Μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εβδομάδα Παπαδιαμάντη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τρέχουσα, αφού μοιάζει στη διάρκειά της να κορυφώνονται οι εκδηλώσεις που στηρίζει ή διοργανώνει η επιτροπή του ΥΠΠΟ και του ΕΚΕΒΙ με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η έναρξη, σήμερα στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με διοργανωτή την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, είναι η η φιλολογική κορύφωση των εκδηλώσεων. Παράλληλα οι προγραμματισμένες εκδόσεις προστίθενται διαρκώς στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού: «Εωσφόρος και Αβυσσος – Ο προσωπικός μύθος του Παπαδιαμάντη», του Guy Saunier («Αγρα») η επανατύπωση του παλαιότερου αφιερώματος με τον τίτλο «Φώτα Ολόφωτα», για την οποία φρόντισε το ΕΛΙΑ. Θα ακολουθήσουν το επετειακό τεύχος του ΕΚΕΒΙ με τίτλο «… μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» και ένα ανθολόγιο κριτικών κειμένων για τον μυθιστοριογράφο Παπαδιαμάντη, σε επιμέλεια Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου και Στ. Ζουμπουλάκη. Τέλος, ετοιμάζεται ένα cd, στο οποίο ηθοποιοί θα διαβάσουν κείμενα του Αλ. Παπαδιαμάντη, σε επιμέλεια Λιζιάνας Δελβερούδη.

Χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα «Αρένα» του ΕΚΕΒΙ, ο διευθυντής του Χρήστος Λάζος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Φώτης Δημητρακόπουλος και ο διευθυντής της «Νέας Εστίας» και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Σταύρος Ζουμπουλάκης, μίλησαν για όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν στο πλαίσιο του Ετους Παπαδιαμάντη.

Ως προσπάθεια «να αποτιμηθεί, σε επιστημονικό επίπεδο, το έργο και η προσφορά του Παπαδιαμάντη να ανανεωθεί το ενδιαφέρον του νεότερου κοινού και να ελεγχθεί η αντοχή του έργου στο χρόνο, στις νέες συνθήκες πρόσληψης να ενταχθούν οι εκδηλώσεις σε ιστούς του κοινωνικού σώματος» χαρακτήρισε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις ο Χρ. Λάζος. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης συμπλήρωσε ότι έγινε προσπάθεια να «δοθεί ο λόγος σε συγγραφείς, επειδή αυτοί κυρίως διαμορφώνουν τον λογοτεχνικό κανόνα».

Από σήμερα το πρωί και μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, 54 νεοελληνιστές και μελετητές του έργου του Παπαδιαμάντη θα ξανασκύψουν στο έργο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή