Νέο Μουσείο Ακρόπολης χωρίς εκζήτηση

Νέο Μουσείο Ακρόπολης χωρίς εκζήτηση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα φέρει την υπογραφή του μεγάλου Ελβετού αρχιτέκτονα Μπέρναρ Τσούμι και του Ελληνα αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη, οι οποίοι πρώτευσαν (ως συνεργαζόμενα γραφεία) στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανακοίνωσε χθες στους ενδιαφερομένους η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού, σε ειδική συνάντηση που είχε οριστεί στο κτίριο Βάιλερ. Παρ’ ότι ώς χθες το βράδυ δεν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών, η αποσφράγιση των φακέλων με την ταυτότητα των μελετητών και η δημοσιοποίηση της βαθμολογίας στις αρχιτεκτονικές, στατικές και μηχανολογικές μελέτες που προσέφεραν τα 12 αρχιτεκτονικά γραφεία, σηματοδότησε επί της ουσίας το πέρασμα της τεχνικής, δημιουργικής και γραφειοκρατικής διαδικασίας σε ένα επόμενο, κρίσιμο στάδιο. Με δεδομένο, αν και διαρκώς αμφισβητούμενο, τελικό και «πολιτικό» στόχο την αποπεράτωση του έργου έως το καλοκαίρι του 2004, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης αποκτά πλέον μια περισσότερο υλική υπόσταση και μετουσιώνεται από γενική ιδέα σε συγκεκριμένη πρόταση.

Βαθμολογίες

Ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ως πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των συμμετεχόντων γραφείων τις βαθμολογίες της ειδικής προκαταρκτικής μελέτης και του χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με τις οποίες οι διαγωνιζόμενοι κατατάχθηκαν. Η σειρά έχει ως εξής:

1) Μπέρναρ Τσούμι (Bernard Tschumi) – Μιχάλης Φωτιάδης (ΑΡ.ΣΥ.ΕΠΕ), 2) Ντάνιελ Λίμπεσκιντ – Δ. Λ. Ποτηρόπουλος και συνεργάτες Ε.Ε-Κ. Μυλωνάς, K. Καργάκος και συνεργάτες, 3) Αλέξανδρος Τομπάζης («Μελετητική»), 4) Ahrens Burton & Koralek, 5) Αράτα Ισοζάκι – Δημήτρης Φατούρος, 6) Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη (Α66 Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής), 7) Γιάννης Τσιώμης – Γ. Ανδρεάδης και Wilmotte & Ass. S.Α., 8) Schweger & Partner, 9) Πλειάς – Δ. Διαμαντόπουλος & Συνεργάτες, 10) Η. Σκρουμπέλος, Ι. Βικέλας, K. Σκρουμπέλος & Συνεργάτες, 11) Δ. Καταρόπουλος (ΑΠΕΞ Τεχνικές Μελέτες Α.Ε.) και Ρ. Ramirez Vazquez – Aug. F. Alvarez και 12) GMP Von Gerkan, Marg und Partner και Γραφείο Δοξιάδης Α.Ε.

Λύση λογική

Ο Μπέρναρ Τσούμι, αρχιτέκτονας που διατηρεί γραφεία στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, γνωστός και για τη θεωρητική σκέψη του, κοσμήτωρ στην αρχιτεκτονική σχολή του Columbia University, έχει μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό δημοσίων κτιρίων. Μαζί με τον Μιχάλη Φωτιάδη (από τα πρόσφατα έργα του η «Γαία», η επέκταση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η αποκατάσταση της Βίλας Καζούλη) έχουν δώσει μία «λύση λογική, στρωτή και κάπως προφανή» χωρίς εκζήτηση και ναρκισσισμό. Είναι μια λύση «με την αλήθεια της ευκολίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Φωτιάδης, ο οποίος είχε και έχει να αντιμετωπίσει ένα οικόπεδο χωρίς «προσόψεις» (ανάμεσα στις ανασκαφές και το κτίριο Βάιλερ), με πιο σημαντικό «θέμα» τη μορφή της στέγης όπως θα φαίνεται από την Ακρόπολη.

Η διαδικασία του διαγωνισμού από πλευράς χρονοδιαγράμματος ήταν εξοντωτική για τους μελετητές και ήταν αντικείμενο διαμαρτυριών. Η αποζημίωση για τους συμμετάσχοντες ανέρχεται σε 12 εκατ. δρχ. Ν. Β.

Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από βαθιά, μεταφυσική αγωνία και συγκαλυμμένη οδύνη. Σε τούτη τη συλλογή είναι πιο αποκαλυπτικός σε σχέση με τις προηγούμενες. Αφήνει την καρδιά του να φανερώσει τον καημό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή