Ανεμοστρόβιλος τεσσάρων στο «Εργοστάσιο»

Ανεμοστρόβιλος τεσσάρων στο «Εργοστάσιο»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις Ελληνίδες χορεύτριες του Μικρού Χορευτικού Θεάτρου της Λίας Μελετοπούλου επέλεξε φέτος ο διάσημος Γάλλος χορογράφος Charles Cre-Ange, για τη νέα του παραγωγή «Four Women» («Τέσσερις γυναίκες»). Μια χορογραφία που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την επόμενη εβδομάδα στο «Εργοστάσιο» από τις 13 έως και τις 17 του μήνα. Πρωταγωνίστριες; Οι Μάρθα Κλουκίνα, Κατερίνα Σκιαδά, Βανέσα Σπινάσα και Θώμη Σταμούλη.

«Η ετερότητα πολλαπλασιασμένη επί τέσσερα. Ενα γυναικείο κουαρτέτο όπως ένα κουαρτέτο εγχόρδων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημείωμά του ο χορογράφος, ο οποίος συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το Μικρό Χορευτικό Θέατρο της Λίας Μελετοπούλου. Πέρυσι, ο ίδιος μαζί με δύο χορευτές του εμφανίστηκαν για μία και μοναδική βραδιά στο «Εργοστάσιο», ενώ λίγες ημέρες αργότερα πραγματοποίησαν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο για επαγγελματίες χορευτές.

«Η αρχική μας ιδέα ήταν να παρουσιάσουμε μια βραδιά με έργα και των δυό μας», εξήγησε στην «K» η Λία Μελετοπούλου. «Τελικά το σχέδιο άλλαξε και στο δεύτερο μέρος του προγράμματος ο Charles Cre Ange μαζί με τη χορεύτρια Severine Paquier θα ερμηνεύσουν τη χορογραφία «Outlaws». Μια αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας μέσω της κίνησης. Οπως εξηγεί και ο ίδιος: «Το να είσαι εκτός νόμου σημαίνει να αρνείσαι τους κανόνες, να καταλύεις τα σύνορα και να βάζεις δικούς σου στόχους. Η πεμπτουσία όλων αυτών απορρέει από ένα ντουέτο, μια ερμηνεία πολύ προσωπική του τι μπορεί να είναι το ερωτικό πάθος».

Ο Κρε-Ανζ, ο οποίος ανήκει στη νέα εκκολαπτόμενη γενιά Γάλλων χορογράφων, ίδρυσε την ομάδα του του 1984. Από τότε έχει δημιουργήσει πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και πολλές συμπαραγωγές, ταξιδεύοντας και διδάσκοντας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κίνηση του; Ο τρόπος που δουλεύει;

Η Λία Μελετοπούλου, η οποία τους τελευταίους μήνες παρακολούθησε από κοντά τη δουλειά του Κρε-Ανζ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι χορογραφίες του είναι πολύ σύγχρονες. Και περιέχουν πολλή κίνηση. Ενας ανεμοστρόβιλος χορού και συγχρόνως η έμφαση στη λεπτομέρεια της κίνησης είναι τα στοιχεία της δουλειάς του, που διαθέτει έναν έντονα προσωπικό χαρακτήρα. Εκείνος αποφασίζει για όλα τα στοιχεία της παράστασης. Τις χορογραφίες, τα φώτα, τη μουσική και τα κοστούμια!».

Ονειρα;«Μην περιμένετε να πω ότι θέλω να παίξω τραγωδία. Προτιμώ ένα σύγχρονο έργο και να μην προσβάλω τον θεατή». Οσο για το σινεμά, αν και έζησε τη χρυσή δεκαετία του ’60 με σκηνοθέτες όπως ο Δημόπουλος, ο Τζαβέλλας και ο Δαλιανίδης, πέρυσι δοκίμασε και την άλλη «φρουρά». «Η ταινία του Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα» ήταν άψογη συνεργασία από έναν σκηνοθέτη που πιστεύω πολύ. Μακάρι να ‘χα και άλλες προτάσεις για να παίξω. Μη νομίζετε ότι έχω και τις απορρίπτω. Την αλήθεια πρέπει να λέμε». Μέχρι τότε θα συνεχίσει αυτό που θέλει στο θέατρο. Επιλογές στα έργα και τις συνεργασίες αλλά πάντα θέατρο για παιδιά. «Πρέπει να ‘χεις γίνει παππούς για να καταλάβεις αυτήν τη γλυκιά εμπειρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή