«Στέψη» Τζόκοβιτς στο Γουίμπλεντον

«Στέψη» Τζόκοβιτς στο Γουίμπλεντον

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς διατήρησε τον τίτλο του στο Λονδίνο, στερώντας από τον Ρότζερ Φέντερερ τη δυνατότητα να κατακτήσει για 8η φορά στην καριέρα του το Γουίμπλεντον και να φθάσει τα 18 γκραν σλαμ. Στον τελικό, που διεξήχθη χθες στο κεντρικό κορτ του «All England Club», ο Σέρβος τενίστας επικράτησε με 3-1 σετ (7-6, 6-7, 6-4, 6-3), αποδεικνύοντας ότι, στην παρούσα φάση, είναι ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο. Η θέση του στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο Φέντερερ, είναι ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Οι δύο τενίστες βρέθηκαν χθες για 40ή φορά αντιμέτωποι, με τον Τζόκοβιτς να ισοφαρίζει τον Φέντερερ στις νίκες, καθώς έχουν πλέον ο καθένας από 20. Θυμίζουμε πως τον είχε νικήσει και στον περσινό τελικό του λονδρέζικου γκραν σλαμ. Παρεμπιπτόντως, είχαν συναντηθεί και στην ημιτελική φάση του 2012, όπου είχε επικρατήσει ο Ελβετός. Εν συνεχεία, νίκησε τον Αντι Μάρεϊ, κατακτώντας τότε τον τελευταίο του τίτλο στο Λονδίνο.

Ο χθεσινός τελικός κράτησε τρεις ώρες και προσέφερε στην παγκόσμια τενιστική κοινότητα θέαμα υψηλότατου επιπέδου. Ο Τζόκοβιτς έφθασε τους εννέα τίτλους στο απλό σε γκραν σλαμ. Μάλιστα, ο τελικός του Γουίμπλεντον 2015 ήταν για τον Σέρβο τενίστα ο 200ός σε γκραν σλαμ. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έφθασε στον θρίαμβο μόλις πέντε εβδομάδες μετά την οδυνηρή ήττα του από τον Στάνισλας Βαβρίνκα στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Πρόκειται για το μοναδικό γκραν σλαμ που λείπει από τη συλλογή του.

Στις γυναίκες, κυριάρχησε η Σερένα Γουίλιαμς. Επικράτησε δύσκολα της Ισπανίδας, Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα, με 6-4, 6-4, κατακτώντας το 21ο γκραν σλαμ της καριέρας της. Χρειάζεται ένα ακόμη για να φθάσει τη θρυλική Γερμανίδα, Στέφι Γκραφ, που είναι κάτοχος 22 τίτλων γκραν σλαμ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο 33χρονη Αμερικανίδα είναι για δεύτερη φορά στην καριέρα της (μετά το 2002) κάτοχος και των τεσσάρων γκραν σλαμ (Αμερικανικό Οπεν 2014, Αυστραλιανό Οπεν 2015, Ρολάν Γκαρός 2015, Γουίμπλεντον 2015). Αν το φθινόπωρο κυριαρχήσει και στο Αμερικανικό Οπεν, τότε θα πετύχει γκραν σλαμ έτους. Κατά το παρελθόν, το έχει καταφέρει μόνον η Στέφι Γκραφ, το 1988. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά είχε πάρει και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Για τον λόγο αυτό, χαρακτηρίστηκε χρυσό γκραν σλαμ.

Στα 21 της χρόνια, η Μουγκουρούθα έπαιξε για πρώτη φορά σε τελικό γκραν σλαμ. Δημιούργησε προβλήματα στην αντίπαλό της, αλλά υποτάχθηκε στην ανωτερότητά της. Πλέον, ανεβαίνει από την 20ή στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η Σερένα Γουίλιαμς. «Το χάρηκα πολύ. Δεν μπορώ να μιλήσω αυτή τη στιγμή. Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Είμαι πολύ υπερήφανη και χαρούμενη που έπαιξα μπροστά σε αυτό το απίστευτο κοινό», τόνισε η Ισπανίδα τενίστρια.

Από την πλευρά της, η νικήτρια της είπε: «Μην είσαι λυπημένη. Πολύ σύντομα θα κρατήσεις και εσύ αυτό το τρόπαιο». Για να απαντήσει η Μουγκουρούθα: «Είναι ωραίο να το ακούω αυτό από έναν θρύλο. Ελπίζω να τα καταφέρω μια μέρα. Βρέθηκα κοντά. Είναι ωραίο να το ακούω. Σίγουρα αισθάνομαι καλύτερα τώρα». Και αμέσως, 15.000 θεατές σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να αποθεώσουν και τις δύο τενίστριες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή