Κάθε φορά, λίγο πριν έρθει η στιγμή των διακοπών, ετοιμάζοντας τα πράγματα για το εξοχικό, ασχολούμαι λιγότερο με την τσάντα του μπάνιου και στρέφω την προσοχή μου στις κούτες των κρασιών που θα πάρω μαζί μου για να τις ευχαριστηθώ στις στιγμές χαλάρωσης. Κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται στο σπίτι οι εξής παρατηρήσεις: «Μα καλά, πόσα κρασιά θα πάρουμε μαζί μας;» και «δεν θα χωρέσουν όλα αυτά!» ή «ποιος θα τα πιει άνθρωπε μου όλα αυτά;». Κάπου εκεί η απάντησή μου είναι πως πρέπει να βρούμε χώρο για ένα κιβώτιο μπίρες και για το κουτί με τα ποτήρια! Ναι, καλά ακούσατε. Φυσικά και κουβαλάω μαζί μου τα ποτήρια μου, γιατί αν δεν πιεις το κρασί σου στο ποτήρι που αγαπάς, δεν έχει την ίδια χάρη.
Αν είναι να πακετάρουμε μαζί μας στις διακοπές 5 κρασιά, θα είναι αυτά!
Minimus, Ασύρτικο, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα
Το Ασύρτικο της σειράς Minimus είναι ένα από τα αγαπημένα μου Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης. Είναι ίσως το elegant touch της Χλόης Χατζηβαρύτη που το κάνει ασυναγώνιστο. Ενα κρασί πασπαρτού, μπορείς να το πιεις και μόνο του, αλλά είναι ιδανικό και με φαγητό. Το χρώμα του είναι πιο έντονο, με αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων φρούτων και ώριμων πυρηνόκαρπων. Η οξύτητα είναι τονισμένη, το σώμα μέτριο προς γεμάτο και η επίγευση έχει μια αίσθηση μελιού. Απολαύστε το μαζί με μπακαλιάρο με κολοκυθάκια.
Θαλασσίτης, Ασύρτικο, Γαία Οινοποιητική, Σαντορίνη
Πάντα μια Σαντορίνη είναι απαραίτητη σε ένα σπίτι, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και ποιος μπορεί να έρθει επίσκεψη. Ο Θαλασσίτης είναι μια κλασική επιλογή Ασύρτικου από το νησί, με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο να έχει εδώ και δεκαετίες δείξει ένα στιλ πιο φρέσκιας, λεμονάτης Σαντορίνης, με αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων φρούτων, έντονο mineral στοιχείο, αλμύρα, έντονη οξύτητα και γεμάτο σώμα. Απολαύστε τη δίπλα σε ένα φαγκρί ψητό με αλμυρίκια.
Μαλαγουζιά, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα
Ενα κρασί και μια ποικιλία που αγαπάνε όλοι. Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έχει δημιουργήσει μια Μαλαγουζιά με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα, πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων με ανθικά στοιχεία, ισορροπημένη οξύτητα, λιπαρή υφή και μέτριο σώμα. Δοκιμάστε τη δίπλα σε πράσινες σαλάτες, πιατέλες φρούτων, πιατέλες τυριών αλλά και μόνη της.
Odyssey, Θραψαθήρι Κτήμα Οικονόμου, Κρήτη
Το Odyssey είναι ένα λίγο πιο σπάνιο κρασί, δύσκολο να το βρεις και ίσως δύσκολο να το καταλάβεις (τουλάχιστον το ευρύ κοινό). Ο Γιάννης Οικονόμου κάνει εγκεφαλικά κρασιά που τα νιώθεις σε μυαλό, ουρανίσκο και καρδιά ταυτόχρονα. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες αντιδράσεις – ή σου αρέσουν ή όχι. Είναι από τη γηγενή τοπική ποικιλία Θραψαθήρι, με εμφανώς οξειδωτικό χαρακτήρα, αρώματα ξηρών καρπων, ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, φλούδες εσπεριδοειδών και ένα mineral χαρακτήρα, με την οξύτητα να είναι ισορροπημένη και το σώμα γεμάτο. Θα έλεγα να το πιείτε μόνο του την πρώτη σας φορά ή με ένα αρκετά παλαιωμένο κομμάτι γραβιέρας Κρήτης.
Shadow Play, Ξινόμαυρο, Καμάρα Οινοποιητική, Θεσσαλονίκη
Η Καμάρα Οινοποιητική είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο της οικογένειας Κιουτσούκη που εγκατέλειψαν τη βουή της πόλης και μετακόμισαν στο χωριό γιατί ήταν παθιασμένοι με τη φύση. Παράγουν κρασιά ήπιων παρεμβάσεων σαν το Shadow Play, ένα Ξινόμαυρο με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, ζωικές νότες, βοτανικά και φυτικά στοιχεία, μπαχαρικά, με τονισμένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Ιδανικό δίπλα σε ένα χοιρινό στη γάστρα.