ptyches

Ομορφοι δρόμοι γύρω από τον Αγιο Αιμιλιανό στον Λόφο Σκουζέ

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Από το άνοιγμα μιας εγκαταλελειμμένης ισόγειας κατοικίας, σε έναν από τους δρόμους στον Λόφο Σκουζέ, είχα μπροστά μου ένα θέαμα που θα μπορούσε να είναι εικαστική εγκατάσταση. Μισάνοιχτες οι πόρτες, έκρυβαν μυστικά, ένα σκουπόξυλο έγερνε σε έναν ξεφλουδισμένο γαλάζιο τοίχο, η πέτρινη σκάλα ανέβαινε ανάμεσα σε βεραμάν μπορντούρες και, δεξιά, σε ένα πορτ μαντό κρέμονταν μερικά πουκάμισα και πανωφόρια.

kallithea

Ο ίσκιος των παλιών σπιτιών στην Καλλιθέα

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γωνία Φιλαρέτου και Λασκαρίδου, στην Καλλιθέα, εκεί όπου υπήρχε η γέννηση του «προαστίου» στα τέλη του 19ου αιώνα, προσπαθώ να φανταστώ τα μποστάνια και τους αγρούς, τα κριθάρια και τις παπαρούνες μιας άλλης εποχής. 

16s5trn11

Μαθήματα από τον σταθμό Βενιζέλου

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Να αποσπαστούν ή να μην αποσπαστούν; Ιδού η απορία και ο νέος διχασμός μας. Εξαρχής να δηλώσω ότι δεν είμαι αρχαιολόγος ή ειδικός στις μεταφορές αρχαίων αντικειμένων ή σε κάθε είδους μεταφορές για να απαντήσω στο ερώτημα. Μέχρι τώρα αυτό θα έπρεπε να θεωρείται λήξαν αλλά όχι, ας μην ξεχνάμε σε ποια χώρα ζούμε.

votanikos

Το έτος «1912» ως στέμμα σε καγκελόπορτα του Βοτανικού

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πόσες φορές δεν έχει τύχει εκεί που ολοκληρώνεις έναν ανιχνευτικό περίπατο και εκεί που έχεις αρχίσει να υποστέλλεις τη σημαία του ενθουσιασμού με εκείνη την ικανοποίηση που σου έχουν δώσει όσα έχεις εντοπίσει, να πέφτεις σε ένα ωραίο και αναπάντεχο εύρημα...

filopappou

Αρχοντόσπιτα και ερειπιώνες στην οδό Φιλοπάππου

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Από το πρωί, εκείνη την ημέρα, είχα πει ότι θα περπατήσω στα στενά του Φιλοπάππου. Ηταν μια παρόρμηση που εκφράστηκε περισσότερο από την έλλειψη του άστεως, από την επιθυμία για εκείνη τη γλυκύτητα που έχει αυτή η γειτονιά της Αθήνας, εκεί που το Κουκάκι γλιστράει στου Φιλοπάππου και που, αν έχεις δύναμη να προχωρήσεις, θα φτάσεις ώς τα Πετράλωνα.

anavatorio_amea_akropoli_ypoyrgeio-gnorize-thumb-large--2

Γιοφύρι της Αρτας, το... αναβατόριο της Ακρόπολης

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ως γνωστόν, σαράντα πέντε μάστοροι και εξήντα μαθητάδες απασχολούνταν φουλ τάιμ στης Αρτας το γιοφύρι, το οποίο ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν. Πολύ λιγότεροι απασχολούνται στο αναβατόριο της Ακρόπολης, αλλά και αυτό φαίνεται να έχει τα ίδια προβλήματα. 

004_img_5210

Το νέο σπίτι της «σχεδίας» στην Αθήνα

ΤΖΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ενθουσιασμός επικρατεί στη διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2. Μετά έναν χρόνο πυρετωδών εργασιών, το περιοδικό δρόμου «σχεδία» απέκτησε σπίτι: έναν χώρο διασκέδασης με κοινωνικό πρόσημο, έναν δημιουργικό τόπο συνάντησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης.

antiocheias

Χωρίς πυξίδα από την Αντιοχείας ώς την Ιεροσολύμων

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Υπάρχουν φορές που απλώς θέλεις να χαθείς στους πίσω δρόμους της πόλης. O Κάρολος Ντίκενς έπαιρνε τους δρόμους του Λονδίνου, άλλοτε βάσει σχεδίου και άλλοτε, τις πιο πολλές φορές, χωρίς σκοπό. Εφτανε σε μακρινές συνοικίες, και έμπαινε ακόμη και στα σπίτια των απόκληρων.

Περισσότερα

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη