Ανεμος 2.500 ετών στο Αιγαίο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από 2.500 χρόνια, στα νερά όπου διεξήχθη η ναυμαχία της Σαλαμίνας θα αντηχήσει και πάλι το «Ω παίδες Ελλήνων ίτε», ενώ τα ιστιοφόρα σκάφη του 57ου Ράλλυ Αιγαίου θα επιβεβαιώσουν την ιστορική συνέχεια των Ελλήνων στη θάλασσα. Στις 11 Ιουλίου, ο στόλος της διοργάνωσης, με υγειονομικό πρωτόκολλο, θα χαράξει ρότα για τον όρμο Αμπελάκια της Σαλαμίνας και αφού αποδώσει τιμές θα ανοίξει πανιά για το Αιγαίο, στέλνοντας το μήνυμα ότι με σωστό σχεδιασμό μπορεί να νικηθεί και μία πανδημία.

Αυτή τη χρονιά, ο ιστορικός θεσμός του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης θα είναι αφιερωμένος στο επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020». Η πρώτη ιστιοδρομία θα διεξαχθεί στις 11 Ιουλίου και η δεύτερη στις 18/7. «Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε επίσκεψη στην Ικαρία και στη Φολέγανδρο, αλλά η πανδημία μάς ανάγκασε να αλλάξουμε αυτόν τον σχεδιασμό για να αποφύγουμε πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις από τον συγχρωτισμό των ιστιοπλόων στα νησιά. Ετσι, προγραμματίσαμε δύο ιστιοδρομίες με συνολική απόσταση περισσότερα από 300 ν.μ., χωρίς σταθμούς σε νησιά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, Ιωάννης Μαραγκουδάκης.      

Χιλιάδες αθλητικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, αλλά το Ράλλυ Αιγαίου θα συνεχίσει την πλεύση του στον χρόνο. «Πρόκειται για μια διοργάνωση με ιστορικό, πολιτιστικό και αθλητικό χαρακτήρα. Συγχαρητήρια στη διοίκηση του ΠΟΙΑΘ που με αυτόν τον αγώνα σηματοδοτεί, από την πλευρά της, την επιστροφή στην κανονικότητα, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπακούοντας στις οδηγίες των επιστημόνων», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Τα ιστιοφόρα, με πληρώματα ολυμπιονίκες, πρωταθλητές τριγώνου και ανοικτής θάλασσας και τους «ανοιχτοθαλασσίτες», θα μεταβούν στις 11/7 από το Μικρολίμανο στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής τιμών, με ρίψη στεφάνου, αναφώνηση του ύμνου των Σαλαμινομάχων και ομαδικό χαιρετισμό των σκαφών. Στα παράλια του νησιού του Αίαντα θα υπάρχουν μικροί ιστιοπλόοι με τα σκαφάκια τους, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον κρίκο που θα ενώσει τη θαλάσσια ιστορία των Ελλήνων με το μέλλον. «Χαίρομαι που το Ράλλυ Αιγαίου γίνεται ιδανικός πρεσβευτής για το επετειακό έτος “Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020”. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας, μία από τις σπουδαιότερες της παγκόσμιας ιστορίας, μας κληροδότησε ιδέες και αξίες που μας δείχνουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο», υπογράμμισε η πρόεδρος της τιμητικής κοσμητείας του επετειακού έτους, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.  

Η εκκίνηση του αγώνα θα πραγματοποιηθεί από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή