Κάποτε, τα παλιά χρόνια, υπήρχε ο διαδεδομένος μύθος ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Ποτέ δεν ίσχυε, και βεβαίως δεν ισχύει ούτε και σήμερα. Σήμερα, μάλιστα, μαθαίνουμε τόσο πολλές ειδήσεις που δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε. Μοιραία, πολλές χάνονται. Μοιραία, επικεντρώνουμε στις πιο άμεσου ενδιαφέροντος κοντινές μας. Ταυτόχρονα, όμως, ο κόσμος γυρίζει και αλλάζει. Σημαντικά πράγματα γίνονται παντού, συνέχεια. Να μερικές ειδήσεις από αυτόν τον Αύγουστο (που ακόμα έχει άλλο 1/3 για να τελειώσει). Δεν είναι όλα κοσμοϊστορικά γεγονότα. Αλλά μπορεί να σας δώσουν μια εικόνα για όσα συνέβαιναν στον κόσμο μας όσο εμείς κάναμε διακοπές, staycation, ή προσπαθούσαμε να σωθούμε από τις φλόγες.
1. Η Ουκρανία εισέβαλε στη Ρωσία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε βαλτώσει. Η Ρωσία έχει κατοχυρώσει εδώ και μήνες την κατοχή μεγάλων εκτάσεων στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, και σιγά σιγά επεκτείνει τα κατεχόμενα εδάφη της. Καθώς η Ουκρανία πασχίζει να εξασφαλίσει βοήθεια από μια ολοένα και πιο κουρασμένη και απρόθυμη Δύση, η πορεία του πολέμου έμοιαζε να ωφελεί μόνο την επιβίωση του Πούτιν. Και ξαφνικά, κάτι άλλο έγινε: ο ουκρανικός στρατός εισέβαλε στο ρωσικό έδαφος και κατέλαβε περισσότερα από 80 χωριά και πόλεις, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες αντίπαλους στρατιώτες και εκπλήσσοντας του πάντες – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ο πόλεμος δεν «γύρισε» με αυτόν τον τρόπο. Η αργή προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα δυτικά συνεχίζεται. Αλλά με αυτό το θεαματικό κόλπο η Ουκρανία μας θύμισε ότι η «πυρηνική υπερδύναμη» δεν έχει πολλά αποθέματα ανθρώπινου ή άλλου δυναμικού, και ότι η προοπτική μιας ρωσικής ήττας είναι και ρεαλιστική, και η μόνη θετική κατάληξη αυτής της ιστορίας.
2. Στη Βρετανία συμμορίες ακροδεξιών τρομοκράτησαν πόλεις
Ηταν θέμα χρόνου, όλη αυτή η οργή και το μίσος να ξεχειλίσουν στους δρόμους. Η αφορμή ήταν η δολοφονία τριών κοριτσιών 6-9 ετών σε μια σχολή χορού στο Σάουθπορτ της βόρειας Αγγλίας. Αμέσως κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μίντια η φήμη πως ο δράστης ήταν ένας μουσουλμάνος πρόσφυγας που είχε αφιχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγους μήνες πριν με βάρκα. Ακροδεξιοί ινφλουένσερ πυροδότησαν και πολλαπλασίασαν το μίσος, με αποτέλεσμα ακροδεξιές συμμορίες να ξεχυθούν στους δρόμους διάφορων πόλεων, σπάζοντας και καίγοντας, με στόχο κυρίως τζαμιά, ξενοδοχεία όπου στεγάζονται πρόσφυγες αλλά και μαγαζιά και αυτοκίνητα και σε κάποιες περιπτώσεις και μεμονωμένους πολίτες. Ο δράστης, όπως πολύ γρήγορα αποδείχθηκε, ήταν ένας 17χρονος γεννημένος στην Ουαλία. Αλλά οι αιματηρές συγκρούσεις και οι καταστροφές συνεχίστηκαν για ημέρες.
3. Στο Μπαγκλαντές έγινε επανάσταση -και πέτυχε
Οι φοιτητές στο Μπαγκλαντές είχαν βγει στους δρόμους και διαδήλωναν ειρηνικά, με αρχικό αίτημα την αλλαγή στις ποσοστώσεις των διορισμών στον δημόσιο τομέα της χώρας. Αλλά πολύ γρήγορα οι διαδηλώσεις φούντωσαν και έγιναν ένα αντικυβερνητικό κύμα που στρεφόταν εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης γενικώς. Το Μπαγκλαντές το κυβερνούσε εδώ και 15 χρόνια η Σεΐχ Χασίνα, που παλιά θεωρούνταν προοδευτική και δημοκράτισσα, και η οποία είχε βοηθήσει μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να αναπτυχθεί ραγδαία. Αλλά σταδιακά η κυβέρνησή της είχε βουλιάξει στη διαφθορά και είχε αρχίσει να περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες στη χώρα. Οπότε: επανάσταση. Και η επανάσταση πέτυχε! Η Χασίνα δραπέτευσε στην Ινδία, καθώς τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός (για να πάει σε νέες εκλογές) ο διάσημος νομπελίστας οικονομολόγος Μοχάμεντ Γιούνους.
4. Στις ΗΠΑ, μια ΑΙ κατεβαίνει για δήμαρχος
Κι αυτό ήταν θέμα χρόνου. O βιβλιοθηκάριος Βίκτορ Μίλερ, ένας από τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές στην πόλη Τσεγιέν, πρωτεύουσα της πολιτείας Γουαϊόμινγκ, είχε υποσχεθεί πως, αν εκλεγεί δήμαρχος, θα αναθέσει τη διοίκηση του δήμου και τη λήψη των αποφάσεων σε ένα AI chatbot που έχει φτιάξει, ονόματι Vic. Χθες έγινε η προκαταρκτική ψηφοφορία στην οποία θα αναδεικνύονταν οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τη θέση στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Μίλερ συγκέντρωσε 327 ψήφους, βρέθηκε στην τέταρτη θέση, και δεν πέρασε στην τελική δυάδα.
5. Στη Μεσόγειο, ένας δισεκατομμυριούχος χάθηκε
Ο ιδρυτής της βρετανικής εταιρείας software Autonomy είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους μετά το ναυάγιο ενός πολυτελούς γιοτ στη Σικελία. Ο Μάικ Λιντς, που είχε πουλήσει την εταιρεία του στη Hewlett Packard για 11 δισεκατομμύρια δολάρια το μακρινό 2011, και είχε έκτοτε εμπλακεί σε πολλές δικαστικές διαμάχες, βρισκόταν σε κρουαζιέρα μαζί με άλλους έξω απ’ το λιμάνι του Πορτιτσέλο, όταν ξέσπασε ένας ξαφνικός ανεμοστρόβιλος, που βούλιαξε το σκάφος. Δεκαπέντε από τους επιβαίνοντες στο σκάφος –που κοιμούνταν όταν ξέσπασε το φαινόμενο– γλίτωσαν και περισυνελέγησαν από το λιμενικό, αλλά ο σεφ του σκάφους, ο Λιντς, η 18χρονη κόρη του, ο δικηγόρος του και ακόμα δύο άτομα βρέθηκαν νεκρά, ενώ άλλος ένας αγνοείται. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο που αξίζει να κρατήσει κανείς από αυτήν την είδηση: ότι ένα τέτοιο βίαιο, καταστροφικό φαινόμενο δεν ξέσπασε στην Καραϊβική ή στην Ινδία, αλλά στην καρδιά της Μεσογείου. Η θερμοκρασία των νερών στα ανοιχτά της Σικελίας έφτανε τους 30 βαθμούς τις ημέρες πριν από το δυστύχημα, εντελώς ασυνήθιστες και πρωτοφανείς συνθήκες για την περιοχή. Με απροσδόκητες, καταστροφικές παρενέργειες.
6. Στις ΗΠΑ, μια πετρελαιοβιομηχανία φεύγει για να γλιτώσει τις μηνύσεις
Η πετρελαιοβιομηχανία Chevron ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της από την πολιτεία της Καλιφόρνιας, επειδή έχουν αυξηθεί οι μηνύσεις που δέχεται από κλιματικούς ακτιβιστές αλλά και από την ίδια την τοπική κυβέρνηση, για τον ρόλο της στην παραπληροφόρηση και την υποβάθμιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Θα μεταφερθεί στο πολύ πιο φιλόξενο από αυτήν την άποψη Τέξας.
7. Στην Αργεντινή, #metoo στο Προεδρικό Μέγαρο
Η Φαμπιόλα Γιάνιες, πρώην σύζυγος του πρώην προέδρου της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια του γάμου τους ο Φερνάντες την κακοποιούσε και την ανάγκασε να κάνει έκτρωση. Ο Φερνάντες, που ήταν πρόεδρος από το 2019 μέχρι το 2023, αρνείται τις κατηγορίες. Δυο άλλα στοιχεία, για το πλαίσιο. Ο Φερνάντες ήταν ένας αντιδημοφιλής πρόεδρος, που ολοκλήρωσε τη θητεία του με 80% αρνητικές γνώμες στις δημοσκοπήσεις. Θεωρείται ένας από τους χειρότερους και πιο αναποτελεσματικούς προέδρους της πρόσφατης ιστορίας (και μιλάμε για την Αργεντινή, οπότε ο πήχυς είναι απελπιστικά χαμηλά). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρχε η ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη ότι ο ίδιος ήταν αναποφάσιστος και αδύναμος, και ότι το κουμάντο στην κυβέρνηση έκανε η αντιπρόεδρος (και πρώην πρόεδρος η ίδια) Κριστίνα Φερνάντες (καμία συγγένεια) ντε Κίρχνερ. Μια γυναίκα.
8. Στη Γάζα, η Χαμάς επέλεξε νέο αρχηγό
… έναν μετριοπαθή, ανεπηρέαστο από την ιρανική επιρροή και τα χρήματα, που εμφανίζεται πρόθυμος να δουλέψει με τους διαμεσολαβητές για την κατάπαυση του πυρός και την ανοικοδόμηση της ισοπεδωμένης του χώρας; Οχι βέβαια. Επέλεξαν το ακριβώς αντίθετο: τον ενορχηστρωτή της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ. Καλά θα πάει κι αυτό.
9. Στη Βιέννη τρομοκράτες απείλησαν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού
Τρεις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ ακυρώθηκαν επειδή αποκαλύφθηκε ένα σχέδιο για τρομοκρατική επίθεση στην αυστριακή πρωτεύουσα. Οι αρχές συνέλαβαν τρεις νεαρούς άνδρες ηλικίας 17-19 ετών που σκόπευαν να επιτεθούν στο συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το στάδιο της συναυλίας, και να δολοφονήσουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν. Και οι τρεις φαίνεται ότι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί online και ήταν εμπνευσμένοι από ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.
10. Στις ΗΠΑ γίνεται το συνέδριο των Δημοκρατικών
Το ντιμπέιτ μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν συνέβη πριν από 54 ημέρες.
Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ συνέβη πριν από 38 ημέρες.
O Τραμπ επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Τζέι Ντι Βανς πριν από 36 ημέρες.
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται πριν από 30 ημέρες.
Η Κάμαλα Χάρις έλαβε επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών πριν από 15 ημέρες.
Η Κάμαλα Χάρις επέλεξε τον Τιμ Γουόλτς για υποψήφιο αντιπρόεδρό της πριν από 14 ημέρες.
Όλα όσα συνέβησαν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Πενσιλβάνια έχουν οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα αυτή. Ποιος το περίμενε; Οχι εγώ πάντως. Οι Δημοκρατικοί ξαφνικά κάνουν όλες τις σωστές επιλογές: ούτε μακρόσυρτες διαδικασίες επιλογής υποψηφίου, ούτε διχασμοί, ούτε θολά μηνύματα ή αμφισβητήσεις, ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα και διάχυτος ενθουσιασμός. Από την άλλη πλευρά, μιζέρια, κούφιο μίσος, λανθασμένες επιλογές (μα τον Τζέι Ντι Βανς;) και ο συνηθισμένος έξαλλος, διχαστικός λόγος. Σημαίνει αυτό ότι οι εκλογές τον Νοέμβριο θα πάνε καταπώς μας συμφέρει όλους; Οχι. Το παλαβό εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ και όσα έγιναν από το 2016 και ύστερα σχεδόν εξασφαλίζουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στα δικαστήρια. Και, βεβαίως, το ότι ύστερα από όσα έχουν γίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια ένα 40-45% του εκλογικού σώματος ακόμα στηρίζει Τραμπ, μας υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας είναι βαθιά και διαχρονικά, και ίσως και άλυτα.
Να η ομιλία της Χίλαρι Κλίντον στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Προσέξτε το βλέμμα της καθώς το πλήθος φωνάζει “lock him up”. Τι είχε τραβήξει κι αυτή η γυναίκα.