Το χαρμάνι είναι μια ανάμειξη ποικιλιών που γίνεται από τον οινοποιό με σκοπό το κρασί του να «κερδίσει» κάτι από τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας. Ενα παράδειγμα: μια ποικιλία με υψηλή οξύτητα χαρμανιάζεται με μία που έχει λιγότερη οξύτητα προκειμένου να επέλθει ισορροπία. Ή μια ποικιλία με μαλακές τανίνες «παντρεύεται» με μια άλλη με έντονες τανίνες ώστε να τη «μαλακώσει». Ενας επιπρόσθετος λόγος που κάνουν χαρμάνι με διαφορετικές ποικιλίες είναι ο φόβος για τις καιρικές συνθήκες. Καθώς δεν ωριμάζουν όλες οι ποικιλίες μαζί, αν ρίξει ένα χαλάζι ή μια βροχή ή αν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο «χτυπήσει» έναν αμπελώνα, μπορεί μια άλλη ποικιλία που ωριμάζει σε άλλη φάση να αποδειχθεί σωτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ερυθρά κρασιά της περιοχής του Bordeaux. Υπάρχει όμως και μια άλλη περίπτωση: κάποιες φορές η επιλογή των ποικιλιών που θα μπλέξουν στο ίδιο κρασί δεν είναι άμεσα κατανοητή και προκαλεί έκπληξη. Οταν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι καλό, τότε η επιλογή του οινοποιού δικαιώνεται. Τέτοια είναι τα χαρμάνια που έχω επιλέξει σήμερα. Ασυνήθιστα, παράξενα, αλλά τρομερά ενδιαφέροντα.
Blanc des Côteaux Amphora, Μαλαγουζιά-Ασύρτικο-Βιδιανό-Αηδάνι, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Μακεδονία
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος, γνωστός για το ανήσυχο πνεύμα του, είναι ένας παραγωγός που δεν σταματάει να μας εκπλήσσει. Τι έκανε αυτή τη φορά; Δημιούργησε ένα λευκό κρασί χαρμάνι από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Βιδιανό και Αηδάνι. Ενα έντονο κρασί με χρυσαφί χρώμα, έντονα αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών φρούτων, αρώματα ξηρών καρπών, βανίλιας, κηρήθρας, λευκών ανθέων και βοτάνων. Η οξύτητά του είναι μέτρια και το σώμα γεμάτο. Απολαύστε το δίπλα σε ένα φρικασέ ψαριού.
Κτήμα Μερκούρη, Refosco-Μαυροδάφνη, Ηλεία
Το Κτήμα Μερκούρη είναι ένα ιστορικό οινοποιείο από την Ηλεία που πρέπει οπωσδήποτε να πάτε να το δείτε από κοντά γιατί η ομορφιά του είναι αδιαμφισβήτητη. Ενα μοναδικό νεοκλασικό κτίριο, όμορφο τοπίο με ελιές, αμπέλια ακόμα και ιδιωτική παραλία έχει. Το Κτήμα Μερκούρη, λοιπόν, έχει δημιουργήσει ένα χαρμάνι από την ιταλική ποικιλία Refosco (που τώρα πια έχει τον δικό της κλώνο) και την ελληνική Μαυροδάφνη. Το κρασί αυτό έχει αρώματα μαύρων φρούτων, δρυός, μπαχαρικών και βοτάνων, με ισορροπημένη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Δοκιμάστε το με ένα κότσι σιγομαγειρεμένο στη γάστρα.
Σύνοδος, Μαυροδάφνη-Βοστιλίδι, Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά
Ενα ασυνήθιστο χαρμάνι μιας ερυθρής (Μαυροδάφνη) και μιας λευκής (Βοστιλίδι) ποικιλίας, από αμπελώνες άνω των 70 ετών που καλλιεργούνται βιοδυναμικά από τον Ευρυβιάδη Σκλάβο. Ενα εξαιρετικά πολύπλοκο κρασί με αρώματα ζουμερών μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, δρυός και βοτάνων, με ισορροπημένη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και γεμάτο σώμα. Δοκιμάστε το με αρνί στον φούρνο ή στον ξυλόφουρνο.
Avaton, Λημνιό-Μαυρούδι-Μαυροτράγανο, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή
Το Avaton από το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι ένα κρασί σταθμός, γνωστό και δημοφιλές στους οινόφιλους. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν τις ποικιλίες παρά μόνο το όνομα του. Το Avaton, λοιπόν, είναι ένα χαρμάνι από τις ερυθρές ποικιλίες Λημνιό (η πιο αρχαία ελληνική ποικιλία), Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Εχει έντονα αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, βοτάνων και ανθέων, με ισορροπημένη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και γεμάτο σώμα. Δοκιμάστε το δίπλα σε ένα μοσχαρίσιο rib-eye μέτρια ψημένο.
Optimus, Αγιωργίτικο-Βερτζαμί, Γαία Οινοποιητική, Νεμέα
Η Γαία Οινοποιητική συμπλήρωσε 30 χρόνια ζωής και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, πριν αφήσει τα ηνία του οινοποιείου στη νέα γενιά, ήθελε να δημιουργήσει την επιτομή της τελειότητας του Αγιωργίτικου. Το Optimus είναι ένα χαρμάνι Αγιωργίτικου (από τον νέο κλώνο της ποικιλίας, χωρίς ιώσεις) με το σχετικά άγνωστο Βερτζαμί (με καταγωγή από τη Λευκάδα), μια ποικιλία με έντονο χρώμα και πληθωρικές τανίνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ερυθρό κρασί με σχεδόν αδιαπέραστο χρώμα, πληθωρικό με έντονο ζουμερό μαύρο φρούτο, αρώματα γλυκών μπαχαρικών, όπως γλυκόριζα, μαύρης σοκολάτας, δρυός και καπνού. Η οξύτητα είναι ισορροπημένη και οι τανίνες πολλές μεν σε αριθμό αλλά βελούδινες σε υφή. Απολαύστε το δίπλα σε μια μοσχαρίσια picanha.