Γεύσεις Μινωιτών και Μυκηναίων

Γεύσεις Μινωιτών και Μυκηναίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Ρετσίνα την έχουν μάλλον απαρνηθεί, εξαιτίας του… ουίσκι, οι σημερινοί Ελληνες, παρ’ όλο που την τιμούσαν δεόντως οι γονείς και οι πρόγονοί τους -έως γενεάς Μυκηναίων και Μινωϊτών δηλαδή! Διότι οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις έδειξαν ότι ακόμα κι εκείνοι οι πρόγονοι έπιναν ένα κρασί που περιείχε ρητίνη πεύκου -δηλαδή κάτι απολύτως ανάλογο με τη δική μας ρετσίνα!

Τι άλλο έτρωγαν και έπιναν οι Μυκηναίοι και Μινωίτες προ-προ-προπάποι; Πολλά και διάφορα, στα οποία περιλαμβάνονταν οπωσδήποτε λάδι, ξηροί καρποί, σύκα, βότανα, μπαχαρικά και πολύ περισσότερο κρέας απ’ ό,τι ψάρι.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν χημικές αναλύσεις καταλοίπων τροφών που βρέθηκαν σε αρχαία αγγεία. Οι αναλύσεις αυτές ήταν μέρος ενός πολύ ευρύτερου ερευνητικού αρχαιολογικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο απέδωσε πολύτιμες πληροφορίες και δημογραφικά στοιχεία για την κοινωνία της εποχής.

Κατακλείδα αυτού του προγράμματος είναι η οργάνωση μιας πολύ σημαντικής αρχαιολογικής έκθεσης με τίτλο «Μινωιτών και Μυκηναίων Γεύσεις», η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα (την περασμένη Κυριακή) στο Σικάγο των ΗΠΑ, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να συζητείται η μεταφορά της σύντομα και στην Ουάσιγκτον, ενώ το επόμενο καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο Μπέρμιγχαμ.

Η έκθεση αυτή, δημιούργημα των αρχαιολόγων Γιάννη Τζεδάκη και Χόλι Μάρτλοου, παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1999 στην Αθήνα και στο Ρέθυμνο και ακολούθως ανασχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από την αρχαιολογική ομάδα της εταιρείας που έχει αναλάβει τις εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» με σκοπό να ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου -με πρώτο σταθμό τώρα το Σικάγο, στο πλαίσιο των εμπορικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων «Hellenic Trade and Culture 2001» που οργανώνει εκεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαγκριώτης, ο πρόεδρος του World Trade Center, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Αθενς, μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου κ.ά.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει 248 εκθέματα -πήλινα αγγεία στα οποία έγιναν οι αναλύσεις, χάλκινα, σκελετικό υλικό, όπου έγιναν αναλύσεις DNA, οστά ζώων και όστρακα-, είναι χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες: Τι παρήγαν, Τι μαγείρευαν, Τι έπιναν και Είμαστε ό,τι τρώμε. Αναπαράσταση θαλαμωτού τάφου από μινωικό νεκροταφείο και μαγειρικά σκεύη που βρέθηκαν σε Κρήτη, Μυκήνες και Θήβα συγκεντρώνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών -όπως και των αναγνωστών του ωραιότατου τόμου που εκδόθηκε ως «κατάλογος» της έκθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή