Το Γουίμπλεντον ανοίγει τις πύλες

Το Γουίμπλεντον ανοίγει τις πύλες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαμπάνια, φράουλες με σαντιγί, αγώνες σε χορτάρι και αίγλη σκεπασμένη με την πατίνα του χρόνου και βασιλικά οικόσημα. Το θρυλικό τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον αποτελεί το όνειρο του κάθε τενίστα αλλά και φίλου του αθλήματος. Αυτή τη χρονιά οι αγώνες θα αρχίσουν στις 23 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουλίου. Στα 19 γήπεδα θα βρεθούν οι κορυφαίοι τενίστες και τενίστριες του κόσμου που θα διεκδικήσουν τα βαρύτιμα έπαθλα και θα μοιραστούν 25.000.000 αγγλικές λίρες. Tα πριμ έχουν αυξηθεί κατά 10,8%, σε σχέση με πέρυσι.

Το Γουίμπλεντον διεξάγεται στο ομώνυμο προάστιο του Λονδίνου και είναι το παλαιότερο τουρνουά στην ιστορία του τένις. Το 1877 ο Παναγγλικός Σύλλογος Τένις και Κρόκετ διοργάνωσε αγώνες στους οποίους συμμετείχαν 22 τενίστες, σε εγκαταστάσεις κοντά στην οδό Γουόρπλ. Το 1884 ήρθε και η σειρά των γυναικών να πάρουν μέρος στον θεσμό. Τα σημερινά γήπεδα, στην οδό Τσερτς, λειτουργούν από το 1922. Η διοργάνωση άντεξε στο διάβα του χρόνου και επιβίωσε σε εποχές που δεν υπήρχε σαμπάνια και φράουλες στις εξέδρες.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι εγκαταστάσεις κατάφεραν να μείνουν ανοιχτές, παρόλο που στους αγωνιστικούς χώρους υπήρχαν κότες, κουνέλια και χοίροι που αποτελούσαν τροφή για τους στρατιώτες. Οι 500 χειροβομβίδες που έπεσαν στο βασικό γήπεδο δεν πτόησαν τους φίλους τους αθλήματος, μόνο που στους αγώνες έπαιρναν μέρος στρατιώτες – αθλητές. Το 1946, με νωπές τις πληγές του πολέμου ξαναστήθηκε η διοργάνωση και το πλούσιο θέαμα τοποθέτησε στο χρονοντούλαπο τις πολεμικές αναμνήσεις.

Σήμερα οι αγώνες διεξάγονται σε 19 γήπεδα. Το κεντρικό, χωρητικότητας 15.000 θέσεων, όπου πραγματοποιήθηκε το ολυμπιακό τουρνουά του 2012, διαθέτει οροφή για να προστατεύει τους παίκτες από τη βροχή. Αρνητική παράδοση έχει το λεγόμενο «νεκροταφείο των πρωταθλητών» (σημερινό «κορτ 3»). Κορυφαία ονόματα του παρελθόντος, όπως οι Αγκάσι, Σάμπρας κ.λπ. αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση χάνοντας από άσημους αντιπάλους.

Οι Αγγλοι είναι υπερήφανοι για το τουρνουά αλλά όχι για τους τενίστες τους. Το 1936 είχε κερδίσει ο Φρεντ Πέρι και χρειάστηκε να περάσουν 77 χρόνια για να… σώσει την αγγλική τιμή, το 2014, ο Αντι Μάρεϊ. Ο Αγγλος, εφέτος, θα είναι Νο 3 του κυρίως ταμπλό, θα αποφύγει τους κορυφαίους ώς τους προημιτελικούς και θα διεκδικήσει τον τίτλο. Αξίζει να πούμε ότι η διοργάνωση κατατάσσει τους άνδρες ανάλογα με τα αποτελέσματά στο χορτάρι και όχι από τη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Στη θέση 1 του κυρίως ταμπλό βρίσκεται ο Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία) και ακολουθούν οι Ράφα Ναδάλ (Ισπανία), Αντι Μάρεϊ (Αγγλία), Ρότζερ Φέντερερ και Σταν Βαβρίνκα (Ελβετία). Στις γυναίκες, οι Αγγλοι ακολουθούν την παγκόσμια κατάταξη. Στα χορτάρινα γήπεδα θα αγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Σερένα Γουίλιαμς (ΗΠΑ), Λι Να (Κίνα), Σιμόνα Χάλεπ (Ρουμανία), Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα (Πολωνία) και Μαρία Σαράποβα (Ρωσία). Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στο διπλό η Λένα Δανιηλίδου.

Οι θεατές θα παρακολουθήσουν τους τενίστες καταναλώνοντας το αγαπημένο τους έδεσμα, φράουλες με σαντιγί. Χαρακτηριστικά, το 2005 καταναλώθηκαν 28 τόνοι φράουλας και 7 τόνοι σαντιγί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή