gkat_14_1401_page_1_image_0003

Αντιήρωες μπλεγμένοι στην κρίση των Ιουλιανών

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ο Σκαμπαρδώνης, πιστός στην τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης, μας μεταφέρει λίγους μήνες πριν τα Ιουλιανά σε ένα ρόλερ κόστερ που κατεβαίνει στη φτωχική γειτονιά των Καραγατσιών, ανεβαίνει στα γραφεία της κραταιάς εφημερίδας «Μακεδών» και σε συναντήσεις με ζάρια και πούρα, περνάει από το αμερικάνικο όνειρο της Esso Pappas, μπλέκεται σε πολιτικές και στρατιωτικές μηχανορραφίες, προτού συγκρουστεί με την πραγματικότητα και τον θάνατο του Σωτήρη Πέτρουλα.

gkat_14_1401_page_1_image_0004

«Αντίο» σε έναν φιλόσοφο

Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 75 ετών ο Βρετανός φιλόσοφος σερ Ρότζερ Σκράτον, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης συντηρητικής σκέψης.

Κριτική gkkt_10_1201_page_1_image_0002

Συλλογή εκλεκτών θραυσμάτων

ΛΙΝΑ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Να φανταστούν τη ζωή τους σε ένα διαφορετικό τοπίο. Γι’ αυτό παλεύουν οι ήρωες της Αθανασίας Δρακοπούλου. Θέλουν να διαρρήξουν τις συντεταγμένες της ύπαρξής τους και να διαφύγουν κάπου αλλού, όπου θα ξαναγίνουν άλλοι. «Προβληματικά» παιδιά βιώνουν μια προσομοίωση κοινωνικής πρόνοιας, σε ένα εντευκτήριο που τους γλιτώνει παροδικά από την ανεστιότητα.

gkkt_02_1201_page_1_image_0007

Ενα μικρό, λούτρινο αρκουδάκι δεμένο πάνω σε ένα δέντρο

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Είναι μια χαριτωμένη ιστορία ή μια θλιβερή ιστορία; Ο κύριος Γκρι λέει πως όλες οι ιστορίες με ζώα, αληθινές ή μη, είναι στενάχωρες ιστορίες. Γι’ αυτό απέφευγε μια ζωή ταινίες, π.χ., με τον σκυλάκο Μπέντζι, ενώ ακόμα και στο καρτούν «Μπολτ», σε πολλές σκηνές τα χρειάστηκε.

gkat_02_1101_page_1_image_0005

Μια νέα επιστημονική έκδοση φωτίζει την Αθήνα της οθωμανικής περιόδου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Πώς έμοιαζε η Αθήνα της οθωμανικής περιόδου; Μέχρι πού εκτείνονταν τα όριά της; Ποια η σημασία της για την Πύλη; Μια εξαιρετική νέα έκδοση, συνεργασία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα μάς γυρίζει πίσω κάποιους αιώνες για να μάθουμε καλύτερα ένα υποφωτισμένο κεφάλαιο από την ιστορία της πρωτεύουσας.

11s15venz

Η νέα προσφορά της «Κ»: Ο χαρισματικός Ελευθέριος Βενιζέλος

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Τη μυθιστορηματική ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου παρουσιάζει η «Καθημερινή» σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ο Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης σκιαγραφεί το πορτρέτο του χαρισματικού ηγέτη σε τέσσερις τόμους. Ο πρώτος τόμος «Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο άνθρωπος, ο ηγέτης» που ξεκινά με «Τα χρόνια της Κρήτης» παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και κυκλοφορεί αύριο με την «Κ».

Κριτική gkkt_10_0501_page_1_image_0002

Ενας απίστευτος βιότοπος

ΛΙΝΑ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Εξαιτίας μιας περίεργης διένεξης μέσα σε ασανσέρ, δύο άνδρες καταλήγουν σοβαρά τραυματισμένοι. Εκείνος που έφερε τα περισσότερα τραύματα υποστήριζε πως «η κόλαση είναι οι άλλοι», ενώ ο άλλος πίστευε πως «η κόλαση είναι ο εαυτός μας».

Περισσότερα