Νεϊμάρ: Εύχομαι στον Μέσι να κατακτήσει τον τίτλο

Νεϊμάρ: Εύχομαι στον Μέσι να κατακτήσει τον τίτλο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αποκαλούν «τελικό της ντροπής» ή «τελικό της παρηγοριάς». Ο μικρός τελικός ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μοιραίο να συγκεντρώνει όλη την αρνητική ενέργεια μίας τόσο ψυχοφθόρας διοργάνωσης. Δάκρυα, απαξίωση, γκρίνια αλλά και ένταση πού και πού αποτελούν τους τελευταίους κόκκους… αλατοπίπερου πριν από τη μεγάλη χορταστική αυλαία. Ολα αυτά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και από το Μουντιάλ της Βραζιλίας, μίας χώρας με έντονο έως ακραίο ψυχισμό. Η Βραζιλία, λοιπόν, συναντά την Ολλανδία απόψε (23.00, ΝΕΡΙΤ) στην Μπραζίλια, θέλοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις της κατάρρευσης και του εφιαλτικού 7-1 από τη Γερμανία, έχοντας ξανά στη σύνθεσή της τον αρχηγό Τιάγκο Σίλβα.

Ο Νεϊμάρ, μια εβδομάδα μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του στον προημιτελικό με την Κολομβία, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας δεν άντεξε και λύγισε: «Θέλω τόσο πολύ να δω ξανά τους συμπαίκτες μου. Σίγουρα η κατάστασή μου είναι άσχημη, αλλά με κάνει χαρούμενο που μπορώ τουλάχιστον να περπατάω. Ξεκινήσαμε μαζί και θα τελειώσουμε όλοι μαζί. Η ήττα από τη Γερμανία ήταν ιστορική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποχωρήσουμε από το τουρνουά με κατεβασμένο κεφάλι. Ετσι είναι ο αθλητισμός, ελπίζω να χαμογελάσουμε σύντομα. Ηταν ένα μπλακάουτ με τη Γερμανία, είναι εύκολο πάντα να μιλάμε στο τέλος των αγώνων. Δεν ντρέπομαι να πω ότι ήμουν στην ομάδα του 7-1. Είμαι περήφανος που έπαιξα στο πλάι του Τιάγκο Σίλβα, του Φρεντ και των άλλων», τόνισε και συνέχισε δακρυσμένος: «Είναι μια από τις πιο άσχημες εβδομάδες της ζωής μου. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ χειρότερη. Θα μάθω από αυτό, ο Θεός ξέρει τα πάντα, θα πρέπει να υπήρχε λόγος που συνέβη ό,τι συνέβη. Δεν δέχομαι ότι ήταν φυσιολογικό το χτύπημα του Ζουνίγκα. Ολοι το ξέρουν αυτό. Με τον τρόπο που ήρθε από πίσω, δεν μπορούσα να αμυνθώ. Ο Θεός με βοήθησε… Αν ήταν δύο εκατοστά πιο κάτω, θα ήμουν σε αναπηρικό καροτσάκι τώρα. Με πήρε τηλέφωνο την επόμενη μέρα και μου ζήτησε συγγνώμη. Δεν κρατώ κακία, του εύχομαι ό,τι καλύτερο».

Με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει, πλησιάζοντας στον αυριανό μεγάλο τελικό, ο Βραζιλιάνος άσος δεν φάνηκε να συμμερίζεται τον φόβο των συμπατριωτών του μπρος στο ενδεχόμενο ενός νέου εφιάλτη: να στεφθεί η Αργεντινή παγκόσμια πρωταθλήτρια στη χώρα του. Ετσι, έστειλε την ευχή του στον συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα και αρχηγό των «αλμπισελέστε» Λιονέλ Μέσι: «Εύχομαι και στις δύο ομάδες καλή τύχη. Νομίζω ότι ο Μέσι αξίζει τον τίτλο. Είναι φίλος μου και συμπαίκτης μου στην Μπαρτσελόνα, θα είμαι μαζί του και με τον Μασεράνο».

Στον αντίποδα, η απογοήτευση είναι κάτι παραπάνω από διάχυτη στις τάξεις των Ολλανδών και ο προπονητής των «οράνιε» Λουίς φαν Χάαλ το έδειξε με αρκετά εμφατικό τρόπο: «Ο μικρός τελικός δεν πρέπει να γίνεται. Το λέω αυτό 10 χρόνια. Δεν είναι δίκαιο. Υπάρχει μόνο ένα τρόπαιο στο Μουντιάλ που μετράει και αυτό είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Το χειρότερο είναι ότι έχεις μια ευκαιρία να χάσεις και δεύτερο σερί παιχνίδι. Ετσι, σε μια διοργάνωση που τα έχεις πάει καλά, μπορεί να γυρίσεις πίσω στο σπίτι ως αποτυχημένος», δήλωσε φανερά ενοχλημένος ο 63χρονος τεχνικός.

Μέσα από μία τόσο φορτισμένη ατμόσφαιρα, λοιπόν, οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν ξανά για πέμπτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με την προϊστορία να έχει μοιράσει τις προκρίσεις ισομερώς. Στο Μουντιάλ του 1974 στη Δυτική -τότε- Γερμανία, η Ολλανδία είχε επικρατήσει της Βραζιλίας με 2-0 στην προημιτελική φάση. Είκοσι χρόνια μετά, στη διοργάνωση των ΗΠΑ το 1994, η Βραζιλία είχε πάρει τη ρεβάνς από την Ολλανδία αποκλείοντάς τη με 3-2, παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία, σε έναν αξέχαστο ημιτελικό, η «σελεσάο» λύγισε τους «οράνιε» στα πέναλτι (42) κι ενώ η παράταση είχε λήξει με 1-1. Τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το 2010 στη Ν. Αφρική, εκεί όπου η Ολλανδία στα προημιτελικά επικράτησε με 2-1 των Βραζιλιάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή