brain drain

Η νέα Διασπορά και το κρίσιμο διακύβευμα

shutterstock_1055642663

Η μεγάλη κρίση έπληξε ποικιλοτρόπως την Ελλάδα. Πέρα από τους φόρους που αυξήθηκαν, τις συντάξεις που κόπηκαν, τις αναγκαίες επενδύσεις που δεν έγιναν, ίσως η πιο επώδυνη συνέπεια ήταν η μαζική έξοδος ταλέντων προς το εξωτερικό.

Παπαστράτος: Ιστορίες Brain Gain

papastratos

Στα χρόνια της κρίσης και του Brain Drain στην Ελλάδα, υπήρξαν και επαγγελματίες που έφυγαν από τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό, όχι από ανάγκη, αλλά στο πλαίσιο μιας ευκαιρίας ανάπτυξης που τους δόθηκε από την εταιρεία τους. Πρόκειται για ταλαντούχους εργαζομένους, οι οποίοι μετακινήθηκαν σε θυγατρική άλλης χώρας, κέρδισαν σε εμπειρία και νέες γνώσεις και επέστρεψαν για να ενισχύσουν τη δυναμική των ομάδων τους.

Και οι νέοι του εξωτερικού επιλέγουν Lidl Ελλάς

vrain-drain

Όταν, το 2017, αναπτύξαμε την καμπάνια ενάντια στο brain drain, μόλις είχε αρχίσει να συζητείται έντονα το ζήτημα της φυγής ταλέντων στο εξωτερικό. Θέλαμε τότε να δώσουμε το δικό μας μήνυμα στους νέους: δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε την Ελλάδα για να ακολουθήσετε την καριέρα που ονειρεύεστε.

Δημόσια δωρεάν παιδεία, προς όφελος τρίτων

333--20-thumb-large

Ποιός αλήθεια, πιστεύει ότι, μετά μια μακρά περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης στην Ελλάδα, η απώλεια από τη μετανάστευση του έμψυχου πλούτου της χώρας –των νέων επιστημόνων– μπορεί να αποτιμηθεί με οικονομικούς όρους; 

Τι λένε οι ερευνητές για τη Νέα Διασπορά

shutterstock_1309915774

Έρευνες στο πλαίσιο του Greek Diaspora Project του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) έχουν αναδείξει ενδιαφέρουσες πτυχές του νέου κύματος ελληνικής μετανάστευσης.

Try this at Home: Η νέα πρωτοβουλία της Stoiximan για το Brain Gain

st

Έχεις γνώσεις, ικανότητες, όρεξη για δουλειά, όραμα για το μέλλον σου. Προσπάθησες να βρεις δουλειά στην Ελλάδα, αλλά δεν βρήκες κάποια επαγγελματική ευκαιρία που να σε ικανοποιεί. Aποφάσισες να κάνεις το μεγάλο βήμα, να δοκιμάσεις την τύχη σου αλλού. Δεν είσαι μόνος: είσαι ένας από τους 180.000 που εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τη χώρα για να συνεχίσουν την καριέρα τους εκτός Ελλάδος, το 10% του πανεπιστημιακά εκπαιδευμένου προσωπικού της χώρας.

Eurolife ERB: Ομαδικότητα, υπευθυνότητα και ευκαιρίες εξέλιξη

holcofairfax-logo-011-copy

Οι ταλαντούχοι άνθρωποι που στελεχώνουν τις επιμέρους ομάδες του Ομίλου Eurolife ERB είναι το πιο σημαντικό και πολύτιμο κεφάλαιό του. Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος επενδύει σημαντικά στο ανθρώπινο δυναμικό, εντάσσοντας στις Διευθύνσεις του νέα στελέχη από διαφορετικές ειδικότητες. Κάθε νέος εργαζόμενος φέρνει μαζί του εμπειρία, τεχνογνωσία και ενθουσιασμό, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική και τη φιλοσοφία του οργανισμού.

Reload Greece: ένας πολλαπλασιαστής επαφών και δυνατοτήτων

rl

Η αξιοποίηση της δύναμης της Διασποράς για την αντιστροφή των συνεπειών του brain drain βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής του Reload Greece». Με τη δήλωση αυτή η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης, Άντζελα Στάθη, δίνει το στίγμα των φιλοδοξιών της. «Ο στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινότητα της Διασποράς ώστε να συνεισφέρει ενεργά στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία μέσω της επιχειρηματικότητας».

Περισσότερα