ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οσο μας απασχολεί η επιμονή μεγάλου μέρους του πληθυσμού να μην εμβολιάζεται, l τόσο γίνεται πιο φανερό ότι ο «σκληρός πυρήνας» των ανεμβολίαστων, l οι οποίοι συμποσούνται στο τρομακτικό ποσοστό του 35%, l είναι στην ουσία ο ίδιος σκληρός πυρήνας της ελληνικής παράνοιας που εκδηλώνεται χρόνια τώρα σε διάφορες κρίσιμες στιγμές του κοινωνικού και πολιτικού μας βίου.


ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Η βγαλμένη μέσα από κωμικό σκετσάκι αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα πως ο Παύλος Πολάκης εμβολιάστηκε και μάλιστα τον ενημέρωσε σχετικά με μήνυμα, ήταν το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ καλός αστυνομικός/κακός αστυνομικός που έχει στηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην πανδημία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Άγνοια δηλώνουν διαγνωστικά κέντρα ανίχνευσης Covid-19 για τη νέα τιμή χρέωσης των μοριακών και rapid test λίγες ημέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

ΠΑΝΑΓΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ

Φύγαμε από το Μεσέντ αργά και φτάσαμε στα σύνορα όταν νύχτωνε. Το φυλάκιο – τελωνείο λασπόσπιτο, στο χωμάτινο πάτωμα έλαμπε μια βυσσινιά μπουχάρα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου (12/6 -13/7) και με φόντο την πλούσια ιστορία αυτής της μεγάλης γιορτής κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το «Μυθιστόρημα του Μουντιάλ» του Αργύρη Παγαρτάνη. Σε 218 δισέλιδα αφηγήματα με συγκλονιστικές λεπτομέρειες καταγράφεται η αλληλεπίδραση ποδοσφαίρου και κοινωνίας...ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Μία δεκαετία συρρίκνωσης του πληθυσμού της χώρας συμπληρώθηκε το 2020, δείχνοντας πως η τάση αυτή μόνο παροδική δεν είναι και τροφοδοτείται από ισχυρούς πληθυσμιακούς και κοινωνικούς παράγοντες με διάρκεια και προοπτική.ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Στην Ελλάδα οι μάγειρες και τα εστιατόρια που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα, λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την εποχικότητα και την τοπικότητα και προσπαθούν να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων και φαγητού είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει συνάντηση του προέδρου του με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο άνθρωπος ήταν εκνευρισμένος. Και με το δίκιο του. Του ζήτησαν να κάνει κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται να κάνει. Κάτι απάνθρωπο, φοβερό, από αυτά που τραυματίζουν την αξιοπρέπεια και περιορίζουν την ελευθερία σου.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ

Την τελευταία 10ετία, με θυσίες κυρίως των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η οικονομία επούλωσε αρκετές από τις πληγές που είχε ανοίξει ο εκτροχιασμός της φαύλης τριετίας 2007-09, έγινε μια μοναδική στα διεθνή χρονικά δημοσιονομική προσαρμογή, ενισχύθηκε η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων-υπηρεσιών, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα (κυρίως χάρη στη φθηνή μισθωτή εργασία…) και, μετά τα μέτρα της κυβέρνησης Παπαδήμου (2012), ξανάρχισε η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

Ευτυχισμένα παρά την φτώχεια, την έλλειψη παιδείας, δημοκρατίας και μέλλοντος, τα παιδιά στο Αφγανιστάν δεν παύουν να παίζουν και να γελούν δείχνοντας μια απίστευτη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα.ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ

Σήμερα 12 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Τα τελευταία επτά χρόνια μέχρι πέρυσι ένα πλούσιο μείγμα εκδηλώσεων οργανωνόταν από το ΄Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ.


ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Η δύναμη της πειθούς άγγιξε οροφή. Δεν υπάρχουν άλλοι άσοι για τη μεταστροφή των ενήλικων αρνητών στο μανίκι των μηχανισμών προστασίας από τον ιό.ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία COVID-19, καθώς πολλές χώρες επιτρέπουν περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες και ανοίγουν τα σύνορά τους στην προσπάθεια να αναζωογονήσουν την οικονομία τους. Εξαρση νέων κρουσμάτων σημειώνεται στη Σερβία και στη Βουλγαρία, ενώ στην Ισπανία οι Αρχές έθεσαν υπό καραντίνα 270.000 κατοίκους.ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ

Θα φανταζόταν ποτέ κανείς ότι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) θα έπαιρναν συμβουλές από έναν Ιταλό αρχιμαφιόζο για να ανταποκριθούν σε μία από τις πιο κρίσιμες αποστολές της καριέρας τους;


ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου γίναμε πιο κυνικοί ή πιο ευάλωτοι; Ολος ο πλανήτης μετατοπίστηκε. Αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός μεταμόρφωσε την τρομοκρατία, την πολιτική, επηρέασε το θρησκευτικό συναίσθημα, ανέτρεψε ισορροπίες, διαμόρφωσε ψυχισμούς, εκτόξευσε τον φόβο και την καχυποψία, χώρισε τον κόσμο σε άσπρο και μαύρο καταργώντας γκρίζες ζώνες.


ΕΛΙΣ ΚΙΣ

Μια γλυπτή, με σπετσιώτικες λεπτομέρειες, ενδυμασία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας συνομιλεί με αυθεντικά ελληνικά τοπικά ενδύματα που εκτίθενται στις προθήκες, ενώ το διαπεραστικό βλέμμα του Γέρου του Μοριά διασταυρώνεται με εκείνο της Μόσχως Τζαβέλλα σε δύο ψηφιδωτά πορτρέτα.ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΤΣΙΔΗΜΑ

Τα παιδιά κατανοούν πλήρως τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του κορωνοϊόύ, γιατί άλλαξε η καθημερινότητά τους και έμειναν μακριά από το σχολείο και τους φίλους τους. Την ίδια ώρα, όμως θέλουν και ζητούν τις ζωές τους πίσω.ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Οι Ελληνοκύπριοι, που σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα έχουν το «προνόμιο» να επισκέπτονται τα Κατεχόμενα, πηγαίνουν μέχρι τα Βαρώσια, σταματούν στον φράχτη και προσπαθούν να εντοπίσουν το σπίτι τους ανάμεσα στα χαλάσματα.


ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

Από τις πλέον ευπώλητες λέξεις, γραπτώς και προφορικώς, των τελευταίων χρόνων ο κήνσορας μαζί με το δίδυμο αδελφάκι του τιμητή, ανταγωνίστηκαν στα ίσα το διακύβευμα, με εναλλασσόμενους εκτιμητές ηθών και επικριτές προσώπων.


ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Πιέσεις στους ιδιώτες παρόχους να επεκτείνουν τις εκπτώσεις που παρέχουν προς τους καταναλωτές, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΔΕΗ, ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο το κόστος γι’ αυτούς ασκεί η κυβέρνηση.

ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΓΡΑ

Γιατί κολλάνε οι εμβολιασμένοι; Γιατί δεν νοσούν ασυμπτωματικά; Θα χρειαστεί 3η δόση; Πόσο εύκολα κολλά κάποιος πλήρως εμβολιασμένος κάποιον άλλον; Πόσο διαρκούν τα αντισώματα; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Υπάρχουν δυόμισι εξηγήσεις για την εκτός τόπου, αλλά εντός χρόνου, προφητεία του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να φτάσει στο τέλος της τετραετίας.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ*

«Και τι να κάνει ο Τσίπρας όταν χάσει τις εκλογές;» με ρώτησε ένας φίλος τις προάλλες. «Θα χάσει λες;» ρώτησα με προσποιητή απορία. Με κοίταξε περιφρονητικά και απάντησε κοφτά: «Θέλει και ’ρώτημα;» Η αλήθεια είναι πως η ήττα δεν θα είναι εύκολο ζήτημα για τον Τσίπρα, καθώς έχει ήδη συλλέξει δύο συνεχόμενες.


ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ

Πριν από πενήντα ακριβώς χρόνια, το 1971, διάβασα το έργο του Τζων Λοκ (John Locke) «Δύο Πραγματείες περί Κυβερνήσεως» (Two Treatises of Government), ως μεταπτυχιακός φοιτητής στις ΗΠΑ. Στην παράγραφο 192 της «Δεύτερης Πραγματείας» με περίμενε μία συνταρακτική έκπληξη. Υποστηρίζοντας το δικαίωμα του λαού μιας κατακτημένης χώρας να αποτινάξει τον ξένο ζυγό, ο Λοκ διατυπώνει […]


ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ*

Στην καρδιά της δημοκρατίας βρίσκεται η αντιπαράθεση: ποιος μπορεί να φανταστεί ένα μονοκομματικό δημοκρατικό καθεστώς; Στις περισσότερες δημοκρατίες, η αντιπαράθεση αυτή δομείται πάνω στον άξονα Αριστεράς – Δεξιάς που, παρά την αυθαίρετη προέλευσή του (το πού κάθισαν οι Γάλλοι εκπρόσωποι των τριών τάξεων το 1789), την ασταθή και μόνιμα εναλλασσόμενη εννοιοδότησή του και τη μόνιμη […]


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Το πρώτο και κύριο στοιχείο που αποκαλύπτει η ανακοίνωση της στρατηγικής συμμαχίας Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ υπό τον εύγλωττο τίτλο “AUKUS” είναι η σχεδόν νηπιώδης κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.,
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα σοβαρότατα προβλήματα που προέκυψαν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, συνυπογράφουν ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, ο έπαρχος Λήμνου, Aγγελος Βλαττάς Λαμπρινός και η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ούτε εμένα μου άρεσε η μεσοβέζικη δήλωση του Θανάση Βαλτινού με την οποία διαχώριζε (ευτυχώς) τη θέση του από το περίφημο κείμενο των 160 περί «υπογεννητικότητας» και με το οποίο στοχοποιούνται οι διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Αυτός είναι ο υπότιτλος της τελευταίας δημιουργίας του Δ. Παπαϊωάννου με τίτλο «Ο μεγάλος Δαμαστής». Δεν ανακάλυψα το «παιδικό κόμικ» (ο Δημήτρης υπήρξε εξαιρετικός κομίστας), ούτε τον «Μεγάλο Δαμαστή».
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

Η επιτυχημένη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις είχε ως αποτέλεσμα η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου να αποφασίσει την ένταξη του αγώνα στο καλεντάρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και για το 2023. Έτσι, για τα επόμενα δύο χρόνια οι «θεοί του τιμονιού» θα παίρνουν μέρος στο «Ράλλυ των Θεών».


ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Είναι ένα ερώτημα εάν η διαφαινόμενη νίκη του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ολαφ Σολτς στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές οφείλεται στην προσωπικότητά του ή σε στροφή του εκλογικού σώματος προς τα αριστερά. Δύσκολη η απάντηση.


ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Επειτα από εννέα χρόνια έργων, καθυστερήσεων, απρόοπτων καταστάσεων, τεχνικών δυσκολιών και γκρίνιας, η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου υποδέχθηκε το κοινό και τα ΜΜΕ χαιρέτισαν το γεγονός με δικαιολογημένους επαίνους.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Την ώρα που σχεδόν διπλασίαζε τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη το 2021 από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ανατιμήσεις.

ΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ενα χρόνο μετά τις μεγάλες αλλαγές που επέφερε η COVID-19 σε κάθε αθλητική διοργάνωση, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1 ξεκίνησε το Σάββατο και πάλι με κόσμο στις εξέδρες, κάνοντας το πιο σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Είδα πρώτη φορά στη ζωή μου τον Μίκη το 1975, κατέβαινε την οδό Αμερικής προς τη Σταδίου. Τότε συνειδητοποίησα ότι η χούντα είχε πέσει· εξεπλάγην που τον είδα να περπατά, έως τότε είχα την αίσθηση ότι ο Θεοδωράκης πετούσε».ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

Το ισπανικό τηλεοπτικό φαινόμενο του Netflix μπαίνει πια στην τελική του ευθεία, με το πρώτο μέρος του πέμπτου και τελευταίου –σύμφωνα με τους παραγωγούς– κύκλου να κυκλοφορεί εδώ και μερικές ημέρες στην πλατφόρμα.