dsc05765

Με την πνοή της Βιέννης σε μια άκρη της Κυψέλης

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ενα κτίριο που μπορεί να είχα προσπεράσει αν ήμουν διαβάτης στην οδό Κυψέλης το 1952, απέσπασε τώρα το βλέμμα μου και επιβράδυνε το βήμα μου. Λαμπύριζε στην απέναντι γωνία, σε εκείνο το αργυρόλευκο χρώμα του, λερωμένο από τον χρόνο, σκοτεινιασμένο από την αχρησία.

22s1akrp

Η Ακρόπολη και οι ταράτσες

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αρκεί η θέα της Αθήνας από τον Λυκαβηττό ή από οποιοδήποτε ύψωμα της πόλης, για να αντιληφθεί κανείς σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ότι η Ακρόπολη απειλείται, και όχι μόνο από τα ύψη.

gkkt_06_1705_page_1_image_0002

Οι βωμοί της Αγίας Λαύρας

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Λουλουδιασμένη και λουσμένη στο φως βρήκα και πάλι την οδό Αγίας Λαύρας στην Κυπριάδου. Είναι ευτυχία να περπατάς σε αυτήν την κηπούπολη ή έστω σε ό,τι απέμεινε από αυτήν, και να είναι άνοιξη και τα τρυφερά φύλλα των δέντρων να ρίχνουν τις πρώτες σκιές και οι κήποι να έχουν αυτά που πρέπει να έχουν οι αθηναϊκοί κήποι, γιασεμιά, γεράνια, γλυσίνες, μπουκαμβίλιες.

ptyxes

Eνα θραύσμα Τοσκάνης στις φυλλωσιές των Πατησίων

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στη στάση Κλωναρίδου επί της Πατησίων, η παλιά έπαυλη της οικογενείας που έδωσε το όνομά της στην περιοχή, έχει μείνει ένα όστρακο σε μία ξένη χώρα. Δεν είναι πολύς καιρός που είχα αγγίξει την επιδερμίδα αυτού του μοναχικού σπιτιού και εκεί, ανάμεσα στα φυλλώματα και εν μέσω μιας βαριάς σιωπής, είχα εισπνεύσει την ανάσα της, που έβγαινε σαν αόρατος ατμός από τους πόρους της.

gkat_15_2310_page_1_image_0001

Οδός Σταδίου, σε αναζήτηση πολιτικής ηγεσίας

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Οσο θλιβερό και εξοργιστικό είναι το θέμα της μερικής καταστροφής του νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Σταδίου 47, οικία του συλλέκτη Αλεξάνδρου Σούτζου (και άμεσα συνδεόμενο με τη δημιουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, μέσω κληροδοτήματος), άλλο τόσο θλιβερή είναι η ευρύτερη αρχιτεκτονική παρακμή της οδού Σταδίου.

gkkt_06_0305_page_1_image_0002

Οι συντροφιές του Μεσοπολέμου στα ρέματα της Αττικής

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ένα συρτάρι βρέθηκε αυτός ο μικρός φάκελος σημαδεμένος με το έτος 1936. Μήνας, Μάιος. Να ήταν Πρωτομαγιά; Σταλμένος, χρόνια πίσω, σαν μια προσφορά φυλαχτών, αυτές οι τέσσερις φωτογραφίες είναι σαν μενταγιόν, σαν εκείνα τα μετάλλια προτομών που στόλιζαν θριγκούς σπιτιών ή πορσελάνες σε εταζέρες συλλεκτών...

gkat_15_2904_page_1_image_0002

Η street art χρωματίζει τις άδειες πόλεις

ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΩΗΣ

Δύσκολοι καιροί για γκραφιτάδες. Η υπαίθρια τέχνη τους δεν έχει και πολλές διεξόδους στην εποχή του παγκόσμιου εγκλεισμού και, στις βεβαιώσεις μετακίνησης πολιτών, δεν περιλαμβάνεται η επιλογή «Β24 - ανάγκη έκφρασης πάνω στις επιφάνειες της πόλης».

ptyxes--2

Ιστορίες από την οδό Σωκράτους

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πόση χαρά δίνει το ξεφύλλισμα μιας παλιάς εφημερίδας… είχε φτάσει το πακέτο στο σπίτι, αυτές τις μέρες της καραντίνας, με αποστολέα ευγενή φίλο από άλλη πόλη της Ελλάδας που βρήκε έναν χάρτινο θησαυρό σε παλιά αποθήκη. Ανάμεσα στα πολύτιμα τεκμήρια άλλων εποχών και μερικά φύλλα της «Καθημερινής».

Περισσότερα

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη