«Γενέθλια» με πολλά αστέρια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«Γενέθλια» με πολλά αστέρια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόσιες μία ταινίες, 356 προβολές, μία εκλεκτική σταρ, η Φέι Νταναγουέι, ένας μεγάλος Ευρωπαίος σκηνοθέτης, ο Τζον Μπούρμαν, ένας Ελληνας «απών» οραματιστής δημιουργός, ο Σταύρος Τορνές, ένας «ευγενής του λαϊκού σινεμά», ο Ντίνος Δημόπουλος, και πολλοί ακόμη ξένοι και Ελληνες, έχουν προσκληθεί στα «γενέθλια» του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Φέτος, η 42η διοργάνωση συμπληρώνει τα 10 χρόνια μιας μεστής, δημιουργικής και επιτυχημένης διεθνούς πορείας. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μιχάλης Δημόπουλος και ο διευθυντής των «Νέων Οριζόντων» Δημήτρης Εϊπίδης θα είναι σήμερα, μαζί με τους συνεργάτες τους, επί της υποδοχής. Στις 8.30 στο Ολύμπιον θα σημάνει η επίσημη έναρξη, με ομιλίες, επίσημες παρουσίες (οι υπουργοί Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης κ. Ευ. Βενιζέλος, Γ. Πασχαλίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλος, ο σύμβουλος κινηματογραφίας Γ. Μπακογιαννόπουλος κ.ά.) και την προβολή της ταινίας του Ζακ Ριβέτ «Va savoir». Βέβαια, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Φέι Νταναγουέι. Στα 60 της χρόνια, ακτινοβολεί ομορφιά, ενέργεια, γοητεία. Προσωπικότητα σμιλεμένη με σημαντικούς σκηνοθέτες και μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες («Μπόνι και Κλάιντ», «Τσάινατάουν», «Ο συμβιβασμός», «Το δίκτυο» -που της χάρισε και το Οσκαρ γυναικείου ρόλου κ.ο.κ) έχει ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, αρνούμενη να υποταχθεί στα στερεότυπα της χολιγουντιανής σταρ. Το διήμερο της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη -αναχωρεί την Κυριακή νωρίς το πρωί- είναι γεμάτο υποχρεώσεις: Συνεντεύξεις, γεύματα, εγκαίνια, δεξιώσεις. Το Σάββατο θα παραστεί στην προβολή της ταινίας «Η κρυφή ζωή ενός μανεκέν», μαζί με τον σκηνοθέτη Τζέρι Σάτζμπεργκ.

Μια ευφορική ταινία

Το πρωί της δημοσιογραφικής προβολής του «Va savoir» στις Κάννες (Μάιος του 2001) μια σπάνια ευφορία απλώθηκε στην αίθουσα. Δεν ήταν η δυνατή συγκίνηση που είχε προσφέρει η «Αποκάλυψη τώρα» του Κόπολα, ήταν όμως μια συναισθηματική θέρμη από αυτές που πολύ σπάνια προσφέρει πια το σινεμά. Η διάρκειας 2,5 ωρών ταινία του 73χρονου Ζακ Ριβέτ (από τους κορυφαίους του γαλλικού σινεμά), την οποία σοφά επέλεξε για τη σημερινή επίσημη έναρξη του 42ου Φεστιβάλ ο Μισέλ Δημόπουλος, είναι γυρισμένη με χιούμορ, ευρηματικότητα, οικονομία, φυσικότητα. Ο σκηνοθέτης μοιάζει σαν να παρακολουθεί, χωρίς να παρεμβαίνει, τους ήρωές του και να διασκεδάζει και ο ίδιος με τα καμώματά τους. Το θέατρο εναλλάσσεται με τη ζωή, οι «προβολείς» μετατοπίζονται από τη σκηνή στη ζωή, τόσο αθόρυβα και ανάλαφρα ώστε να νομίζει κανείς ότι ο χώρος σχεδόν δεν μεταβάλλεται.

Η δράση διαδραματίζεται στο Παρίσι. Ενας ιταλικός θίασος παρουσιάζει το έργο του Πιραντέλο «Οπως σας αρέσει». Η γαλλοϊταλίδα πρωταγωνίστρια (Ζαν Μπαλιμπάρ) επιστρέφει ύστερα από τρία χρόνια στην πόλη της και αναζητά τον πρώην εραστή της. Ο Ιταλός πρωταγωνιστής και φίλος της αναζητά ένα ανέκδοτο χειρόγραφο θεατρικό έργο του Γκολντόνι. Ενα γαϊτανάκι σχέσεων πλέκεται σιγά σιγά ανάμεσα σε τρία ζευγάρια που διασταυρώνονται δημιουργώντας μια χορογραφία επιθυμιών, ερωτικών έλξεων και διαθέσεων, πάθους και ζηλοτυπίας. Ο Ριβέτ δουλεύει με μεθοδικότητα και φυσικότητα. Κρατά τον καμβά μιας θεατρικής σκηνής και πάνω της «κεντάει» τη ζωή. «Είχα μια ιστορία 15 σελίδων, η οποία εξελίχθηκε στο γύρισμα, από μέρα σε μέρα», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Οι συγκινήσεις που προσφέρει το «Va savoir» είναι αυθεντικές, καθόλου τεχνητές, επιτηδευμένες ή κατασκευασμένες. Η λύση του «δράματος», ευφορική, θετική προς τη ζωή, βρίσκει τους ήρωες της ταινίας και τους θεατές της αίθουσας με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας.

Οχι και Μέριλιν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή