Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ανήκουν πλέον στο παρελθόν και στο βάθος του ορίζοντα έκαναν την εμφάνισή τους αυτοί του Λος Άντζελες το 2028, πόλη που θα υποδεχθεί και πάλι την μεγαλύτερη αθλητική γιορτή 44 χρόνια μετά την πρώτη φορά.
Και θα το κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως το αφεντικό των Αγώνων, έστω και αν αυτή η πρωτιά κρίθηκε κυριολεκτικά στο νήμα και, επί της ουσίας, χάρη σε όσα συνέβησαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο στο παρκέ του γηπέδου μπάσκετ του «Μπερσί».
Το βράδυ του Σαββάτου (10/08) και κόντρα στην μαχητική οικοδέσποινα Γαλλία, ο Στεφ Κάρι πήρε (ξανά) το όπλο του και με 8/12 τρίποντα έριξε στο καναβάτσο τους Τρικολόρ του συγκινητικού Βίκτορ Γουεμπανιαμά (98-87), ο οποίος στο φινάλε έκλαψε από λύπη για το χαμένο χρυσό μετάλλιο, αλλά και από περηφάνια για την προσπάθεια της ομάδας του.
Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της Κυριακής (11/08) και στον αντίστοιχο τελικό του τουρνουά μπάσκετ των Γυναικών, αντάμωναν εκ νέου οι πλανητάρχες και οι οικοδεσπότες. Αυτή την φορά, η γαλλική αντίσταση ήταν ακόμα πιο σθεναρή. Και, αν στο φινάλε η Αμερικανίδα με γαλλικό διαβατήριο Γκάμπι Γουίλιαμς ευστοχούσε σε τρίποντο και όχι σε δίποντο, αφού πατούσε την γραμμή, οι θηλυκοί Τρικολόρ ίσως διεκδικούσαν το χρυσό μετάλλιο στην παράταση και δεν θα αρκούνταν σε μια τιμητική ήττα στον πόντο (66-67).
Το μέγεθος πάντα μετράει και, εν προκειμένω, ήταν θέμα… πόντων (κυριολεκτικά!) η τελική κατάταξη στον πίνακα των μεταλλίων. Χάρη στα δύο χρυσά μετάλλια στο μπάσκετ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισοφάρισαν την Κίνα στα χρυσά (από σαράντα έκαστη) και τελείωσε τους Αγώνες του Παρισιού ως πρώτη, αφού συνολικά άλλωστε είχε 35 παραπάνω.
Οι Αμερικανοί, οι οποίοι στο φινάλε της φουτουριστικής τελετής λήξης έκλεψαν την παράσταση με Τομ Κρουζ, Red Hot Chili Peppers, Μπίλι Άιλις και Σνουπ Ντογκ, έφυγαν από την Πόλη του Φωτός με σαράντα χρυσά, 44 ασημένια και 42 χάλκινα. Ακολούθησαν οι Κινέζοι με 91 (40, 27, 24) και η Μεγάλη Βρετανία με 65 (14, 22 και 29).
Η οικοδέσποινα Γαλλία, με 64 (16, 26 και 22), είχε την μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων εδώ και 124 (!) χρόνια και, συγκεκριμένα, από την πρώτη φορά που το Παρίσι φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες, το (πολύ, πολύ) μακρινό 1900. Πουθενά δεν είσαι όπως στο σπίτι σου…
Η βιονική γυναίκα
Το 1952, στο Ελσίνκι, ο θρυλικός Εμίλ Ζάτοπεκ κατακτούσε τρία χρυσά μετάλλια σε διαφορετικές αποστάσεις του στίβου (1.500, 5.000 και 10.000), κάτι που πριν και μετά δεν κατάφερε κανένας αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Σιφάν Χασάν δεν μιμήθηκε την ανθρώπινη ατμομηχανή, όπως ήταν το παρατσούκλι του συγκλονιστικού Τσεχοσλοβάκου δρομέα, αλλά είναι η μοναδική που πλησίασε έστω το απίστευτο επίτευγμά του.
Μέσα σε μια εβδομάδα πήρε χάλκινα μετάλλια σε 5.000 και 10.000 και, το πρωί της Κυριακής (11/04), ως ένα ιστορικό κερασάκι, πέρασε πρώτη την γραμμή του τερματισμού στον μαραθώνιο Γυναικών, κάνοντας μάλιστα και ολυμπιακό ρεκόρ (2:22:55).
Γεννημένη στην Αιθιοπία, έφτασε στην Ολλανδία ως πρόσφυγας σε ηλικία 15 ετών, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Το βρήκε μέσα από το τρέξιμο, έγινε Ολλανδή πολίτης το 2013 και έντεκα χρόνια αργότερα, στα 31 της πλέον, διέλυσε τα κοντέρ στο Παρίσι, όπου μάλιστα είχε την τιμή να γίνει η τελευταία αθλήτρια που πήρε χρυσό μετάλλιο, με την τελετή να λαμβάνει χώρα στο «Σταντ ντε Φρανς» και στην διάρκεια της τελετής λήξης.
Το μετάλλιο της απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία και θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο το 2025. Δίπλα του στην απονομή καθόταν ο θρύλος του βρετανικού στίβου, Σερ Σεμπάστιαν Κόου, ο οποίος φιλοδοξεί να τον διαδεχθεί στην ηγεσία της πιο δυνατής αθλητικής ομοσπονδίας στον κόσμο, μαζί βεβαίως με την FIFA.
Στο τελευταίο χρονικά αγώνισμα που τιμήθηκε με μετάλλιο στο Παρίσι, ολοκληρώθηκε τυπικά περίπου τέσσερις ώρες μετά την έναρξή του. Σε εκείνο το σημείο και 03:52:59 μετά την εκκίνηση, τερμάτισε τον μαραθώνιο η Κινζάνγκ Λάμο από το Μπουτάν, κατάκοπη και σχεδόν περπατώντας, αλλά γνωρίζοντας την αποθέωση του κόσμου. Γιατί, μπορεί να τερμάτισε 80ή, αλλά το έκανε περήφανη, ανταποκρινόμενη στο μότο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, του ανθρώπου που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Σημασία, πάνω απ’ όλα, έχει η συμμετοχή».
Χρυσή απάντηση με γροθιές
Η Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία και η Λιν Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν ταξίδεψαν στο Παρίσι με το στίγμα του αποκλεισμού τους στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πυγμαχίας, επειδή δεν μπόρεσαν να περάσουν με επιτυχία τα τεστ καταλληλότητας φύλου.
Αμφότερες, όμως, πήραν το «πράσινο φως» για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου αντιμετώπισαν την αμφισβήτηση συναθλητριών, φιλάθλων και Τύπου, επειδή η φύση τους τις έκανε διαφορετικές από μια φυσιολογική γυναίκα, σε ό, τι αφορά τα γεννητικά όργανα και τα χρωμοσώματα στο DNA τους.
Πως απάντησαν; Αρχικά με σιωπή μπροστά από τους δημοσιογράφους. Στη συνέχεια, με συνεχείς νίκες πάνω στο ρινγκ, οι οποίες εν τέλει τους χάρισαν και το χρυσό μετάλλιο στις κατηγορίες τους: Η Κελίφ στα 66 κιλά και, μέσα σε 24 ώρες, η Τινγκ στα 57.
Και, πλέον, με προσφυγή στην δικαιοσύνη, κατά της κακοποίησης που υπέστησαν μέσω του Διαδικτύου. «Αυτό το χρυσό μετάλλιο είναι η καλύτερη απάντηση στη σφοδρή εκστρατεία εναντίον μου. Είμαι γυναίκα όπως κάθε γυναίκα. Γεννήθηκα γυναίκα και ζω ως γυναίκα, αλλά υπάρχουν εχθροί της επιτυχίας και δεν μπορούν να χωνέψουν την επιτυχία μου» ανέφερε η Κελίφ, με το χρυσό μετάλλιο περασμένο στο στήθος.