Οκτώ «μνηστήρες» για ένα τρόπαιο

Οκτώ «μνηστήρες» για ένα τρόπαιο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικοσιτέσσερις ομάδες γύρισαν στο σπίτι τους και οκτώ απομένουν να διεκδικήσουν το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, ύστερα κι από τη γεμάτη αγωνία τελευταία ημέρα της φάσης των «16» προχτές.

Ηταν ένας γύρος οκτώ αγώνων όπου επικράτησαν και οι οκτώ νικήτριες των ομίλων της πρώτης φάσης, αλλά οι περισσότερες χρειάστηκε να περάσουν διά πυρός και σιδήρου για να εξασφαλίσουν μια θέση στους προημιτελικούς που γίνονται αύριο και μεθαύριο στη Βραζιλία.

Πέντε από τους οκτώ αγώνες πήγαν στην παράταση και οι δύο εξ αυτών οδηγήθηκαν στα πέναλτι, καθώς ο δεύτερος γύρος του Μουντιάλ ήταν τόσο ανταγωνιστικός όσο ήταν ο πρώτος γύρος θεαματικός. Η φάση των «16» μάς χάρισε και δύο από τα ομορφότερα γκολ της διοργάνωσης: το αριστερό βολέ του Χάμες Ροδρίγες της Κολομβίας στο οριζόντιο δοκάρι και τα δίχτυα της Ουρουγουάης και το δεξί πλασέ του οριζοντιωμένου Τζούλιαν Γκριν με το οποίο οι ΗΠΑ μείωσαν τη διαφορά από τους Βέλγους σε 2-1 προχτές το βράδυ.

Η νίκη των Βέλγων έπειτα από το στείρο 90λεπτο ήρθε με τα γκολ των Κέβιν ντε Μπρούινε και Ρομέλου Λουκάκου στην παράταση χτες τα ξημερώματα, κατόπιν σωρείας χαμένων ευκαιριών, κι ενώ ο τερματοφύλακας των Αμερικανών Τιμ Χάουαρντ έκανε ρεκόρ καταγράφοντας 15 αποκρούσεις στο ενεργητικό του σε 120 λεπτά. Το γκολ του Γκριν και οι δύο-τρεις μεγάλες ευκαιρίες των Αμερικανών να ισοφαρίσουν έκαναν τον τεχνικό των ΗΠΑ Γιούργκεν Κλίνσμαν να σκέπτεται τι θα γινόταν αν… έμπαινε ο ίδιος να καθαρίσει το παιχνίδι.

Οπως το ματς του Βελγίου με τις ΗΠΑ έτσι κι η αναμέτρηση της Αργεντινής με την Ελβετία κρίθηκε στην παράταση λίγες ώρες νωρίτερα. Στην Αργεντινή ευχαριστούν το… «δοκάρι του Θεού» (κατά το περιώνυμο «χέρι του Θεού» του Ντιέγκο Μαραντόνα το 1986) για την πρόκριση της «αλμπισελέστε» επί της Ελβετίας, καθώς ο Μπλερίμ Τζεμαϊλί λίγο έλειψε να πάει το παιχνίδι στα πέναλτι όταν έστειλε την μπάλα στο δοκάρι στο τέλος της παράτασης. Ο δε σκόρερ Ανχελ ντι Μαρία έγινε ο «φύλακας-άγγελος», σύμφωνα με την εφημερίδα «Κλαρίν» που κάνει λογοπαίγνιο με το όνομά του.

Οι υποψίες

Η FIFA άλλαξε τακτική και ενώ προχτές είχε πει ότι δεν θα ασχοληθεί με τις καταγγελίες περί στησίματος του αγώνα του Καμερούν με την Κροατία, αφήνοντας την πρωτοβουλία για έρευνα στις Αρχές του Καμερούν, χτες ζήτησε από το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» ό,τι στοιχεία έχει στη διάθεσή του σχετικά με τους ισχυρισμούς ενός κατάδικου για στημένους αγώνες.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Γουίλσον Ρατζ Περουμάλ είχε δηλώσει προτού αρχίσει το Μουντιάλ ότι οι παίκτες του Καμερούν έχουν φροντίσει να χάσουν όλα τα ματς στη διοργάνωση, ότι θα χάσουν με τέσσερα γκολ από την Κροατία (τελικό σκορ 4-0) και ότι θα αποβληθεί παίκτης τους στο ματς εκείνο πριν από το ημίχρονο, όπως κι έγινε. Ο Περουμάλ έσπευσε τώρα να δηλώσει ότι οι δηλώσεις του αυτές έγιναν κατόπιν εορτής.

Το αυριανό και μεθαυριανό πρόγραμμα: Βραζιλία-Κολομβία (23:00), Γερμανία-Γαλλία (19.00) και το Σάββατο Ολλανδία-Κόστα Ρίκα (23:00), Αργεντινή-Βέλγιο (19.00).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή