Βελτιώσεις στις διαδρομές της Κνωσού

Βελτιώσεις στις διαδρομές της Κνωσού

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές βελτιώσεις στην πορεία των επισκεπτών στο ανάκτορο της Κνωσού ενέκρινε προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως επέκταση του τέλους της διαδρομής κατά 20μ., με σκοπό το κοινό να πλησιάζει περισσότερο προς το κλιμακοστάσιο (κλειστό από το 1993), το οποίο βρίσκεται στη ανατολική πτέρυγα των ανακτόρων.

Το κλιμακοστάσιο που θεωρείται αριστούργημα της μινωικής αρχιτεκτονικής, με την τροποποίηση που ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο, θα είναι ορατό στους επισκέπτες. Η διαδρομή θα είναι ζιγκ ζαγκ, λόγω του αγωγού των ομβρίων υδάτων και θα περνάει από την κεντρική αυλή, τον διάδρομο των αδιεξόδων, τη loggia και, μέσω της αυλής του ελαιοπιεστηρίου, οι επισκέπτες θα φτάνουν στο διάδρομο ζατρικίου. Οι δύο διάδρομοι είναι καλυμμένοι με ξύλο, ενώ στη loggia θα τοποθετηθεί γυάλινο θωράκιο για να προστατευθεί το μοναδικό μινωικό στηθαίο από γυψόλιθο, ύψους 60 εκ., και ακόμη ένα, στο αντίγραφο της τοιχογραφίας των οκτάσχημων ασπίδων. Το έργο που χρηματοδοτείται από το Γ’ ΚΠΣ θα κοστίσει περίπου 9 εκ. δρχ. και θα είναι έτοιμο, όπως είπε η αρχαιολόγος κ. Αλεξάνδρα Καρέτσου, τον Μάρτιο του 2002. Η ίδια τόνισε ότι το κλιμακοστάσιο είναι το «θαύμα της εποχής του». Με μια ελάχιστη παρέμβαση λοιπόν, το κοινό θα θαυμάζει το κλιμακοστάσιο και, βέβαια, θα αποσυμφορηθεί η έξοδος στην ανατολική πτέρυγα του ανακτόρου.

Εν τω μεταξύ, το ΚΑΣ συζήτησε κάποιες συμπληρωματικές εργασίες για την πόλη του Δίου, που περιλαμβάνουν αποψιλώσεις, επιχωματώσεις και αποχωματώσεις. Ακόμη, έργα συντήρησης σε μνημεία, κατασκευή ξύλινων διαδρόμων για να περνούν οι επισκέπτες μέσα από την έπαυλη του Διονύσου και την αρχαία Αγορά κ.ά.

Δίπλα στον Νίκο Βρεττό εμφανίζονται οι Φώτης Ζήκος, Στέλλα Καζάζη και Εφη Μεταγγιτσινού. Η σκηνογραφία είναι του Νίκου Αλεξίου, τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα, η μουσική του Νίκου Βουδούρη. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 11 του μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή