Σε τροχιά αποεπένδυσης τα funds, η κινεζική επέλαση και οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες από το ΟΑΚΑ
Σε διαδικασία αποεπένδυσης τα funds που μπήκαν στη χώρα την προηγούμενη δεκαετία. Τα χρόνια πέρασαν και μαζί τους εξαντλήθηκε και ο χρονικός ορίζοντας αρκετών επενδύσεων που πραγματοποίησαν μεγάλα ξένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Τα περισσότερα μπήκαν στα χαμηλά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και καταγράφουν πλέον σημαντικές υπεραξίες έχοντας αναδιάρθρωση για τις επιχειρήσεις τις […]
Σε διαδικασία αποεπένδυσης τα funds που μπήκαν στη χώρα την προηγούμενη δεκαετία
Τα χρόνια πέρασαν και μαζί τους εξαντλήθηκε και ο χρονικός ορίζοντας αρκετών επενδύσεων που πραγματοποίησαν μεγάλα ξένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Τα περισσότερα μπήκαν στα χαμηλά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και καταγράφουν πλέον σημαντικές υπεραξίες έχοντας αναδιάρθρωση για τις επιχειρήσεις τις οποίες απέκτησαν. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ των επενδύσεων στην Ελλάδα το μεγάλο deal που θα γίνει γνωστό τις επόμενες εβδομάδες σε εύρωστο κλάδο της ελληνικής οικονομίας –δεν είναι ο τουρισμός–, καθώς ξένο επενδυτικό κεφάλαιο ετοιμάζεται να πουλήσει όμιλο που έχει σχηματίσει μετά από σειρά εξαγορών σε μεγάλο κρατικό επενδυτικό ταμείο από τον Περσικό Κόλπο.
Δεν έρχονται (αρκετά) λεφτά από το εξωτερικό (για την ώρα) στην Ελλάδα
Δεν θα είναι το πρώτο τέτοιο deal. Και η London & Regional και η Hines και η Goldman Sachs και άλλοι έχουν πουλήσει ή βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης περιουσιακών τους στοιχείων στην Ελλάδα. Το στοίχημα είναι να έρθουν τώρα μακροπρόθεσμοι ποιοτικοί επενδυτές. «Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής αγοραστές είναι είτε Ελληνες –δηλαδή δεν μπαίνουν καινούργια λεφτά στη χώρα– είτε funds από την Ασία και τον Περσικό Κόλπο που, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι Δύση, έχουν διαφορετικό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο αλλά και νοοτροπία από ό,τι οι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικάνοι επενδυτές», σχολίαζε πριν από μερικές ημέρες Ελληνας τραπεζίτης. Επιπλέον, οι περισσότερες επενδύσεις αφορούν την εξαγορά υπαρχόντων και λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων και ελάχιστες γίνονται στην ανάπτυξη νέων, πόσω μάλλον στη βιομηχανία και την πρωτογενή παραγωγή. Μια ματιά στην πορεία των εισροών ξένων επενδύσεων τα τελευταία λίγα χρόνια αποκαλύπτει το πρόβλημα.
Γιατί έλαβε παράταση η θητεία της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Παράταση μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επιλογή νέας διοίκησης έλαβε η θητεία της ηγεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Κανονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρωνόταν η θητεία του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής, ωστόσο αποφασίστηκε να δοθεί παράταση τουλάχιστον έξι μηνών. Αφενός επειδή η σημερινή πρόεδρος, όπως και οι αντιπρόεδροι, τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του υπουργείου Οικονομικών και του Μαξίμου και, αφετέρου, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το Χρηματιστήριο τόσο λόγω σημαντικών συναλλαγών που αναμένεται να λάβουν χώρα σε τράπεζες, ενεργειακούς ομίλους αλλά και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων όσο και εξαιτίας της επιδίωξης αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη. Ετσι στις θέσεις τους παραμένουν τουλάχιστον για το 2024 η πρόεδρος Βασιλική Λαζαράκου και οι αντιπρόεδροι Αναστασία Στάμου και Μιχαήλ Φέκκας. Το ΔΣ της Επιτροπής είναι επταμελές. Ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου διορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών ύστερα από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη διορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Τι κομίζει ο Γ. Τσάρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Την αύξηση της επιρροής Ιβάν Σαββίδη –και τη μείωση εκείνης των Γάλλων συνεταίρων του τής CMA– σηματοδοτεί σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Ο λόγος για τον πρώην CEO του ΟΛΘ την περίοδο 2004-2010 Γιάννη Τσάρα, που αναλαμβάνει τώρα την ίδια θέση, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Arie Koppelaar.
Βέβαια τον πρώτο λόγο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει ο εκτελεστικός πρόεδρος Θανάσης Λιάγγος, στέλεχος με πολυετή διαδρομή στη λιμενική βιομηχανία και σοβαρές περγαμηνές.
Πείρα έχει βέβαια και ο Γ. Τσάρας, αφού μεταξύ άλλων ήταν CEO στον ΟΛΘ κατά τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του 2009 (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή), ο οποίος τελικά ματαιώθηκε (κυβέρνηση Γιώργου Α. Παπανδρέου).
Τότε είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής κοινοπραξία της Hutchison με τον όμιλο Λαυρεντιάδη. Ομιλος στον οποίο θήτευσε τελικά και ο ίδιος ο Γ. Τσάρας από το 2010 που απομακρύνθηκε από τον ΟΛΘ έως τώρα ως γενικός διευθυντής της PFIC (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα).
Κινέζικη επέλαση
Από 1η Σεπτεμβρίου τα όρια για την αγορά ακινήτου, μέσω Χρυσής Βίζας, αυξάνονται δραματικά σε €800.000 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και σε €400.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο να ανακοπεί το μαζικό κύμα πωλήσεων ακινήτων σε ξένους.
Ωστόσο, η «ζημιά» έχει ήδη γίνει. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο, κατά την οποία φοιτητές αναζητούν στέγη στα μεγάλα αστικά κέντρα, ουκ ολίγοι μισθωτές διαπιστώνουν ότι συμβάλλονται με Κινέζους ιδιοκτήτες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά καλούνται να καταθέτουν το ενοίκιο σε κινεζικές τράπεζες, όπως η Oversea-Chinese Banking Corporation Limited. Ενα βασικό δηλαδή, τμήμα της δαπάνης των νοικοκυριών που κατευθύνεται για σπουδές των νεότερων μελών τους οδηγείται, απευθείας, εκτός της ελληνικής οικονομίας…
Τονέο logistics center του ομίλου Σκλαβενίτη
Ολοκληρώνεται από την Ten Brinke το logistics center για λογαριασμό του ομίλου Σκλαβενίτη, σε οικόπεδο έκτασης περίπου 42.000 τ.μ. στη Μαγούλα,. Το κτίριο αποτελείται από: ένα ισόγειο τμήμα, με επιφάνεια κάλυψης 16.800 τ.μ., και ένα διώροφο τμήμα, με επιφάνεια κάλυψης 8.400 τ.μ.
Ηδη έχει παραδοθεί το cold shell στη θυγατρική του Ομίλου Σκλαβενίτη, χαρτοβιομηχανία Γλάρος.
Στις εγκαταστάσεις της Μαγούλας θα μεταφερθεί η βιομηχανική παραγωγή ετοίμων γευμάτων.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκε η εταιρεία Αύρα Παραγωγή Γευμάτων με αλλαγή στο καταστατικό της εταιρείας Μανδράλ Ακίνητα Αποθηκεύσεων, η οποία είχε συσταθεί την άνοιξη του 2021 από την οικογένεια Σκλαβενίτη.
Οι νέες business του Μιχάλη Αραμπατζή
Arzy Bakery είναι η νέα εταιρεία που δημιούργησε ο Μιχάλης Αραμπατζής, γνωστός από τη δημιουργία της Ελληνικής Ζύμης που πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Vivartia στα τέλη του 2021.
Η Artzy Bakery θα δραστηριοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων.
Θυμίζουμε ότι ο δραστήριος επιχειρηματίας, μαζί με την οικογένειά του, είχαν συστήσει τον περασμένο Νοέμβριο την Αραμπατζής Υπηρεσίες Logistics με έδρα τη Σίνδο.
«Λίφτινγκ»
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού για την αποκατάσταση που αφορά τις αγωνιστικές πισίνες στο ΟΑΚΑ είναι ανατριχιαστικές. Αποκαλύπτονται, για παράδειγμα, στις πισίνες του κέντρου υγρού στίβου ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα οξειδώσεων, με τη διάβρωση να έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που έχει σχεδόν καταστρέψει το σκυρόδεμα. Τις βλάβες αυτές επιδιώκει να αποκαταστήσει η μονάδα στρατηγικών συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ που έχει προκηρύξει διαγωνισμό για το έργο της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την υλοποίηση εργασιών δομικής αποκατάστασης και ενίσχυσης των κολυμβητικών δεξαμενών του ΟΑΚΑ, το οποίο πριν από 20 χρόνια αποτελούσε υπόδειγμα αθλητικής εγκατάστασης…
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει.Για να σχολιάσετε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας (όνομα, επώνυμο) στο λογαριασμό σας.Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ». Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.