ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Η Ελλάδα θα πάρει μία σημαντική απόφαση τους επόμενους μήνες για την αγορά νέων φρεγατών. Προηγήθηκαν οι αποφάσεις για την αναβάθμιση των F-16 και την απόκτηση των Ραφάλ, και η αντιμετώπιση ορισμένων ανοικτών μακροχρόνιων «πληγών».


ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Και η αύρα πραεία εκίνει ηρέμα τούς πυρσούς, χωρίς να τους σβήνει, και η άνοιξις έπεμπε τα εκλεκτότερα αρώματά της εις τον Παθόντα και Ταφέντα, ως να συνέψαλλε και αυτή, “ώ γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον!”»


ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Τοπίο παρακμής Ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ τηλεθέασης, μαζί με μια μίζερη παραγωγή κι έναν πρωτοφανώς χλιαρό αντίκτυπο έρχονται να επιβεβαιώσουν την πορεία των βραβείων Οσκαρ προς την παρακμή, που άγνωστο παραμένει αν είναι δυνατό ή σκόπιμο να αναστραφεί. Η φετινή τελετή δεν ήταν απλώς ένα γεγονός που πέρασε απαρατήρητο τη στιγμή που συνέβη. Ηταν ένα […]

ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ορισμένες χώρες περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ή αναστέλλουν εντελώς τη χρήση του αφότου οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές επιβεβαίωσαν την πιθανή σύνδεσή του με περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων.


ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Από το πλήθος των βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο για μια καλύτερη καθημερινότητα, ο Τζόσουα Μπέκερ έχει αποκτήσει την ιδιότητα ενός κινηματογραφικού αστέρα.


ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΛΑΣΤΟΥ

Τα σχολεία άνοιξαν. Ανάμεσα στις οικείες φυσιογνωμίες γονιών και παιδιών μέτρησα κάποια άγνωστα πρόσωπα. Μέσα σε αυτή την παράξενη χρονιά ήρθαν κάποιοι νέοι μαθητές στις αίθουσες.ΠΑΝΑΓΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ

Τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚΠ) διακρίνουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Δεν είναι κερδοσκοπικές, ανήκουν στον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στηρίζονται στον εθελοντισμό και είναι α-πολιτικές.


ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Η μαμά μου με έκανε στα 21 της. Στην ηλικία που είμαι εγώ τώρα δηλαδή είχε ήδη κόρη 23 ετών, που είχε τελειώσει τις σπουδές της και ήδη εργαζόταν, και μια δεύτερη 21 ετών, επίσης στις επάλξεις.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου (12/6 -13/7) και με φόντο την πλούσια ιστορία αυτής της μεγάλης γιορτής κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το «Μυθιστόρημα του Μουντιάλ» του Αργύρη Παγαρτάνη. Σε 218 δισέλιδα αφηγήματα με συγκλονιστικές λεπτομέρειες καταγράφεται η αλληλεπίδραση ποδοσφαίρου και κοινωνίας...
ΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΟΛΑΣ

Σεπτέμβριος του 2013. Η Ρεάλ Μαδρίτης βγάζει από τα ταμεία της 100 εκατ. ευρώ και αγοράζει από την Τότεναμ τον Γκάρεθ Μπέιλ. Ιούλιος του 2020, η Ρεάλ σκέφτεται να βγάλει από τα ταμεία της άλλα 60 εκατ. ευρώ, να του τα δώσει και εκείνος να της αδειάσει τη... γωνιά. Συγκεκριμένα αυτή στον πάγκο, όπου πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη κοιμώμενος κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Αλαβές.


ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

«Στην Πόλη, όπως μας πληροφορεί η Ηχώ (24 Απριλίου 1910), το Σάββατο πριν του Θωμά, το “Νέον Σάββατον” όπως το ονόμαζαν οι Πολίτισσες, επικρατούσε η συνήθεια οι γυναίκες να πηγαίνουν στο λουτρό (λουτρό της Ηρας), πιστεύοντας πως έτσι θα μπορούσαν να διατηρηθούν πάντα νέες».


ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Καλά του ξηγήθηκε εκείνος ο φίλος στον Βόλο. Γιατρός σε ιδιωτική κλινική πρόθυμα δέχτηκε να του στείλει βεβαίωση ότι είναι ανάγκη να μεταβεί στην πόλη για εξετάσεις. Καθαρές δουλειές.ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει συνάντηση του προέδρου του με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Συνέβησαν τόσο πολλά και επιβαρυντικά από το 2017, όταν πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη πενταμερής συνάντηση στο Κραν-Μοντανά για λύση του Κυπριακού, ώστε να αναμένει κανείς πρόοδο των ατύπων διερευνητικών συνομιλιών της νέας πενταμερούς, που βρίσκεται εν εξελίξει στη Γενεύη.ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ

Σήμερα 12 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Τα τελευταία επτά χρόνια μέχρι πέρυσι ένα πλούσιο μείγμα εκδηλώσεων οργανωνόταν από το ΄Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ.


ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

«Να έχεις στόχους, έναν για όλη σου τη ζωή, έναν για ένα μέρος της, έναν για κάθε χρόνο, για κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Και να θυσιάζεις τον μικρότερο για τον μεγαλύτερο», έλεγε ο Τολστόι.ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία COVID-19, καθώς πολλές χώρες επιτρέπουν περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες και ανοίγουν τα σύνορά τους στην προσπάθεια να αναζωογονήσουν την οικονομία τους. Εξαρση νέων κρουσμάτων σημειώνεται στη Σερβία και στη Βουλγαρία, ενώ στην Ισπανία οι Αρχές έθεσαν υπό καραντίνα 270.000 κατοίκους.ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ

Θα φανταζόταν ποτέ κανείς ότι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) θα έπαιρναν συμβουλές από έναν Ιταλό αρχιμαφιόζο για να ανταποκριθούν σε μία από τις πιο κρίσιμες αποστολές της καριέρας τους;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

Στους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας συγκαταλέγεται ο κλάδος του delivery. Το κλείσιμο της εστίασης και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας κράτησαν τους καταναλωτές στο σπίτι, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των παραγγελιών και ειδικά των ηλεκτρονικών.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία άφησε σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα στις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, ωστόσο σε γενικές γραμμές εμφανίστηκαν πιο ανθεκτικές σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εικόνα των ετήσιων αποτελεσμάτων, με αρκετές να εμφανίζουν ισχυρά «αντισώματα» έναντι της πανδημίας.


ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΤΣΙΔΗΜΑ

Πριν από έναν χρόνο σχέδον, η Ευρώπη ήδη είχε εισέλθει σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, με περιορισμούς, απαγορεύσεις και αυστηρές υγειονομικές συστάσεις, εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς δεν υπήρχαν άλλα «πολεμοφόδια», φάρμακα και εμβόλια για να νικηθεί.


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΡΟΚΟΣ

Με την ιδέα της υλοποίησης της να έχει της ρίζες της στα αρχαία χρόνια, η Διώρυγα της Κορίνθου έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της εκσυγχρονιστικής πορείας που επιτελέστηκε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να ανήκει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ως εκ τούτου, απολαμβάνει με καλή σειρά προτεραιότητας τα πολύτιμα οφέλη του R&D στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Εχει τα παράπονά του ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος για τους «πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς», αλλά τα ίδια και χειρότερα παράπονα είχε και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Προσβλητικές συμπεριφορές κατά των αστυνομικών που είχαν διατεθεί για τη συνοδεία του εκδήλωνε συχνά πυκνά ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης, όπως προκύπτει από έγγραφο – ενημερωτικό σημείωμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΣΑΚΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ

Δύο δρόμους εκφράζουν οι κ. Κυρ. Πιερρακάκης και  Νίκος Φωτόπουλος. Και οι δύο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος από την εκσυγχρονιστική πτέρυγά του, ο δεύτερος από την αρχέγονη-παλαιολιθική.


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Το μαθαίναμε πριν και από τα πρώτα γράμματα. Από τους δικούς μας. Από τη μάνα ή τη γιαγιά δηλαδή, γιατί οι άρρενες είχαν άλλες έγνοιες και λιγοστό χρόνο στο σπίτι: «Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα» κτλ.


ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία και εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω της COVID-19 διατρέχουν όσοι ασθενείς έχουν προσβληθεί από το βρετανικό, το νοτιοαφρικανικό ή το βραζιλιάνικο στέλεχος του SARS-CoV-2.ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ*

Η θετική αναφορά του πρωθυπουργού στο «Ελληνικό όνειρο», το πρόσφατο βιβλίο μου, που βασίστηκε σε μια μεγάλη συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακίδη για το παρελθόν και το μέλλον της χώρας, με χαροποίησε ιδιαίτερα, όπως ήταν φυσικό, γιατί πιστεύω στη δύναμη των ιδεών και επιθυμώ να γίνονται ευρύτερο κτήμα.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί πλέον στην Ουάσιγκτον για την Αγκυρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικής (JINSA) με τίτλο «Οχι πια πολύτιμη; Μια αμερικανική στρατηγική για μια μοναχική Τουρκία».


ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Ειλημμένη απόφαση αποτελεί για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εντάξει τη νέα γενιά στο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας, αλλά και στα οφέλη που αναμένονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βασικούς μοχλούς το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Κοινοτικός αξιωματούχος μίλησε για ένα ασφαλές σύστημα που σέβεται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς στη διαδικασία επαλήθευσης της αυθεντικότητας των πιστοποιητικών «δεν γίνεται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων».


ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Κλήρωση στα μέτρα της είχε η Εθνική μπάσκετ στον 3ο όμιλο του Ευρωμπάσκετ του 2022, το οποίο θα φιλοξενηθεί σε Τσεχία, Γεωργία, Ιταλία και Γερμανία από την 1η έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Αντιπάλους στο Μιλάνο θα έχει την οικοδέσποινα Ιταλία, την Κροατία, την Εσθονία, την Ουκρανία και την Μεγάλη Βρετανία. Από κάθε όμιλο θα προκριθούν […]

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Κάτι πρωτοφανές κατάφερε η Δόμνα Μηχαηλίδου, λόγω της πολιτικής της απειρίας: εξαγρίωσε και την τοπική Νέα Δημοκρατία της Β΄ Πειραιά, έφαγε συγχρόνως άκυρο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Αυτός είναι ο υπότιτλος της τελευταίας δημιουργίας του Δ. Παπαϊωάννου με τίτλο «Ο μεγάλος Δαμαστής». Δεν ανακάλυψα το «παιδικό κόμικ» (ο Δημήτρης υπήρξε εξαιρετικός κομίστας), ούτε τον «Μεγάλο Δαμαστή».ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Η Ουάσιγκτον περίμενε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Τουρκία στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει σε αυτή την ιστορική κίνηση.


TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Οι νέοι και οι νέες δίνουν πλέον τον τόνο στην εμβολιαστική εκστρατεία. Με 110.000 πολίτες 30-39 ετών να έχουν κλείσει ραντεβού έως χθες το απόγευμα για να εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι υπεύθυνοι της εμβολιαστικής καμπάνιας δείχνουν παραπάνω από ικανοποιημένοι.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Σπάνια στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, θρησκευτικά δόγματα με την οργανωμένη μορφή τους παρεμβαίνουν δημόσια στις αστικές εκλογές, αν και συχνά υπογείως πριμοδοτούν «δι’ ευχών» κόμματα ή υποψηφίους. Οχι όμως και στην Αλβανία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., όπου ενόψει των σημερινών εκλογών, Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία και μαζί διεθνείς οργανισμοί και ξένοι διπλωμάτες στα Τίρανα […]
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ

Πού βαρούσαν; Τα σφυριά της συνδικαλιστικής φαντασίας του Νίκου Φωτόπουλου βαρούσαν «όλα μαζί» στα αμόνια, για να λιώσουν τα ατσάλια. Βαρούσαν όμως και στη βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

To σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου εκπονήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη πιο γρήγορη χώρα στην Ευρώπη ως προς τον χρόνο κατάθεσης του σχεδίου στην Κομισιόν. Πλέον, το μεγάλο ζητούμενο είναι να παρουσιαστεί η ίδια αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση των πόρων.