gkat_14_1911_page_1_image_0001

Ιστορικό λεύκωμα: Η Δράμα των προσφύγων

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το θαυμάσιο λεύκωμα «Η Δράμα των προσφύγων» (Αφιέρωμα Μνήμης) είναι μια νέα έκδοση που υπογράφουν η ιστορικός Γεωργία Μπακάλη και ο φιλόλογος Δημήτρης Ι. Σφακιανάκης, πλούσια εικονογραφημένη με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και συλλογές. 

gkat_14_1911_page_1_image_0007

Απώλεια και φθορά

Μια παρέα φοιτητών, ένα καλοκαίρι του ’90, κάνει ελεύθερο κάμπινγκ, όταν ο Νικόλας, ο πιο χαρισματικός απ’ όλους, πνίγεται στην προσπάθειά του να βγάλει έναν ροφό από τη θάλασσα. Ο πατέρας πενθεί τον γιο του· οι φίλοι θυμούνται και εξιδανικεύουν τον πεισματάρη φίλο τους. Είκοσι χρόνια αργότερα, οι ίδιοι άνθρωποι ξαναβρίσκονται στο νησί για το μνημόσυνο του Νικόλα...

gkat_14_1911_page_1_image_0005

Αυθεντική μαρτυρία... αναμόρφωσης από τη χούντα

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

Η μαρτυρία του Γιάννη Σεργόπουλου, η οποία έρχεται να προστεθεί σε χιλιάδες άλλες, είναι χαρακτηριστική του απόλυτου παραλογισμού και της κτηνωδίας που βασίλεψαν στη χώρα κατά την περίοδο της χουντικής επταετίας. 

image-1--3

Ο τσεκαδόρος και το... τρίτο φύλο

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΛΑΣΤΟΥ*

Ο χώρος της τέχνης υποδέχεται μία ακόμη καινοτομία συντονισμένη με τον παλμό του #MeToo, ενός κινήματος που γεννήθηκε στον κλάδο του θεάματος. Στις ερωτικές σκηνές υπάρχει πλέον ένας καθοδηγητής, που υποδεικνύει τα σημεία και την ποσότητα των αγγιγμάτων. Για να παραμείνει ο ηθοποιός ασφαλής και να μοιάζει η σκηνή ρεαλιστική, δημιουργήθηκε ένα νέο επάγγελμα: ο συντονιστής οικειότητας.

121321--2

Πώς κοιμάται το αρκουδάκι

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στις «Μικρές νυχτερινές ιστορίες» της Κίτι Κράουθερ, η νύχτα είναι ροζ, έχει το χρώμα του κυκλάμινου. Αυτός είναι άλλωστε ο κοινός τόπος, το μοτίβο που επανέρχεται καλύπτοντας, σαν μανδύας, τις τρεις ιστορίες που η μαμά αρκούδα αφηγείται στο αρκουδάκι της, προτού κοιμηθεί: λες και τρία παιδιά έχουν το ίδιο σημάδι στα γόνατά τους.

gkkt_11_1711_page_1_image_0001

Το «μετέωρο βήμα» της Νέας Βιολογίας

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΦΛΩΡΔΕΛΛΗΣ*

Η βασική παραδοχή της Νέας Βιολογίας (ΝΒ) είναι ότι η λειτουργία των έμβιων συστημάτων (από το κύτταρο μέχρι τον οργανισμό) και η διαταραχή της στη νόσο δεν καθορίζονται, όπως πιστευόταν για δεκαετίες, από επιμέρους στοιχεία (γονίδια, πρωτεΐνες-προϊόντα γονιδίων και μεταβολίτες) ή το άθροισμά τους, αλλά από τα υψηλής πολυπλοκότητας δίκτυα, τα οποία σχηματίζονται από τη διασύνδεση, αλληλεπίδραση και αλληλορύθμιση των επιμέρους στοιχείων, που παρεμβάλλονται ανάμεσα στο γενετικό υλικό του οργανισμού (γονότυπος) και τα εκάστοτε εμφανή χαρακτηριστικά του (φαινότυπος).

firts

Τι μουσική άκουγε ο πρώτος άνθρωπος;

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Τι μουσική μπορεί να άκουγε ο πρώτος άνθρωπος; Μάλλον αυτή της φύσης· ο μύθος δεν μας λέει τίποτα περί μουσικής στην Εδέμ, συνεπώς ο Αδάμ δεν πρέπει να άκουγε μουσική πέρα από τιτιβίσματα και ήχους άλλων ζώων.

Κριτική gkkt_10_1711_page_1_image_0002

Σόλο μες στη νύχτα

ΛΙΝΑ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Υστερα από έντεκα χρόνια στην Ελλάδα, ένας νεαρός Αλβανός βλέπει την τύχη να του χαμογελάει. Μια καλοκαιρινή μέρα, καθώς περιφέρεται στην Αθήνα παίζοντας κλαρίνο, τον πλησιάζει ένας συμπατριώτης του και του εξασφαλίζει δουλειά σε νυχτερινό κέντρο, με την προϋπόθεση ότι από Αγκίμ θα γίνει Γιάννης από τα Γιάννενα.

Περισσότερα