Στη Βραζιλία, το ποσοστό των προληπτικών είναι πλειοψηφία στον πληθυσμό. Στο ποδόσφαιρο, άλλωστε, έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι κάτι περίεργο, κάτι παραφυσικό συμβαίνει με την εθνική ομάδα της χώρας, το μεγάλο καμάρι, η πεντάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια και η μοναδική ομάδα που δεν έχει λείψει από κανένα από τα 22 προηγούμενα Μουντιάλ.
Για όλα, όμως, υπάρχει η πρώτη φορά. Και η κάκιστη παρουσία της Σελεσάο στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 στη ζώνη της Νοτίου Αμερικής, όπου μετράει τέσσερις ήττες σε οκτώ αγωνιστικές και βρίσκεται οριακά εντός των θέσεων που οδηγούν στην μεγάλη διοργάνωση σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Μεξικό, αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε ένα εφιαλτικό σενάριο: Μουντιάλ χωρίς την Βραζιλία!
«Η Βραζιλία θα είναι στον τελικό. Μπορείς να με καταγράφεις με την κάμερα όταν το λέω αυτό. Δεν έχω καμία αμφιβολία, θα είμαστε εκεί» τόλμησε να προβλέψει ο ομοσπονδιακός προπονητής Ντοριβάλ Ζούνιορ, παραμονές του τελευταίου αγώνα με την Παραγουάη, στην Ασουνσιόν. Οι παίκτες του δεν στήριξαν με πράξεις την (υπέρμετρα) αισιόδοξη πρόβλεψή του βετεράνου τεχνικού, αφού λίγες ώρες αργότερα έχασαν με κάτω τα χέρια.
Χειρότερος όλων ο παίκτης που καλείται να είναι ο ηγέτης της Σελεσάο: Ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης και εκ των φαβορί για την «Χρυσή Μπάλα», Βινίσιους Ζούνιορ, ο οποίος στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022 πρωταγωνίστησε άθελά του σε ένα περιστατικό που βαφτίστηκε από τους προληπτικούς συμπατριώτες του ως «η κατάρα της γάτας».
Σε συνέντευξη Τύπου του «Βίνι», μια γάτα που κατοικούσε στο προπονητικό κέντρο, κούρνιασε στο τραπέζι που βρισκόταν και ο ποδοσφαιριστής, μπροστά από τους δημοσιογράφους. Ο Βινίσιους Ροντρίγκες, Υπεύθυνος Τύπου της βραζιλιάνικης συνομοσπονδίας (CBF), άρπαξε την γάτα από την ράχη και την… πέταξε μακριά.
Ο πολύ άκομψος τρόπος με τον οποίο εκδιώχθηκε το ζώο από το τραπέζι έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής γιατί, μεταξύ άλλων, στο Ισλάμ η γάτα θεωρείται ιερό ζώο και, μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η είσοδός της στα τζαμιά.
Μετά από αυτό το φαινομενικά ασήμαντο περιστατικό, η Βραζιλία δεν έχει σηκώσει κεφάλι. Στα προημιτελικά, αποκλείστηκε με δραματικό τρόπο από την Κροατία στα πέναλτι, παρότι είχε αγκαλιά την πρόκριση μέχρι το 117’. Ο Τίτε αποχώρησε ύστερα από μια ομολογουμένως πετυχημένη εξαετία στο τιμόνι της εθνικής ομάδας, η οποία έχασε στη συνέχεια σε φιλικά από Μαρόκο και Σενεγάλη, δύο ομάδες θεωρητικά πολύ υποδεέστερες.
Στα προκριματικά απέτυχε να νικήσει την αδύναμη Βενεζουέλα, έχασε μετά από 22 χρόνια κόντρα στην Ουρουγουάη και ο Νεϊμάρ, πρώτος σκόρερ, αστέρι και σημείο αναφοράς της ομάδας, υπέστη ρήξη χιαστού και μηνίσκου στο αριστερό γόνατο, τραυματισμός που τον έχει κρατήσει έναν χρόνο μακριά από τα γήπεδα.
Ηττήθηκε για πρώτη φορά από την Κολομβία σε προκριματικά, έχασε το αήττητο εντός έδρας σερί απέναντι στην Αργεντινή, αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Copa America που κατέκτησε (ξανά) το παραδοσιακό αντίπαλο δέος και η Αλμπισελέστε την άφησε εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου εσχάτως είχε γευτεί επιτυχίες.
Ο Κάρλο Αντσελότι, παρά την εξαιρετική οικονομικά πρόταση που του έγινε, δεν δέχθηκε να αφήσει την Ρεάλ Μαδρίτης και να αναλάβει το τιμόνι της Σελεσάο. Ο προπονητής Φερνάντο Ντίνις που διαδέχθηκε τον Τίτε δεν άντεξε παρά λίγους μήνες στο πόστο του, ο Εντνάλντο Ροντρίγκες εκδιώχθηκε από την προεδρία της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας και, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, επήλθε ήττα (και) από την Παραγουάη.
Το Μουντιάλ του 2026 θα είναι το πρώτο με 48 (!) ομάδες, αύξηση που εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο και δίνει ένα (μικρό) μαξιλαράκι στην Βραζιλία, η οποία όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επαναπαυτεί, γιατί σπάει διαρκώς αρνητικά ρεκόρ και, αυτή την στιγμή τουλάχιστον, δεν δείχνει ικανή να σηκώσει κεφάλι.
Ο Ντοριβάλ Ζούνιορ, τον οποίο δεν υπολογίζουν ιδιαιτέρως οι ποδοσφαιριστές του, περιμένει την επιστροφή του Νεϊμάρ ως μάννα εξ’ ουρανού, γεγονός που δείχνει τον βαθμό… απελπισίας μιας ομάδας που δεν έχει αγωνιστική ταυτότητα, στερείται δημιουργίας στην μεσαία γραμμή, δεν βρήκε άξιους διαδόχους των Τιάγκο Σίλβα και Κασεμίρο σε κέντρο άμυνας και μεσαία γραμμή αντίστοιχα και είναι ορφανή από έναν συνεπή γκολτζή που θα την ξελασπώσει σε μια από τις πολλές δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει.
Η Βραζιλία παραμένει η πρώτη χώρα στην εξαγωγή ποδοσφαιριστών στον κόσμο, με δεύτερη την Αργεντινή. Η εθνική ομάδα, η οποία έχει θεωρητικά το αφάν γκατέ, ό, τι καλύτερο διαθέτει η χώρα, έχει πάψει προ πολλού να είναι η ιδανική ποδοσφαιρική πρέσβειρα.
Το πέμπτο και τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο μπήκε στις βιτρίνες της συνομοσπονδίας το μακρινό 2002 και έκτοτε οι απογοητεύσεις στην «δική της» διοργάνωση διαδέχονται η μια την άλλη, με πιο οδυνηρή στιγμή το ταπεινωτικό 7-1 από την Γερμανία στον ημιτελικό του Μουντιάλ που η ίδια φιλοξένησε, το 2014.
Οι Βραζιλιάνοι, παρότι λατρεύουν το ποδόσφαιρο, δεν ήθελαν στην πλειοψηφία τους το Μουντιάλ, γιατί ήξεραν ότι θα επιβάρυνε και άλλο την ήδη προβληματική οικονομία της χώρας, όταν η κοινωνία είχε ξεκάθαρα άλλες προτεραιότητες, όπως η περίθαλψη και η εκπαίδευση. Υπήρξαν γκάλοπ όπου τα ποσοστά του «όχι Μουντιάλ» ξεπερνούσαν το 70%.
Για του λόγου τ’ αληθές, τα οργανωτικά έξοδα του Μουντιάλ ξεπέρασαν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα έσοδα να φτάνουν μετά βίας τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Με απλά μαθηματικά, δηλαδή, η Βραζιλία «μπήκε μέσα» περί τα έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ από την φιλοξενία του Μουντιάλ.
Και αν η Βραζιλία μπορεί αποδεδειγμένα να ζήσει χωρίς Μουντιάλ (στο σπίτι της), δύσκολα θα μπορέσει (συναισθηματικά) να επιβιώσει με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς την εθνική της ομάδα. Ένα εφιαλτικό σενάριο τόσο για την χώρα, όσο βεβαίως και για την FIFA, τα έσοδα της οποίας από κάθε Μουντιάλ ξεπερνούν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Και σε όλα, βεβαίως, ήταν πάντα παρούσα και σε ρόλο μεγάλου κράχτη η πολύ βαριά φανέλα με τα πέντε αστέρια στο μέρος της καρδιάς…