Ενα Μουντιάλ γεμάτο selfies

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βομβαρδισμός αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα σημειώθηκε με αφορμή το Μουντιάλ τόσο από τους πρωταγωνιστές του ποδοσφαιρικού διαγωνισμού, όσο και από τους οπαδούς του. Οσοι είχαν ένα κινητό τηλέφωνο στη Βραζιλία, δεν σταμάτησαν να αναρτούν φωτογραφίες και να βγάζουν "selfies", όπως μαρτυρούν τα social media.

Εκατομμύρια ήταν λοιπόν οι φωτογραφίες και μηνύματα που “ανέβηκαν” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού διαγωνισμού που ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και τελειώνει στις 13 Ιουλίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από την εταιρεία τηλεφωνίας GSMA, ο αριθμός των κινητών με πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί σημαντικά συγκριτικά από το προηγούμενο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική. Συγκεκριμένα πριν από τέσσερα χρόνια ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων με πρόσβαση στο διαδίκτυο ανέρχεται στα 800 εκατ., ενώ στο φετινό Μουντιάλ αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, από τον πρώτο κιόλας αγώνα στάλθηκαν 7,6 εκατ. ηλεκτρονικά μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο και από τα 12 ποδοσφαιρικά στάδια, ενώ 300 εκατ. μηνύματα σχετικά με το διαγωνισμό αναρτήθηκαν μόνο στο Twitter.

“Είναι εξαιρετικά δελεαστικό στους ανθρώπους να νιώθουν πως είναι αναγνωρίσιμοι” και το Διαδίκτυο χαρίζει αυτή τη δύναμη ως επικοινωνιακό εργαλείο απλόχερα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, η καθηγήτρια Πληροφορικής και Ερευνητικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου στο Σάο Πάολο, Ρόσα Μαρία Φάραχ.

Οι selfies δεν οφείλονται σε ενέργειες διαφημιστικών πρακτορείων προς χάριν δημοσιότητας. Αντίθετα, όπως επισημαίνει η κ. Φάραχ στο Γαλλικό Πρακτορείο, “είναι μια ενέργεια ενός ατόμου, το οποίο απλώς επικοινωνεί” και προσδίδει μέσω της εικόνας μεγαλύτερη ένταση στο μήνυμα που επιθυμεί να μεταδώσει.

Εξαίρεση του φαινομένου δεν μπορούσαν να αποτελούν και οι ποδοσφαιριστές του Μουντιάλ, καθώς και πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν δίστασαν να φωτογραφηθούν με την εθνική τους ομάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι προσωπικές φωτογραφίες του 22χρονου επιθετικού Neymar με την κοπέλα του που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ενώ μια από αυτές “άρεσε” σε 1 εκατ. άτομα.

Απαρατήρητη δεν μπορούσε να περάσει η selfie της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, με τον Lukas Podolski, η οποία έσπασε ρεκόρ χτυπημάτων και “άρεσε” σε 84.000 χρήστες. Η καγκελάριος επισκέφτηκε τον Γερμανό επιθετικό στα αποδυτήρια μετά την νίκη της Γερμανίας έναντι της Πορτογαλίας (4-0). Αρκετές ομάδες του Μουντιάλ δεν δίστασαν να ποζάρουν με τους πολιτικούς αρχηγούς τους πριν την έναρξη του Μουντιάλ, ενώ ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Cristiano Ronaldo φωτογραφήθηκε με την ομάδα του και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Anibal Cavaco Silva. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή