Αναψαν φωτιές στο ΥΠΠΟ οι δηλώσεις της Β. Παπανδρέου

Αναψαν φωτιές στο ΥΠΠΟ οι δηλώσεις της Β. Παπανδρέου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητοποίηση προκάλεσαν στο υπουργείο Πολιτισμού οι δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Β. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, ότι πιθανόν να μην παραδοθούν κάποια συγκοινωνιακά έργα τις ημέρες των Αγώνων, και αυτό λόγω των καθυστερήσεων. Περισσότερο όμως ενόχλησε η παρατήρηση στον κ. Βενιζέλο ότι οι αρχαιολόγοι αντιδρούν στην κατασκευή του έργου διαπλάτυνσης Βάρης – Κορωπίου.

Αρχαιολογικοί κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού επιρρίπτουν την ευθύνη για την καθυστέρηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και υπογραμμίζουν πως «δεν έχει υποβληθεί ακόμη η οριστική μελέτη». Επιμένουν επίσης ότι δεν υποβλήθηκε ούτε η μελέτη για συνοδά έργα, δεν λύθηκαν τα γεωτεχνικά θέματα και όλα αυτά παρ’ ότι το ΥΠΠΟ τούς πρότεινε «ξεκινήστε με τις μπουλντόζες και θα παρακολουθούμε το έργο». Επειδή όμως οι δηλώσεις της υπουργού «άναψαν φωτιές», το ΚΑΣ ετοιμάζεται για αυτοψία στην περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ εκκρεμεί η αυριανή ενημερωτική συνάντηση της κ. Β. Παπανδρέου με τον κ. Ευ. Βενιζέλο.

Στην περιοχή μεταξύ άλλων υπάρχουν μυκηναϊκό νεκροταφείο -από τα σημαντικότερα- στη θέση Βουρβάτσι, ο αρχαίος δήμος Λαμπτρών, πρωτοελλαδικός οικισμός, νεκροταφείο γεωμετρικών χρόνων, ο βυζαντινός ναός του Αγίου Λουκά και δύο μεταβυζαντινοί, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Ιωάννη.

Η μελέτη προέγκρισης χωροθέτησης για το έργο διαπλάτυνσης της Βάρης – Κορωπίου κατατέθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο ΥΠΠΟ τον Μάιο του 2000, και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς χωροθετήθηκε. Τον Δεκέμβριο το θέμα συζητήθηκε από το ΚΑΣ, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της διαπλάτυνσης σε επίχωμα, χωρίς εκτεταμένες ανασκαφές. Δύο μήνες αργότερα, ο υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την απόφαση ενώ τον Μάρτιο του 2001 κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την οποία ένα μήνα μετά το ΥΠΠΟ απάντησε ότι ήταν ελλιπής, διότι δεν υπήρχαν συνοδά έργα (αγωγοί αποχέτευσης, ομβρίων κ.ά.). Κοινή υπουργική απόφαση εκδόθηκε αφού κατατέθηκαν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία, ωστόσο κατά τους αρχαιολογικούς κύκλους του ΥΠΠΟ, «δεν έχει υποβληθεί ακόμη οριστική μελέτη ούτε μελέτη συνοδών έργων».

Σε σύσκεψη μάλιστα που έγινε τον Οκτώβριο, διαπιστώθηκε ότι δεν έγιναν απαλλοτριώσεις και επιτάξεις. Ολα αυτά θα αναφερθούν στην κ. Παπανδρέου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος είχε ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις καθυστερήσεις εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ, στη διυπουργική του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ανάγνωση της ζωής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή