Η Ντίλμα Ρούσεφ καλείται να βγει αλώβητη από το Μουντιάλ

Η Ντίλμα Ρούσεφ καλείται να βγει αλώβητη από το Μουντιάλ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Την οργή των Βραζιλιάνων για την ταπεινωτική ήττα της εθνικής τους ομάδας στην ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, που διεκδικεί την επανεκλογή της στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η αριστερή πρόεδρος, που βασανίσθηκε φρικτά για την αντιστασιακή της δράση από το στρατιωτικό καθεστώς της Βραζιλίας τη δεκαετία του 1970, αντιμετώπισε τις ύβρεις των θεατών του αγώνα κατά της Γερμανίας. Τα συνθήματα κατά της -ευτυχώς απούσας- Ρούσεφ δονούσαν το στάδιο Μινεϊράο του Μπέλο Οριζόντε, μετά το 7-1, ενώ η πρόεδρος κινδυνεύει να αντιμετωπίσει -διά ζώσης αυτή τη φορά- ανάλογες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της απονομής του κυπέλλου στο στάδιο Μαρακανά του Ρίο την Κυριακή.

Αναλυτές της πολιτικής σκηνής στη Βραζιλία εκτιμούν, όμως, ότι η επανεκλογή της Ντίλμα, όπως είναι γνωστή η πρόεδρος Ρούσεφ στους συμπατριώτες της, θα κριθεί από τις οικονομικές εξελίξεις. Παρά την ήττα της ομάδας, η Ρούσεφ συνεχίζει να απολαμβάνει σημαντική δημοσκοπική υπεροχή εννέα ποσοστιαίων μονάδων έναντι του σοσιαλιστή πρώην κυβερνήτη Εδουάρδο Κάμπος.

Βραζιλιάνοι δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, η νίκη σε ένα Μουντιάλ δεν σημαίνει και εκλογική επιτυχία. Ετσι το 2002, παρά τη νίκη της Βραζιλίας για πέμπτη φορά, ο τότε πρόεδρος Καρδόσο δεν πέτυχε να επανεκλεγεί. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος Λούλα εξασφάλισε μία ακόμη τετραετία στο προεδρικό μέγαρο, παρά την ήττα της εθνικής ομάδας από τη Γαλλία.

Σήμα κινδύνου για την κ. Ρούσεφ αποτελούν αντίθετα οι αρνητικοί οικονομικοί δείκτες, όπως ο αναιμικός αναπτυξιακός ρυθμός που δεν ξεπερνά το 1% για φέτος και ο αυξανόμενος τιμάριθμος, που έφθασε τον τελευταίο χρόνο στο 6,5%.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αντιμετωπίζει επικρίσεις για το υψηλό κόστος διοργάνωσης του Μουντιάλ (11 δισ. δολάρια) και την κρατική ολιγωρία απέναντι στα φλέγοντα προβλήματα των ανέργων και χαμηλόμισθων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή