Ξένη δημοσίευση alfadi

Το Κοινωνικό Αλφάδι από τις εκδόσεις «Παπασωτηρίου»

Γιατί οι Βρετανοί είναι πιο δύσπιστοι από τους Ιάπωνες; Γιατί τα ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερα από αυτά στη Γαλλία; Ποιος είναι ο λόγος που οι Σουηδοί είναι πιο λεπτοί από τους Αυστραλούς;

gkat_14_1802_page_1_image_0001

Η οθωμανική πλευρά του 1821

ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Η πρόσληψη της Επανάστασης από αυτόπτες μάρτυρες και ιστοριογράφους της Υψηλής Πύλης. Πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο, μια ανέκδοτη μαρτυρία που η μετάφρασή της εκδίδεται τώρα για πρώτη φορά. 

gkkt_03_1602_page_1_image_0003

Φασισμός, ψυχολογία και ρατσιστική βία

ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΩΗΣ

Ενας τρόπος να διαβαστεί η «Ψυχολογική δομή του φασισμού», έργο του Γάλλου στοχαστή και συγγραφέα Ζορζ Μπατάιγ δημοσιευμένο το 1933, είναι αυτός που στο επίμετρο της πρόσφατης ελληνικής έκδοσης αναλύεται κριτικά από τον μεταφραστή Κώστα Γκούνη.

gkat_14_1802_page_1_image_0005

Ο Εϊμις γράφει για τη ζωή του

Ο οίκος Jonathan Cape, που ανέλαβε την έκδοση, το χαρακτήρισε «μια σκιαγράφηση της εντυπωσιακής ζωής του, ως άνδρα και ως συγγραφέα».

Κριτική gkkt_10_1602_page_1_image_0002

Το μαχητικό πνεύμα της Aρεντ ήταν εντέλει ποιητικό

ΜΑΡΙΑ ΤΟΠΑΛΗ

Δεν βρίσκεται, άραγε, η φιλοσοφία εγγύτερα στην ποίηση, ιδιαίτερα τη σύγχρονη, από ό,τι βρίσκεται, π.χ., το μυθιστόρημα; Σε κάθε περίπτωση, η μεταξύ τους ανταλλαγή είναι, τουλάχιστον από τον 20ό αιώνα και δώθε, ζωηρή.

gkkt_15_1602_page_1_image_0001

Μια άγνωστη πόλη ανά τους αιώνες

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

«Το σκότος όσον αφορά τη γνώση μας για την Αθήνα τους περασμένους αιώνες είναι πυκνό και δεν περιορίζεται μόνο στα μνημεία, στα τεκμήρια, στα ίχνη, αλλά στην κατανόηση της ίδιας της ιδέας της πόλης», γράφει ο καλός συνάδελφος Νίκος Βατόπουλος στο προλογικό του σημείωμα που περιλαμβάνεται στην ιστορική μελέτη «Αθήνα, 1204-1456» του Λευτέρη Καντζίνου, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

gkkt_11_1602_page_1_image_0003

Οταν διάφορα μέρη του εγκεφάλου μας ξεκινούν «πόλεμο»

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Θυμάμαι ακόμα με λεπτομέρειες, καλύτερα και από σημαντικά θεωρητικά βιβλία, πριν από αρκετά χρόνια που είχε κυκλοφορήσει ένα κόμικ στα ελληνικά για την εφηβική σχιζοφρένεια, μια δύσκολη και απειλητική νόσο που και μόνο στο άκουσμά της προκαλούνται αισθήματα τρόμου.

gkkt_09_1602_page_1_image_0002

Η γαλήνη εν μέσω της καταιγίδας

Πώς μπορείς να υποφέρεις μια ύπαρξη στην οποία κάποτε συνειδητοποιείς, έστω και στιγμιαία (διότι δεν αντέχεται για περισσότερο) ότι όλο αυτό δεν είναι παρά περιστασιακό; Προσωρινό; Δύσκολη απάντηση σε ένα δύσκολο ερώτημα, το οποίο όμως καλούμαστε να απαντήσουμε (ή να αποφύγουμε) καθημερινά.

Περισσότερα