Το έχει χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο παιχνίδι στο οποίο είχε πάρει ποτέ μέρος στη μυθική καριέρα του. Ενας αγώνας σε άδειο γήπεδο. Χωρίς φιλάθλους, χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς τηλεοπτικές κάμερες, χωρίς επίσημη καταγραφή του σκορ.
Το καλοκαίρι του 1992 στο Μονακό, ο Μάικλ Τζόρνταν συμμετείχε σε ένα οικογενειακό «διπλό» της εθνικής ομάδας μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.
Η επονομαζόμενη «Dream Team». Η πρώτη και μοναδική, αυθεντική «ομάδα όνειρο». Στη μια ομάδα ο Τζόρνταν ήταν ο άτυπος αρχηγός μιας πεντάδας με Σκότι Πίπεν, Λάρι Μπερντ, Καρλ Μαλόουν και Πάτρικ Γιούινγκ.
Στην άλλη ο Μάτζικ Τζόνσον ηγούνταν μιας (επίσης) σούπερ πεντάδας με Κρις Μάλιν, Κρίστιαν Λέτνερ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Τζον Στόκτον και Κλάιντ Ντρέξλερ, τα άλλα εκλεκτά μέλη της ομάδας, ήταν εκτός λόγω τραυματισμού.
Η μονομαχία της λευκής (Τζόρνταν) και της μπλε ομάδας (Τζόνσον) μόνο με οικογενειακό «διπλό» δεν έμοιαζε. Υπήρξαν εκατέρωθεν ύβρεις, σπρωξίματα, καρφώματα στο πρόσωπο του αντιπάλου. Η λευκή ομάδα νίκησε (ανεπίσημα πάντα) με 40-36, με τον Τζόρνταν να είναι ο πρώτος σκόρερ με 17 πόντους.
Εκτοτε, έχουν περάσει 32 χρόνια και ο «MJ» έχει επισκεφτεί πολλές φορές το Πριγκιπάτο, όπου οι ΗΠΑ είχαν προετοιμαστεί για να κατακτήσουν στη συνέχεια με εμφατικό τρόπο το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Είτε για διακοπές είτε για να παρακολουθήσει το Γκραν Πρι της Formula 1.
Το βράδυ της Πέμπτης (19/09), όμως, ο κατά πολλούς κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών βρέθηκε στο Μονακό και στις εξέδρες του γηπέδου «Λουί Ντε», για να παρακολουθήσει από κοντά έναν νεαρό ποδοσφαιριστή για τον οποίο όλος ο πλανήτης μιλάει με θαυμασμό.
Ο Λαμίν Γιαμάλ, περί ου ο λόγος, δεν απογοήτευσε τις προσδοκίες, αφού σημείωσε το πρώτο γκολ της καριέρας του στο Champions League, χάνοντας για 19 ημέρες το ρεκόρ του νεαρότερου σκόρερ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, το οποίο κατέχει ο συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα, Ανσού Φατί.
Το γκολ του Γιαμάλ, όμως, επισκιάστηκε από τη νίκη της Μονακό επί της Μπάρτσα, η οποία αποτέλεσε την πρώτη «βόμβα» της διοργάνωσης με το νέο format. Τη βόμβα, μάλιστα, ενεργοποίησε ένας ακόμα πιτσιρικάς που απέσπασε τα εγκώμια του Τζόρνταν και είναι 344 ημέρες μεγαλύτερος από τον Γιαμάλ.
Και μπορεί η χρηματιστηριακή αξία του Γιαμάλ (120 εκατ. ευρώ) να είναι 12πλάσια σε σχέση με αυτή του Ζορζ Οσρζέμεν Ιλενικένα (δέκα εκατ. ευρώ), αλλά ο Νιγηριανός ήταν αυτός που χαμογέλασε τελευταίος και, υπό το βλέμμα του Τζόρνταν, κέρδισε με το σπαθί του τον χαρακτηρισμό του (ποδοσφαιρικού) ήρωα της ημέρας.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η Μπαρτσελόνα να ζητήσει… εξαίρεση όποτε αντιμετωπίζει ομάδες που έχουν τον ταλαντούχο επιθετικό από το Λάγος στη σύνθεσή τους, γιατί, όπου την βρίσκει, την… περιποιείται!
Στις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου, μπήκε ως αλλαγή στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα της Αντβέρπ με την Μπαρτσελόνα την τελευταία αγωνιστική της «παλιάς» πια φάσης ομίλων του Champions League και, με γκολ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, χάρισε στην πρωταθλήτρια Βελγίου την πρώτη νίκη (γοήτρου) στην ιστορία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Εγινε ο νεαρότερος Νιγηριανός που σκοράρει στο Champions League και, εννέα μήνες αργότερα, πάλι κόντρα στην Μπαρτσελόνα, μπήκε ως αλλαγή και σημείωσε το γκολ που έκρινε το παιχνίδι υπέρ της ομάδας του Πριγκιπάτου.
Ενα ξεχωριστό γκολ, αφού χάρη σε αυτό έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Μονακό στη διοργάνωση, ξεπερνώντας κατά 29 ημέρες τον σούπερ σταρ Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος είχε το προηγούμενο ρεκόρ από το 2017.
Ο Εμπαπέ, μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι τα ινδάλματα του ταλαντούχου πιτσιρικά, που γεννήθηκε στη Νιγηρία, μετανάστευσε στη Γαλλία με την οικογένειά του σε ηλικία τριών ετών και, από πολύ μικρός, ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής.
Αναδείχθηκε από το φυτώριο της Αμιάν, με την οποία έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της δεύτερης κατηγορίας του γαλλικού ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι του 2023, η Αμιάν τον παραχώρησε στην Αντβέρπ αντί έξι εκατ. ευρώ, όταν συνολικά το ετήσιο μπάτζετ της είναι περίπου τα διπλάσια χρήματα.
Και, μόλις ένα χρόνο αργότερα και εν μέσω φημών για ενδιαφέρον από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (η αγαπημένη του ομάδα, λόγω Κριστιάνο βεβαίως) και Ιντερ, οι Βέλγοι τον πούλησαν στη Μονακό με τριπλάσιο ποσό (18,7 εκατ. ευρώ), του οποίου άρχισε ήδη την απόσβεση. «Ή κερδίζω ή μαθαίνω» είναι το μότο ζωής του Ιλενικένα, ο οποίος έχει και τη γαλλική υπηκοότητα, με αποτέλεσμα να παίζει με τις μικρές εθνικές ομάδες της δεύτερης πατρίδας του.
«Δεν μου αρέσει να χάνω, είμαι ένας μαχητής», λέει για τον εαυτό του ο δις «δήμιος» της Μπαρτσελόνα, ο οποίος κόλλησε το μικρόβιο του αθλητισμού από τα αδέλφια της μητέρας του, που είναι αθλητές και, εκτός από το ποδόσφαιρο, αγαπάει το χάντμπολ και το τένις, έχοντας αδυναμία στον Ράφα Ναδάλ.
Μεγάλωσε βλέποντας βίντεο του Κριστιάνο και του Εμπαπέ στο YouTube, για να αντιγράφει κινήσεις, ακόμα και πανηγυρισμούς. Το βράδυ της Πέμπτης (19/09) ο πανηγυρισμός του δεν θύμισε κανέναν εκ των δύο. Ποιος ξέρει, ίσως καθιερώσει έναν δικό του, όπως έκανε ο «CR7», για τον οποίο έχει πει ότι «είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών και είναι και καλός άνθρωπος εκτός γηπέδου».
Στην (μικρή) ηλικία του βλέπει μόνο μπάλα και γκολ μπροστά του, παρότι ξεκίνησε ως τερματοφύλακας. Δεν έχει Plan B αν δεν δώσει συνέχεια στο εντυπωσιακό του ξεκίνημα στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει εμπορικός διευθυντής σε επιχείρηση με αυτοκίνητα, όπως είναι ο πατέρας του.
Προς το παρόν, ο ίδιος τρέχει με… χίλια προς την επιτυχία, χάρη στο ταλέντο του και στη σκληρή δουλειά. Στην παρουσίασή του από τη Μονακό, στις 30 Ιουλίου, ρωτήθηκε για το γκολ του κόντρα στην Μπαρτσελόνα με τη φανέλα της Αντβέρπ, με την οποία σκόραρε συνολικά 14 γκολ στη μοναδική του σεζόν στο Βέλγιο. Εγινε, μάλιστα, ο δεύτερος νεαρότερος με γκολ σε δύο διαδοχικές αγωνιστικές του εθνικού πρωταθλήματος, μετά τον σπουδαίο Ρομελού Λουκακού το 2010.
Τι είχε πει για εκείνο το σημαδιακό τέρμα; «Ηταν μια πολύ συγκινητική στιγμή. Προς το παρόν, είναι το καλύτερο γκολ στην καριέρα μου επειδή σημειώθηκε στο Champions League, η οποία δεν είναι μια απλή διοργάνωση. Αλλά αυτό είναι πλέον στο παρελθόν, τώρα επικεντρώνομαι στην επόμενη σεζόν και ελπίζω να έρθουν και άλλα», ήταν η προφητική (όπως αποδείχθηκε) δήλωσή του, αφού αυτά τα «άλλα» ήρθαν μόλις 51 ημέρες μετά. Και, μάλιστα, υπό το βλέμμα του Μάικλ Τζόρνταν!