gkat_15_1511_page_1_image_0009

Η τελευταία ευκαιρία για την Ελευσίνα - Οι λύσεις του ΥΠΠΟ

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ευρύτατες αλλαγές προμηνύονται στην «Ελευσίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», όπως προκύπτει από τη χθεσινή παρουσίαση των νέων επικεφαλής της διοργάνωσης στο υπουργείο Πολιτισμού. Θα αναζητηθούν γρήγορες λύσεις, για να ξεμπλοκάρουν όσες υποδομές μπορούν να υλοποιηθούν, προκειμένου η Ελευσίνα να περάσει τον τελικό έλεγχο της Ευρώπης τον Νοέμβριο του 2020.

ptyxes

Οι αστοί του 1900 και τα μπαχάρια της Ινδίας στην οδό Κουμουνδούρου

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Περπατάς βυθισμένος στις σκέψεις σου και το χάσμα από μια κατεδάφιση προβάλλεται αίφνης σαν κρατήρας. Ημουν στην οδό Κουμουνδούρου και βάδιζα προς την Πειραιώς, με τα ίχνη όσων είχα ήδη προσπεράσει να σχηματίζουν χάρτη στο μυαλό μου. 

ptyches-1

Ξεφτισμένα γύψινα και κρυφές αυλές στον Νέο Κόσμο

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στα στενά της παλιάς συνοικίας Κυνοσάργους, στα όρια με τον Νέο Κόσμο, η περιπλάνηση τυλίγεται συχνά από έναν αέρα απόκοσμο. Ιδίως αν είναι αργία και τα σπίτια μοιάζουν βουβά σαν από καιρό, εκτός κι αν είναι νύχτα, οπότε όλα χλωμιάζουν στο κίτρινο φως των δρόμων με τις μεγάλες σκιές.

30s1imjpg

Οι παλιές αγάπες μένουν για πάντα νέες

ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Στο μυαλό μου το γαλλικό φαγητό συνδέθηκε με την τέχνη χρόνια πριν. Στη δεκαετία του 1990, όταν στα Πετράλωνα δεν αγωνιούσες ακόμη για το πού θα παρκάρεις –άλλωστε λίγοι από την παρέα είχαμε αυτοκίνητο–, η κλασική έξοδος ήταν για σινεμά στον «Ζέφυρο» και μετά φαγητό στο «Chez Lucien». 

img_2416

Το σπίτι του 1933 στην οδό Κυδαθηναίων

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχει πιο αθηναϊκή διεύθυνση από ένα δρόμο της Πλάκας. Διαγωνίως απέναντι από τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην οδό Κυδαθηναίων, αν κοιτάξει κανείς αριστερά, προς την οδό Νίκης, θα δει το μεσοπολεμικό αρχοντικό Σεφεριάδη στον αριθμό 9. 

gkat_14_2510_page_1_image_0001

Υψηλά κτίρια στο Ελληνικό, κίνδυνοι και προοπτικές

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Μ. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ*

Πλέον θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε καθαρότερα το πώς οι αρχιτέκτονες απαντούν σε κεφαλαιώδη ερωτήματα. Η εμπειρία των ευρωπαϊκών πόλεων έχει δείξει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε τα νέα υψηλά κτίρια να συνυπάρξουν με την αστική παράδοση.

g_cult_b0110

Αλλαγή ομάδας στην πολιτιστική πρωτεύουσα

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Η Δέσποινα Γερουλάνου από τη διοικούσα επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη, ο Φοίβος Σακαλής, δημιουργός του Culture Net του Δήμου Αθηναίων, και η Δήμητρα Πιπιλή, με εμπειρία στον τομέα των χορηγιών, είναι τα τρία από τα επτά νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «Ελευσίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021».

ptyches--2

Ανάμεσα στις φυλλωσιές, η μορφή του Βλάση Γαβριηλίδη

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στέκομαι στην πλατεία Κλαυθμώνος και έχω μόλις αφήσει πίσω μου το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Στα δεξιά είναι το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, αριστερά είναι η οδός Δραγατσανίου, όπου βρισκόταν έως το 1936 ένα από τα ευγενέστερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας: η οικία Αμβροσίου Ράλλη, μετέπειτα βρετανική πρεσβεία, έργο του Σταμάτη Κλεάνθη.

Περισσότερα

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη