Η νέα προσιτή γαστρονομική εμπειρία της Feyrouz περιλαμβάνει ένα ασυνήθιστο δείπνο επτά σταδίων με ιστορικές αφηγήσεις.
Το γωνιακό κατάστημα με τα λαχματζούν και τα pide (πεϊνιρλί) της Feyrouz που άνοιξε πριν από μια δεκαετία αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας. Οι μακριές ουρές που σχηματίζονται και γωνιάζουν στα διπλανά και παραδιπλανά κτίρια αποδεικνύουν πως το φαγητό του δρόμου που ετοιμάζεται εδώ είναι φροντισμένο, καθαρό, σοφά φτιαγμένο, της προκοπής. Τόσο καλό που έρχεσαι ξανά και ξανά.
Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης Κιλτσικσή είναι λίγο πολύ γνωστή: η μητέρα Φεϋρούζ-Ελένη έφτασε από την Αλεξανδρέττα της Αντιόχειας στην Αθήνα πριν από περίπου σαράντα χρόνια, χωρίς να μιλάει λέξη ελληνικά. Για καιρό μονάχα τραγουδούσε – από τη διάσημη Λιβανέζα τραγουδίστρια πήρε και το όνομά της όταν ήταν παιδί. Η Φεϋρούζ όλη της τη ζωή μαγείρευε, επαγγελματικά αλλά και για την οικογένειά της, τον σύζυγο Σταύρο, την κόρη και τους δυο γιους τους, μέχρι που αποφάσισε να στήσει με τον μεγαλύτερο γιο της, Ανδρέα, ένα εστιατόριο για να προσφέρει στον κόσμο συνταγές από την πατρίδα τους. Η κουζίνα της Αντιόχειας είναι κατά βάση αραβική, αλλά μοιάζει περισσότερο με αυτή του Λιβάνου και λιγότερο με αυτή της Τουρκίας. Το μενού του μαγαζιού περιλαμβάνει αφράτα ζυμαράκια, αρωματικές γεμίσεις με μύρια όσα μπαχαρικά και πιο νόστιμα κοντιμέντα, που σερβίρονται επί τόπου πάνω σε λαδόκολλες στους πάγκους του καταστήματος. Μέσα σε τραγανή λεπτή ζύμη έχουν κλείσει καπνιστή μελιτζάνα με χοιρινό, κόκορα σιγομαγειρεμένο, αλλά και σουτζούκι ή κοτόπουλο, μέχρι και λαδερά φασολάκια, φτιάχνοντας κάποια από τα πλέον ευπώλητα πεϊνιρλί της Αθήνας. Το φαγητό τους έχει μοναδικό χαρακτήρα και αποκλείεται να μπερδέψει κανείς το δικό τους λαχματζούν με οποιοδήποτε άλλο, ή το ρύζι Βοσπόρου με όποιο άλλο πιλαφάκι, τη μαχλούτα με οποιαδήποτε άλλη σούπα, κ.ο.κ.
Εδώ και λίγα χρόνια άνοιξαν κι ένα κατάστημα με λεβαντίνικα γλυκά ακριβώς απέναντι –με αλλιώτικους μπακλαβάδες, κρέμες και σερμπέτια– και φέτος υποδέχονται το φθινόπωρο με ένα νέο εγχείρημα. Πριν από λίγους μήνες έστησαν δίπλα στο ζαχαροπλαστείο έναν δυναμικό χώρο. Τον έχουν ονομάσει Transitional Kitchen και μπορεί να φιλοξενήσει από μαθήματα μαγειρικής μέχρι πάρτι και βραδιές με μικρά μουσικά σύνολα – όπως κι έγινε τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του. Με ημερομηνία έναρξης την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου και κάθε Τρίτη έως Σάββατο, εκεί θα είναι στρωμένο ένα και μοναδικό τραπέζι μόλις για δέκα άτομα. Μπορεί κανείς να το επισκεφτεί με την παρέα του ή να πάει και να μοιραστεί το δείπνο με αγνώστους. Και στις δυο περιπτώσεις όμως απαιτείται εγκαίρως κράτηση. Με μια τόσο μικρή ομάδα συνδαιτυμόνων, το βίωμα γίνεται πιο οικείο, η εμπειρία συμμετοχική και κοινωνική, και βέβαια ενισχύεται με την από κοινού απόλαυση του φαγητού.
Το πρότζεκτ του μοναδικού τραπεζιού δεν αφορά μόνο το φαγητό, για το οποίο υπάρχουν τόσα και τόσα διαπιστευτήρια πως είναι καλό. Η κουζίνα συναντά την ιστορία μέσα από πολιτιστικές αφηγήσεις. Με μια προσωπική απόπειρα ο Αντρέας συστήνει τον τόπο του, με αφορμή ένα υλικό ή ένα πιάτο, και δημιουργεί μια μοναδική διαδρομή για τους επισκέπτες. Γι’ αυτό το τραπέζι μαγειρεύει η Φεϋρούζ και σερβίρει ο Ανδρέας όλους τους καλεσμένους την ίδια ώρα, καθώς απαιτείται όλοι μαζί να επιβιβαστούν σε αυτό το «όχημα». Το μενού των επτά σταδίων περιλαμβάνει ζυμωτό ψωμί με μπαχαρικά και σάλτσες, σαλάτα, κάποιους πιο «αμπιγέ» μεζέδες εν είδει ορεκτικών, δυο κυρίως πιάτα και επιδόρπιο. Ανάλογα την ημέρα μπορεί κανείς να δοκιμάσει υπέροχους σαρμάδες με σέσκουλα, «κούπες» με μανιτάρια και ζάαταρ, αλλά και κεμπάπια, πιλάφια, πιάτα από τη δημώδη και τη λόγια κουζίνα που με το πέρασμα των χρόνων συναντήθηκαν στις ντόπιες κατσαρόλες. Ολα αυτά δε, σε πολύ προσιτή τιμή (30 ευρώ ανά άτομο, χωρίς το κρασί). Μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις ετικέτες κρασιού ήπιας παρέμβασης από τον ελληνικό αμπελώνα για να συνοδεύσετε το φαγητό. Μάλιστα υπάρχουν δυο λίστες κρασιού, η μια εκ των οποίων έχει κρασιά-διαμαντάκια σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, και δίκαιη τιμολόγηση.
Με τον Ανδρέα να μιλάει για το ευγενικό άρωμα του μακροπίπερου και τη Φεϋρούζ να μαγειρεύει γενναιόδωρα όπως κάνει στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι για τα παιδιά και τα εγγόνια της, ετοιμαστείτε για μια ασυνήθιστη έξοδο για φαγητό, που θα θυμάστε για καιρό.
Καρόρη 23 και Αγάθωνος 1, Τηλ. 216-7005923
*Τα καταστήματα και τα προϊόντα που προτείνονται είναι επιλογές της δημοσιογράφου και δεν έχουν εμπορικό σκοπό.