Πανδαισία Χατζιδάκι με δώδεκα εκδόσεις

Πανδαισία Χατζιδάκι με δώδεκα εκδόσεις

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάνος Χατζιδάκις απεχθανόταν τις επετείους, αλλά ποιος χρειάζεται μια επέτειο όταν το υλικό που έχει αφήσει θα μπορούσε να πλουτίζει κάθε τόσο τη φτωχή σε αληθινή ποιότητα δισκογραφία μας; Και πράγματι τους επόμενους τρεις μήνες θα ‘χουμε μια πανδαισία Χατζιδάκι με σημαντικές επανακυκλοφορίες σε νέα ηχητική επεξεργασία, με πολλά άγνωστα στοιχεία, με ανέκδοτες έως τώρα παρτιτούρες μα και με σημαντικά έργα άλλων όπως του Γιάννη Χρήστου. Τρεις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, ο δικός του «Σείριος» αλλά και ένας εκδοτικός οίκος ετοιμάζουν 12 cd, με μουσική από το ελληνικό και ξένο σινεμά, το θέατρο και το χορό, που μας αποκαλύπτουν έναν Χατζιδάκι ο οποίος μπορεί να δημιουργεί για το Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου αλλά και για την… άγρια δύση του «Βlue».

Αλλά και ο κυβερνοχώρος θα γεμίσει Μάνο Χατζιδάκι. Το επίσημο website του συνθέτη είναι το περιεκτικότερο και ουσιαστικότερο που έχει γίνει για Ελληνα καλλιτέχνη, με ιστορικά στοιχεία, άγνωστες φωτογραφίες, λεπτομερέστατη εργογραφία με όλες τις εκδόσεις του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μια αναδρομή στον πολιτικό Χατζιδάκι.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Τον Δεκέμβριο η «Warner» επανακυκλοφορεί παγκόσμια το «America America», μουσική και τραγούδια από την ταινία του Καζάν, με νέα ηχητική επεξεργασία και υλικό από το αρχείο του κορυφαίου συνθέτη άγνωστα κείμενα και φωτογραφίες. Αν και είχε εκδοθεί στη χώρα μας τον Οκτώβριο του ’63 με την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών, ο δίσκος εξαφανίστηκε γρήγορα από την αγορά. Σε cd βέβαια κυκλοφορεί για πρώτη φορά. Επίσης θα εκδοθούν τα «Reflections» που κυκλοφόρησαν στην Αμερική τέλος της δεκαετίας του ’60 αρχές ’70 με τους New York Rock n’ Roll Enseble, ένα εκλεκτικό γκρουπ που συνδύαζε το ροκ με την κλασική παράδοση. Επικεφαλής του ήταν ο Μάικλ Κέιμεν που μέχρι σήμερα αποτίει φόρο τιμής στον Χατζιδάκι (μόλις πριν από δύο – τρία χρόνια σε δίσκο του συμπεριέλαβε και το «Μητέρα και αδερφή» σε διασκευή για κιθάρα).

Ο συγκεκριμένος δίσκος είχε σημειώσει στην Αμερική, Ελλάδα και Ολλανδία έξι εκδόσεις, ενώ τώρα προετοιμάζεται η 7η και πιο εμπλουτισμένη που θα κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό.

Μια άλλη εταιρεία η Universal, ετοιμάζει για τις γιορτές τρία cd με ιστορικές ηχογραφήσεις, δείγματα της δουλειάς του συνθέτη με το Θέατρο Τέχνης («Κύκλος με την κιμωλία» και «Ορνιθες» αλλά στην πρώτη από τις τρεις γραφές του Μ. Χατζιδάκι, για τέσσερα όργανα) και το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου («Εξι λαϊκές ζωγραφιές», «Καταραμένο φίδι» και «Ερημιά»). Το τρίτο cd περιλαμβάνει τα έργα «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα» και τον «Κύκλο του CNS». Σε όλα, στο πιάνο ακούγεται ο ίδιος ο δημιουργός εκτός από την «Αχιβάδα» στην οποία πιάνο παίζει ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Δυο μήνες μετά, γύρω στον Φεβρουάριο, η MINOS επανακυκλοφορεί με νέο επίσης υλικό (κείμενα και φωτογραφίες) τα: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Μυθολογία» και την «Αθανασία».

Ομως και ο «Σείριος» «παιδί» του ίδιου του Χατζιδάκι, μια εταιρεία που δεν ακολούθησε ποτέ τους κανόνες της αγοράς αλλά της ποιότητας, ανασκουμπώνεται για τα καλά. Σε συνεργασία με τον εκδοτικό μουσικό οίκο «Παπαγρηγορίου Νάκα» έχει αρχίσει να εκδίδει παρτιτούρες των έργων του. Πρωτοβουλία εξαιρετική, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα έχει εκδοθεί μόλις το 5% των έργων του δημιουργού!

Ηδη κυκλοφόρησαν ο «Μεγάλος Ερωτικός» για φωνή και πιάνο και τα: «Ιονική σουίτα», «Ματωμένος γάμος», «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα» και «Εξι λαϊκές ζωγραφιές», ενώ θα ακολουθήσουν τα: «Δυο Ναυτικά τραγούδια», «Ο κύκλος του CNS», «Το καταραμένο φίδι», «Ο καπετάν Μιχάλης» και η «Ρυθμολογία».

Η δεύτερη δραστηριότητα του «Σείριου» αφορά την έκδοση του «Blue» που κυκλοφόρησε το 1967-68. Η μουσική για γουέστερν που έγραψε ο συνθέτης όταν ήταν στο Χόλιγουντ και μέχρι τώρα αποτελεί συλλεκτικό βινίλιο, αφού δεν υπάρχει στην αγορά. Πρόκειται για την ταινία του Silvio Narizzano με πρωταγωνιστές τους: Terence Stamp, Joanna Peter, Karl Malden, Ricardo Montalban, η μουσική της οποίας ηχογραφήθηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λος Αντζελες και σολίστ στην κιθάρα τον Laurido Αlmeida.

Σε cd θα εκδοθεί και το «Τοπ Καπί», η μουσική της ταινίας του Ζυλ Ντασσέν (1963-64) με πρωταγωνιστές τη Μελίνα Μερκούρη, τους Peter Ustinov και τον Maximilian Schell.

Η άλλη έκδοση αφορά τέσσερα cd αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου. Πρόκειται για συμφωνικά έργα του συνθέτη γιατί τα θεατρικά ετοιμάζονται κι αυτά να εκδοθούν αργότερα. Από τα 14 έργα τα 10 αφορούν παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις και τα περισσότερα απ’ αυτά έγιναν με τη δική του επίβλεψη, καθοδήγηση και διδασκαλία, γιατί υπάρχουν κι άλλα που βγήκαν χωρίς την έγκρισή του. Οι άλλες εκδόσεις αφορούν τη συνθετική δραστηριότητα του Τάσου Καρακατσάνη για τον κινηματογράφο. Η μουσική της ταινίας του Γ. Ιωάννου «Και το τρένο πάει στον ουρανό» που θα κυκλοφορήσει στις γιορτές. Ακούγονται η Ειρήνη Παππά, ο τενόρος Λευτέρης Τουμαράς κ.ά.

«Τα τραγούδια του χαμένου ποιητή» σε μουσική και ενορχήστρωση του Δημήτρη Μαρακτόπουλου, στίχους των Χρήστου Παπαδόπουλου, Γιάννη Τσατσόπουλου και ερμηνευτή τον Παντελή Θεοχάρη, είναι ένα ακόμη cd, τον τίτλο του οποίου είχε βρει ο ίδιος ο Χατζιδάκις όταν τους πρωτοάκουσε τον Νεοέμβριο του 1992.

Η άλλη είδηση αφορά το Ιντερνετ. Το επίσημο website του συνθέτη, μια εντυπωσιακή δουλειά, που περιέχει τις εξής κατηγορίες: βιογραφία και αυτοβιογραφία, εργογραφία (γνωστά και ανέκδοτα έργα με πλούσιο πληροφοριακό υλικό), δισκογραφία (όλους τους δίσκους που έχουν εκδοθεί είτε είναι εν ενεργεία είτε όχι και τις 1.000 δισκογραφικές του παραγωγές), ντοκουμέντα (φωτογραφίες, χειρόγραφα, αποσπάσματα εφημερίδων, όντεο βίντεο) και τον Πολίτη Χατζιδάκι. Ετοιμάζεται ακόμη website του «Σείριου» και του «Μουσικού Συνόλου Χατζιδάκις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή