gkat_01_1501_page_1_image_0002

Το Αρχαιολογικό Μουσείο κερδίζει το στοίχημα

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Τη χρονιά που πέρασε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 600.000 επισκέπτες. Ο απολογισμός της πενταετίας έχει πολλές θετικές ειδήσεις για το ΕΑΜ, που για το 2020 ετοιμάζει εκθέσεις επετειακού χαρακτήρα αλλά και δράσεις στο εξωτερικό.

gkkt_06_1201_page_1_image_0002

Το απόκρυφο σπίτι της οδού Σαρανταπόρου

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Οταν επιστρέφω στα Πατήσια, στους δρόμους από τον Αγιο Ελευθέριο ώς τη Σαρανταπόρου και πέρα, σε δρόμους οικείους σαν από πάντα, νιώθω σαν να περπατώ στο τοπίο ενός ονείρου όπου τα όρια διασαλεύονται. Είναι εκείνη η αίσθηση ενός περίπατου, με τη δύναμη της ονειροπόλησης και της αδιάκοπης προβολής εικόνων στην οθόνη της συνείδησης να σκιάζει το σχήμα της πραγματικότητας. Στα στενά γύρω από τον Αγιο Ελευθέριο, έχεις ανάγκη τις αρετές της αναπόλησης.

gkkt_06_0501_page_1_image_0002

Ο μυστικός κόσμος στην ανηφόρα της Δαφνομήλη

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εκανε εκείνο το κρύο, το περονιαστό, εκείνο το κρύο της Αθήνας, που το απολάμβανα σαν κάτι απολύτως ενδημικό, σαν ένα κομμάτι της εμπειρίας να νιώσεις την πόλη. Ανέβαινα την οδό Σίνα. Είχα στρίψει από Οκταβίου Μερλιέ, η παγωμένη βροχή έφερνε μυρωδιά από τζάκι και βρεγμένο πεύκο και η ανηφόρα με έβγαλε στη Δαφνομήλη.

2782435

Φώτα από τα βάθη του σκότους

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Πολύς λόγος έγινε για τα φώτα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ωραία αυτά τα φώτα, δεν είναι ωραία; Δεν έχει πολύ σημασία τελικά. De gustibus et coloribus non est disputandum, λένε και οι φίλοι μας οι Ρωμαίοι. Κλείνει, όμως, η χρονιά αλλά και η δεκαετία και έχω μια πικρή γεύση στο στόμα.

ptyches--2

Περπατώντας στην Αθήνα, 2011-2020

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αναρωτιέμαι ποια θα είναι τα κίνητρα του ιστοριοδίφη του μέλλοντος για να ερευνήσει την εποχή μας. Συχνά, οι παλινδρομήσεις στον χρόνο αποτελούν ελκυστική φαντασίωση και όχι σπάνια ανάλογες προβολές στο μέλλον έχουν καταγραφεί, αλλά με μικρή, κατά κανόνα, επιτυχία πρόβλεψης.

luxathlclo187767

Ο θρύλος της «Μεγάλης Βρεταννίας»

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς την Αθήνα χωρίς τη «Μεγάλη Βρεταννία» και δύσκολα θα έβρισκε κανείς ένα κτίριο που να έχει τόσο πυκνό και ανθεκτικό συμβολισμό. Πριν από 100 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1919, ιδρύεται –με την προτροπή του Ελευθερίου Βενιζέλου– η Ανώνυμος Εταιρεία «Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα», με συμμετοχή μεγάλων τραπεζών.

49226045773_da65985b11_o

Ανεβαίνοντας τη φθαρμένη κλίμακα της Αθήνας του 1956

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Οταν ανεβαίνεις μόνος στα σιωπηλά εντόσθια ενός παλαιού κτιρίου, η σιωπή έχει οσμή, η θερμοκρασία έχει το βάρος της υγρασίας. Είχα τρυπώσει στη Στοά Αθηνών, Σοφοκλέους 4, σε αυτό το πεπαλαιωμένο μέγαρο που με υποδεχόταν λάθρα στις κοιλότητές του.

gkkt_06_1512_page_1_image_0002

Οι χειμερινοί περιπατητές στη Λεωφόρο Αμαλίας του 1950

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Υπάρχει μια εποχή, άχρονη αλλά κατανοητή σε όλους, που μπορεί να λέγεται «όταν οι γονείς μας ήταν νέοι». Είναι εποχή πέρα από τις συμβατές αντιλήψεις του χρόνου, αφού αφορά όλες τις γενιές, όσες παρήλθαν και όσες θα έλθουν. Είναι μια εποχή, κατά κανόνα, μακρινή, οικεία εξ αντανακλάσεως και τρυφερή στα όρια του πένθους.

Περισσότερα

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη