Ηταν η κωμωδία που σημάδεψε το box office τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα. Το 1998, η ταινία «Κάτι τρέχει με τη Μαίρη», με μπάτζετ 23 εκατ. δολάρια, έσπασε τα ταμεία με έσοδα που έφτασαν παγκοσμίως τα 369 εκατ. δολάρια. Και όχι άδικα.
Η Κάμερον Ντίαζ, στον πρώτο φουλ πρωταγωνιστικό ρόλο της καριέρας της, ήταν απολαυστική, όπως όμως ήταν και το υπόλοιπο καστ. Μεταξύ των επαγγελματιών ηθοποιών βρισκόταν και ένας ερασιτέχνης. Και όχι κάποιος τυχαίος, αλλά ένας από τους κορυφαίους παίκτες του αμερικανικού φούτμπολ όλων των εποχών, ο οποίος έκανε μια γκεστ σταρ εμφάνιση στα τελευταία λεπτά του φιλμ.
Και όμως, ο Μπρετ Λορέντσο Φαβρ, παρότι εκείνη την εποχή ήταν στο πικ της καριέρας του, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1997 με τους αγαπημένους του Γκριν Μπέι Πάκερς, δεν ήταν η πρώτη επιλογή των παραγωγών για τον συγκεκριμένο ρόλο.
Για την ακρίβεια, ήταν μόλις η τρίτη, πίσω από τους επίσης παίκτες του φούτμπολ Ντριου Μπλέντσο και Στιβ Γιανγκ, οι οποίοι όμως για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος. «Αν το ήξερα, δεν θα δεχόμουν ποτέ τον ρόλο», έλεγε είκοσι χρόνια αργότερα ο Φαβρ, η (σύντομη) ερμηνεία του οποίου πάντως έβαλε το μικρό λιθαράκι της για την ολοκλήρωση μιας ξεκαρδιστικής κωμωδίας.
Και αν εκείνη η δημόσια εμφάνισή του βοήθησε στο να σκάσουν πολλά χαμόγελα στα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, η πιο πρόσφατη προκάλεσε θλίψη, σοκ.
Ο άλλοτε σπουδαίος quarterback (ο πλέι μέικερ, ο οργανωτής στο φούτμπολ), ο οποίος πήρε τρεις φορές τον τίτλο του MVP (πολυτιμότερος παίκτης) στο πρωτάθλημα, ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με Πάρκινσον.
Ο Φαβρ επέλεξε να ανακοινώσει τη δυσάρεστη είδηση στη διάρκεια κατάθεσής του σε υπόθεση υπεξαίρεσης στην οποία εμπλέκεται. Λίγες ημέρες πριν από τα 55α γενέθλιά του (10 Οκτωβρίου), έριξε μια «βόμβα» που σόκαρε την κοινή γνώμη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, παρότι οι περιπτώσεις παλιών αθλητών του φούτμπολ με τέτοια προβλήματα είναι όλο και περισσότερες.
Στα είκοσι χρόνια της καριέρας του, υπολογίζεται ότι ο Φαβρ υπέστη πάνω από χίλιες (!) εγκεφαλικές διασείσεις από τα χτυπήματα των αντιπάλων. Το 2009, η αμερικανική λίγκα δημοσίευσε μελέτη που συνέδεε τα χτυπήματα στο κεφάλι με τη χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια και, γενικά, παθήσεις του εγκεφάλου.
Η ΝFL (Νational Football League) προσπάθησε να αποκρύψει τα αποτελέσματα της μελέτης και, όταν απέτυχε, επιχείρησε (πάλι χωρίς αποτέλεσμα) να υποβαθμίσει τα σοκαριστικά συμπεράσματα για το πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο άθλημα, από τα πιο δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με το μπέιζμπολ, το μπάσκετ και το χόκεϊ επί πάγου.
Ο Φαβρ ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος που κάλυψε με τις πάσες του 70.000 γιάρδες, έκανε 10.000 πάσες, 6.000 ολοκληρωμένες ενέργειες, 500 touchdowns (το αντίστοιχο γκολ στο φούτμπολ) και κατάφερε να νικήσει από τουλάχιστον μία φορά όλες τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος.
Χάρη στην τεράστια καριέρα του, η προσωπική του περιουσία ξεπερνάει τα εκατό εκατομμύρια δολάρια, τόσο χάρη στα «χρυσά» συμβόλαια που υπέγραψε με τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε, όσο και στις χορηγικές συμφωνίες με μεγάλα brands όπως η Nike, η Wrangler και η Μastercard.
Οταν έβγαλε το κράνος του και εναπόθεσε για πάντα την μπάλα-πεπόνι, ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις και φιλανθρωπικά πρότζεκτ, αν και ένα από αυτά τον έφερε αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη ως ύποπτο για υπεξαίρεση.
Σε αυτή την κατάθεση, το μέλος του Pro Football Hall of Fame από το 2016 προχώρησε στην αποκάλυψη για την ασθένειά του, η οποία δυστυχώς δεν έχει γιατρειά, έστω και αν γίνονται συνεχώς βήματα ώστε οι πάσχοντες να έχουν μια καλύτερη ζωή όταν το Πάρκινσον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
«Είμαι σίγουρος ότι θα κατανοήσετε γιατί είναι αργά για εμένα, γιατί πρόσφατα διαγνώστηκα με Πάρκινσον. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη υπόθεση με αγγίζει στην καρδιά», εξήγησε ο Φαβρ για τα χρήματα, περί τα οκτώ εκατ. δολάρια, που αναζητούνται στην υπόθεση της υπεξαίρεσης, τα οποία σύμφωνα με τον θρύλο του φούτμπολ επενδύθηκαν σε μια εταιρεία που δημιουργεί ένα νέο φάρμακο για καλύτερη φροντίδα όσων παθαίνουν εγκεφαλικές διασείσεις, η πιο συχνή πάθηση στο φούτμπολ.
Στη ζωή του, ο Φαβρ αντιμετώπισε και άλλες αναποδιές, αφού ήταν αλκοολικός και χρειάστηκε να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης για να αντιμετωπίσει την εξάρτησή του. Είχε προβλήματα και με φάρμακα, για τα οποία επίσης χρειάστηκε νοσηλεία.
Ο κουνιάδος του σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα και, λίγο καιρό αργότερα, η σύζυγός του και μητέρα των δύο κοριτσιών τους, Ντιάνα, διαγνώστηκε με καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπισε και νίκησε με πολύ επιθετική θεραπεία.
Ο Φαβρ σκέφτηκε και αναθεώρησε πολλές φορές την απόσυρση μέχρι που την αποφάσισε. Στα 43 του, όταν πλέον ήταν καιρό παλαίμαχος, του προτάθηκε να επιστρέψει για να ενισχύσει εκτάκτως τους Σεν Λούις Ραμς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα τραυματισμών.
Απέρριψε την πρόταση, εξηγώντας ότι είχε απώλεια μνήμης και φοβόταν ότι αυτό είχε σχέση με τα εκατοντάδες χτυπήματα που δέχθηκε στη διάρκεια της καριέρας του. Πριν από τρία χρόνια, εκμυστηρεύτηκε τους φόβους για τις συνέπειες που θα είχαν τα όσα πέρασε στο γήπεδο, θεωρώντας ότι μπορεί να πάσχει από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια.
Τρία χρόνια αργότερα, αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα ήταν άλλο, εξίσου σοβαρό και, προς το παρόν τουλάχιστον, μη ιάσιμο για έναν από τους κορυφαίους που έβγαλε ποτέ η τεράστια αθλητική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών.