Ας αρχίσουν οι χοροί…

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά και ευχάριστα τα νέα για τον Διονύση Σαββόπουλο αυτόν τον καιρό. Δύο συναυλίες το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, στο οποίο μάλιστα εμφανίζεται για πρώτη φορά, άλλες δύο στις 7 και 8 του μηνός στην Κύπρο, η καινούργια του δισκογραφική δουλειά που είναι η ηχογράφηση της περίφημης παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής «Σαββόραμα», και ένα DVD. Κάπου ανάμεσα στο στούντιο και στις πρόβες τον εντόπισε η «K», με τον ίδιο να ετοιμάζει τις συναυλίες, «ένα πρόγραμμα ακουστικό», με τρεις σολίστες: τον Τάκη Φαραζή (πιάνο), τον Βασίλη Πιερακέα (κιθάρα) και τον Κώστα Θεοδώρου (κοντραμπάσο).

Οι συναυλίες του στη βρετανική πρωτεύουσα οργανώνονται από τους Κύπριους στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, μια «μικρή αιθουσούλα», όπως λέει ο ίδιος. Κι αν μέχρι τώρα δεν είχε ποτέ εμφανιστεί εκεί, δεν έχει καθόλου άγχος γι’ αυτό. Εχει όμως το ανεξάντλητο νεανικό του κέφι. «Τόσα χρόνια στέλνουμε στο Λονδίνο ένα μεγάλο κομμάτι από το καλύτερο του πληθυσμού μας. Τη νεολαία που πάει για σπουδές. Και αντιστοίχως οι Εγγλέζοι μας στέλνουν τα καλύτερά τους γεράματα, ως διακοπές στην Ελλάδα. Τώρα που γινόμαστε και μεις σύγχρονη χώρα, στέλνει η Ελλάδα έναν γέρο να παίξει στο Λονδίνο».

Γέρος βέβαια δεν αισθάνεται. Τα τραγούδια του άλλωστε και οι παραστάσεις του πάντα το αποδεικνύουν. Στα 57 του ο Διονύσης Σαββόπουλος παραμένει η εναλλακτική δύναμη του τραγουδιού μας, με τον ποιητικό και συγχρόνως πολύ καθημερινό του λόγο, που πολλοί θα ζήλευαν, όπως τις απρόβλεπτες μουσικές του.

Στη Λεμεσό

Το ίδιο πρόγραμμα (unplugged άλλωστε είχε δοκιμάσει επιτυχώς και στο παρελθόν), θα επαναληφθεί στο θέατρο «Ριάλτο» της Λεμεσού στις 7 και 8 του μηνός, ενώ η επιστροφή του στην Αθήνα την επομένη τον θέλει να ασχολείται με τις τελευταίες λεπτομέρειες του διπλού cd που κυκλοφορεί τέλος του μήνα. Μια αναδρομή στην ελληνική πραγματικότητα και μέσα απ’ αυτήν το όραμα του δημιουργού της. Το «Σαββόραμα» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο, περιείχε από τον «Μπάλο» ολόκληρο -το πιο ουσιαστικό αληθινό ελληνικό ροκ πριν διανοηθεί κανείς να το βαφτίσει- μέχρι τα πρόσφατα τραγούδια του σε διαφορετικές ενορχηστρώσεις, όπως το συνηθίζει άλλωστε χρόνια τώρα. Για πρώτη φορά όμως με έγχορδα. Ο Σαββόπουλος ξέχωρα από τα όργανα του τροβαδούρου από την κιθάρα ώς τη φλογέρα, και του ροκ, από την ηλεκτρική κθάρα ώς τα ντραμς, είχε χρησιμοποιήσει όσο κανείς άλλος Ελληνας τραγουδοποιός τα όργανα της μπάντας. Τα πνευστά. Οχι όμως τα έγχορδα. Αυτά βγήκαν για πρώτη φορά μπροστά στις εκδοχές των τραγουδιών του, όπως παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο.

Παρ’ όλα αυτά, αντίθετα με άλλους ομοτέχνους του, της ίδιας γενιάς αλλά και νεώτερους, δεν ξιπάστηκε με τα συμφωνικά. Τα έδεσε με τον ήχο του. Δεν υποκατέστησε τον ήχο του με αυτά.

Ομως και οπτικά ήταν ένα θέαμα με ενδιαφέρον. Αυτό το κεφάλαιο θα καλύψει το DVD που θα εκδοθεί γύρω στον Δεκέμβριο. Ολόκληρη η παράσταση διάρκειας δύο ωρών και 45 λεπτών. «Το ετοιμάζει ο Σούλης που ήταν υπεύθυνος και για τα γυρίσματα. Είμαι ενθουσιασμένος απ’ ό,τι έχω δει ώς τωρα. Είναι εξαιρετικό. Τα χρώματα του Κυριτσόπουλου λάμπουν, κυριολεκτικώς». Είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης Κυριτσόπουλος έχει και άλλες φορές δώσει πράγματα για παραστάσεις. Ηταν όμως η πρώτη που οι δημιουργίες του ήταν τόσο ευφάνταστες. Χρώματα, ανθρωπάκια, καροτσάκια όλα φτιαγμένα σαν ποιητικά γεμάτα χρώματα παιχνίδια για μεγάλους.

Φεβρουάριο στο Γκάζι;

Τα σχέδια του Δ. Σαββόπουλου δεν σταματούν εδώ. Αν και η συναυλία του που σχεδίαζε το Πατριαρχείο αναβλήθηκε προς το παρόν, αφού ο πανηγυρικός της χαρακτήρας δεν ταίριαζε στο πένθος των ημερών, όπως σχολίασε ο ίδιος, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιων ζωντανών εμφανίσεων στην Αθήνα κατά τον Φεβρουάριο. «Μου ζητήθηκε να κάνω ένα πρόγραμμα για τον νέο χώρο, που ‘ναι τεράστιος και λειτουργικός, στο Γκάζι. Στην οδό Πειραιώς. Ακόμη δεν είμαι έτοιμος να πω τίποτα». Προηγείται το Λονδίνο, η Κύπρος και φυσικά το γιορτινό πολύχρωμο «Σαββόραμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή