League θα παίξουν εφέτος δύο ομάδες μας, με έξτρα μπόνους ότι ενώ μέχρι πέρυσι καμία ομάδα μας δεν έμπαινε με το ισχύον σύστημα άμεσα σε προκριματική φάση του Europa League, εφέτος υπάρχει ένα καλό εισιτήριο και για εκεί. Οι άλλες δύο που θα ξεμείνουν, θα παίξουν στο Conference League, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή με πέρυσι. 

Πέρα από τον μεγαλύτερο αριθμό των ομάδων και τις πιο πλούσιες ευκαιρίες που υπάρχουν με τις εφετινές συνθήκες, πολύ μεγάλη σημασία έχει και ο χρόνος που θα μπουν οι ομάδες μας στα παιχνίδια. Γιατί ο χρόνος αυτός, θα καθορίσει και το πόσες προκρίσεις θα χρειαστούν για να φτάσουν μέχρι τους ομίλους. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι και οι ευκαιρίες σαφώς μεγαλύτερες. Πιο αναλυτικά: 

Ο πρωταθλητής

Η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό όμιλο του Champions League και στο χειρότερο σενάριο, θα έχει μια εξασφαλισμένη θέση στο Conference League. Εάν προκριθεί από τον 3ο προκριματικό γύρο (8-9/8 και 15/8), θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Champions League (22-23/8 και 29-30/8) κι αν περάσει από εκεί, μπαίνει με το σπαθί της στη φάση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης. Χρειάζεται, δηλαδή, δύο προκρίσεις για να πετύχει το απόλυτο, ενώ πέρυσι ο πρωταθλητής ήθελε τρεις. 

Στο σενάριο που θα προκριθεί στη φάση των πλέι οφ του Champions League και αποκλειστεί εκεί, μετατίθεται απ’ ευθείας στους ομίλους του Europa League. Στην περίπτωση που αποκλειστεί στον 3ο προκριματικό γύρο, θα παίξει στα πλέι οφ του Europa League και εάν προκριθεί, μπαίνει στους ομίλους αυτής της διοργάνωσης. Αν αποκλειστεί, θα πάει στους ομίλους του Conference League. Ο πρωταθλητής θα έχει, δηλαδή, σίγουρη ευρωπαϊκή συνέχεια ακόμα και με δύο αποκλεισμούς.  

Ο δεύτερος

Ο δευτεραθλητής θα ξεκινήσει μία φάση νωρίτερα, από τον 2ο προκριματικό γύρο (25-25/7 και 1-2/8) του Champions League και το μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Θα χρειαστεί 3 προκρίσεις  έως τους ομίλους του Champions League, δύο μέχρι τους ομίλους του Europa League και μία για το Conference League. Εν ολίγοις, εάν προκριθεί στον 3ο γύρο θα βρεθεί στην ίδια θέση με τον πρωταθλητή και θα ισχύσει ό,τι ισχύει και γι’ αυτόν, από άλλο μονοπάτι και άλλη δεξαμενή αντιπάλων, με μίνιμουμ τους ομίλους του Conference League. Εάν αποκλειστεί στον 2ο γύρο, τότε θα μετατεθεί στον 3ο γύρο του Europa League και θα χρειαστεί να περάσει κι από τα πλέι οφ για να φτάσει τους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης. Εάν αποκλειστεί στα πλέι οφ, συνεχίζει απ’ ευθείας στους ομίλους του Conference League, ενώ εάν αποκλειστεί νωρίτερα (3ο γύρο), θα παίξει την ευρωπαϊκή του συνέχεια στα πλέι οφ του Conference League. 

Το Europa League

Το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό του Europa League προορίζεται για τον κάτοχο του Κυπέλλου (όχι τον φιναλίστ σε περίπτωση νταμπλ) ή τον 3ο της ΣΛ1, εάν ο Κυπελλούχος πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα και πάει στα προκριματικά του Champions League. Αν, για παράδειγμα, η βαθμολογία μείνει ως έχει τώρα και πάρει το Κύπελλο ο 4ος ΠΑΟΚ, θα παίξει αυτός στα προκριματικά του Europa League και όχι ο 3ος Ολυμπιακός, που θα πάει στο Conference League μαζί με τον 5ο της ΣΛ1. Αν όμως κατακτήσει το Κύπελλο μια ομάδα που θα τερματίσει 1η ή 2η στο πρωτάθλημα, στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League (10/8 και 17/8) θα παίξει ο 3ος της ΣΛ1. Αν προκριθεί εκεί, πάει στα πλέι οφ (24/8 και 31/8), εξασφαλίζοντας τουλάχιστον τους ομίλους του Conference League. Εάν αποκλειστεί από τον 3ο προκριματικό του Europa League, θα μετατεθεί στα πλέι οφ του Conference League. Εν ολίγοις, με δύο προκρίσεις πάει στους ομίλους του Europa League  και με μία, σ’ όποια φάση κι αν την κάνει, σ’ αυτούς του ConferenceLeague. 

Οι δύο του Conference League

Για τις δύο ομάδες που θα παίξουν στα προκριματικό του Conference League (σίγουρα ο 5ος και ο 3ος ή 4ος της ΣΛ1 ανάλογα με το ποιος θα πάρει το Κύπελλο), τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και πολύ πιο ξεκάθαρα: θα ξεκινήσουν αμφότερες από τον 2ο προκριματικό (27/7 και 3/8), χωρίς κανένα μαξιλαράκι ασφαλείας. Για να φτάσουν ως τους ομίλους της διοργάνωσης θα χρειαστούν υποχρεωτικά τρεις προκρίσεις (δύο στους προκριματικούς γύρους και άλλη μία στα πλέι οφ), ειδάλλως όπου αποκλειστούν, εκεί σταματάνε, χωρίς 2η ή και 3η ευκαιρία, όπως θα έχουν οι άλλες τρεις ομάδες.   

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή