Ντικ Φόσμπερι: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που άλλαξε το άλμα εις ύψος

Ντικ Φόσμπερι: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που άλλαξε το άλμα εις ύψος

Tην τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε ο Ντικ Φόσμπερι, ο αθλητής που άλλαξε για πάντα το άλμα εις ύψος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε ο Ντικ Φόσμπερι, ο αθλητής που άλλαξε για πάντα το άλμα εις ύψος.

Το 1968, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, ένας νεαρός φοιτητής έμελλε να αλλάξει την ιστορία ενός αγωνίσματος του στίβου, διότι… πολύ απλά τόλμησε.

Μέχρι τότε οι άλτες του αγωνίσματος αυτού, προσπαθούσαν να περάσουν τον πήχη κατά… μέτωπο, κάνοντας ουσιαστικά ένα «ψαλίδι» με τα πόδια τους. Ο Ντικ Φόσμπερι, ύστερα από πολλή δουλειά και μελέτη, τόλμησε να κάνει άλμα με την πλάτη.

Ενα άλμα που έμελλε να καθιερωθεί ως το «Φόσμπερι Φλοπ» και να αλλάξει ριζικά την τεχνική, αλλά και τις προπονήσεις δεκάδων ετών.

Ο Ντικ Φόσμπερι γεννήθηκε στο Πόρτλαντ και από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με το άλμα εις ύψος, αν και ποτέ δεν είχε καταφέρει να συναγωνιστεί τους συναθλητές του, οι οποίοι είχαν σχεδόν τελειοποιήσει το άλμα – ψαλίδι, αλλά και την τεχνική Στραντλ.

Οι σπουδές του στο τμήμα Φυσικής – Μηχανικής του πανεπιστημίου του Ορεγκον, ήταν η αρχή της επαναστατικής αλλαγής. Μία φωτογραφία ενός άλτη, του Φινλανδού Κάλεβι Κότκας, του έδωσε τη σπίθα που χρειαζόταν. Στη συνέχεια, μελετώντας τους νόμους της φυσικής και τη μάζα, αντιλήφθηκε ότι αν ο άλτης έστεφε το σώμα με την πλάτη προς τον πήχυ, κέρδιζε ύψος.

Το 1968, στο στάδιο του Μεξικού, όλοι περιμένουν να δουν τη ριζοσπαστική τεχνική που τόσο έχει διαφημιστεί. Ο 21χρονος Αμερικανός πέρασε τον πήχυ με την πλάτη και πήρε την πρόκριση για τον τελικό με άλμα στα 2,14. Στον τελικό θα περάσει τα 2,24 και θα μεινει στην ιστορία.

Μόλις επέστρεψε από το Μεξικό μαζί με το χρυσό μετάλλιο, κρέμασε και τα αθλητικά παπούτσια του. Αφοσιώθηκε στην επιστήμη του, αλλά το 2008 διεγνώσθη με καρκίνο στη σπονδυλική στήλη. Το 2016 ασχολήθηκε με την πολιτική, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Η ιστορική αλλαγή που επέφερε σε ένα απαιτητικό αγώνισμα, θα μνημονεύεται για πάντα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή