Είναι μια τεράστια νίκη για την αποκαλούμενη και «tax lady» της Ευρώπης. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επικύρωσε το πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ προς την Apple, θεωρείται ότι «κλειδώνει» την πολιτική κληρονομιά της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Χαρίζει επίσης μια μεγάλη νίκη στην εκστρατεία της Κομισιόν κατά των μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών και της πρακτικής του «aggressive tax planning» που ακολουθούν, για να αποφεύγουν φόρους. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση την οποία επιφύλασσε η Ιρλανδία στην Apple, προκειμένου ο γίγαντας της τεχνολογίας να έχει την ευρωπαϊκή έδρα του στο Δουβλίνο, συνιστά παράνομη βοήθεια και θα πρέπει να επιστραφεί. Δικαστική ήττα υπέστη και η Google, στην προσπάθειά της να ανατρέψει πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ που της είχε επιβληθεί στην Ευρώπη για κατάχρηση της δύναμής της στην αγορά. «Ηταν μια νίκη που με έκανε να κλάψω γιατί ήταν πολύ σημαντική», είπε η Βεστάγκερ στους δημοσιογράφους. «Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους ότι καμιά φορά, η φορολογική δικαιοσύνη μπορεί να αποδοθεί». Η Κομισιόν είχε ισχυριστεί ότι η Apple πλήρωσε φόρο 1% στα ευρωπαϊκά κέρδη της το 2004 και 0,005% το 2014. Ο CEO της Apple, Tιμ Κουκ, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση «απόλυτη πολιτική βλακεία». Οσο για την Ιρλανδία, θα πρέπει να σκεφτεί τώρα τι θα κάνει με αυτά τα ουρανοκατέβατα έσοδα, τα οποία ουδέποτε επιθυμούσε.
Στην Ελλάδα κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας
Μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη αποφάσισε να επεκταθεί και να επενδύσει στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί σε σημαντική εκδήλωση για παρόχους τεχνολογίας και καινοτομίας στο εξωτερικό η νέα επένδυση. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ καθώς η χώρα αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο παίκτη στη συγκεκριμένη αγορά για την περιοχή.
Το πλάνο του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου
Τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ σε διαθέσιμα μετρητά και debt funds διαθέτει η Ideal Holdings για τη χρηματοδότηση μελλοντικών εξαγορών, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του ομίλου, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Πρόσθεσε, δε, ότι για το σύνολο του 2024 αναμένεται συνέχιση της ανάπτυξης στον κλάδο του ICT και των Attica Stores, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. Ειδικότερα, η διοίκηση είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές του ICT κλάδου για το σύνολο του 2024 αλλά και το 2025, κυρίως χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης να απορροφήσει κεφάλαια του RRF πριν από το 2026, στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον ιδιωτικό τομέα, στην περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό και στο ισχυρό ανεκτέλεστο έργων από υφιστάμενα συμβόλαια που ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική της Ideal εστιάζεται σε περαιτέρω ανάπτυξη του portfolio IT & Cybersecurity, σε ενίσχυση των συνεργειών και περαιτέρω διεθνή επέκταση, στη μεταφορά όλων των IT επενδύσεων κάτω από την BYTE και στην ενσωμάτωση του AI στις προσφερόμενες προϊοντικές λύσεις. Για τα Attica, η διοίκηση αναμένει χαμηλότερη ανάπτυξη των πωλήσεων στο β’ εξάμηνο, κάτι άλλωστε που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο. Ανέφερε ακόμη ότι θα αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού στα καταστήματα, με στόχο να διατηρήσει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στην peak περίοδο του τελευταίου διμήνου του 2024.
Η Fraport ανεβάζει τον πήχυ στους 36 εκατ. επιβάτες
Στους 36 εκατ. επιβάτες έχει βάλει τον φετινό πήχυ για την επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται στην Ελλάδα η διοίκηση της Fraport Greece, από 34 εκατ. το 2023, ενώ πάνω από το 80% θα είναι η συμμετοχή των επιβατών από το εξωτερικό. Στο οκτάμηνο η αύξηση από πέρυσι είναι στα επίπεδα του 6%, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύρια περισσότεροι επιβάτες. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, η οποία εμφανίζει αύξηση 4-4,5%, εκτιμάται ότι η επιβατική κίνηση φέτος θα ξεπεράσει τους 7 εκατ. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την τεταμένη κατάσταση στη Γάζα δεν υπάρχουν επισκέπτες από Ρωσία και Ουκρανία, ενώ οι επισκέπτες από το Ισραήλ είναι σαφώς λιγότεροι. Γίνονται ωστόσο προσπάθειες για προσέλκυση τουρισμού από άλλες χώρες, οι οποίες όπως δείχνουν οι αριθμοί, έχουν αποδώσει καρπούς. Η Fraport Greece παρουσιάζει στην 88η ΔΕΘ, το «smart airport», σύγχρονες τεχνολογίες δηλαδή βασισμένες σε ΑΙ, ΙοΤ και ρομποτική, τις οποίες σχεδιάζει να εφαρμόσει, αρχής γενομένης από το 2025. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Fraport έχει επενδύσει 500 εκατ. ευρώ σε τεχνολογίες από το 2017 έως το 2024, ενώ υλοποιεί επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την προσαρμογή των αεροδρομίων στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας της ΕΑSΑ.
Εξάμηνα δύο ταχυτήτων
Στο μεταξύ, η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθήνα ανήλθε σε 14 εκατομμύρια στο α΄ εξάμηνο, αυξημένη κατά 16% σε σχέση με τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Συγκεκριμένα, οι επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023 κατά 8,6% και 19,5% αντίστοιχα. Η διοίκηση του ΧΑΑ αναμένει σταδιακή επιστροφή σε μονοψήφια ποσοστά αύξησης κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Συνολικά, για όλο το 2024 αναμένει χαμηλό διψήφιο ποσοστό αύξησης της επιβατικής κίνησης στο Ελ. Βενιζέλος.
Ανάπτυξη 5% για την… υπεραιωνόβια Αμβυξ
Με άνοδο της τάξης του 5% τόσο για τις πωλήσεις (στα 125,24 εκατ. ευρώ), όσο και για την καθαρή κερδοφορία (5,63 εκατ. ευρώ) έκλεισε το 2023 για την εταιρεία εμπορίας αλκοολούχων ποτών, Αμβυξ. Οι επιδόσεις κρίνονται ικανοποιητικές από την εταιρεία, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και οι έντονες πληθωριστικές τάσεις. Η Αμβυξ, η οποία λειτουργεί στη χώρα μας από το 1917, αντιπροσωπεύει 67 brands από 23 οίκους σε 18 κατηγορίες ποτών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το τζιν Hendrick’s, η βότκα Belvedere, το λικέρ Drambuie, τα ουίσκι Glenfiddich και Jim Beam, οι σαμπάνιες Moet & Chamdon, Dom Perignon και Armand De Brignac, η τεκίλα Jose Cuervo κ.ά.
Αλλαγές στην Otesat-Maritel
Σε αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού της συμβουλίου προχώρησε η Otesat-Maritel μετά την εξαγορά της από την Orbyt Global έναντι τιμήματος 8 έως 10 εκατ. ευρώ. Στα νέα μέλη του δ.σ. της Otesat-Maritel, όπου πρόεδρος και CEO παραμένει ο Σ. Ευρυβιάδης, ανήκει ο Θεόδωρος Νικολόπουλος, πρόεδρος και ιδρυτής της Orbyt Global. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ πώλησε την Otesat-Maritel, στο πλαίσιο της στρατηγικής για έμφαση στον βασικό τομέα της δραστηριότητάς του, με τις δορυφορικές επικοινωνίες για τη ναυτιλία να απαιτούν σημαντικές επενδύσεις.
Το πρώτο του σχολείο στην Παλλήνη
Την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού σχολείου προωθεί ο όμιλος Πουκαμισά ο οποίος λειτουργεί στη χώρα μας εδώ και 36 χρόνια και μετρά σήμερα ένα δίκτυο 85 φροντιστηρίων με 1.147 καθηγητές και πάνω από 15.000 μαθητές. Το νέο σχολείο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε οικόπεδο 49 στρεμμάτων που κατέχει ο όμιλος στον Δήμο Παλλήνης. Πέραν της αγοράς του οικοπέδου, έγιναν όλες οι απαραίτητες συμβάσεις με μελετητές και project managers, ενώ ήδη παραδόθηκε η προμελέτη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Τομπάζη. Ο όμιλος εμφάνισε πέρυσι τζίρο 4,66 εκατ. ευρώ με αύξηση 7,5% από το 2022 και καθαρά κέρδη 1,76 εκατ. ευρώ. Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση αναμένει περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει.Για να σχολιάσετε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας (όνομα, επώνυμο) στο λογαριασμό σας.Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ». Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.