Γιατί δεν θα… πεινάσουν οι ψυχίατροι των σταρ

Γιατί δεν θα… πεινάσουν οι ψυχίατροι των σταρ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– Το ξέρετε ότι πάσχω από φοβία της φοβίας; Φοβάμαι τα αεροπλάνο. Φοβάμαι το ύψος. Το νερό. Φοβάμαι την ταχύτητα. Τα ασανσέρ. Οτιδήποτε κινείται. Φοβάμαι τα πάντα. Τον θάνατο, το τέλος, την απώλεια. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μου φόβος: η απώλεια.

Η Λίντα Εβαντζελίστα, ένα από τα πιο ξακουστά μοντέλα στην ιστορία της μόδας, θέλει να είναι ειλικρινής με τα συναισθήματά της. Μπορεί να αναγκάστηκε να κατέβει από την πασαρέλα μόλις πήρε δύο κιλά, αλλά η απόρριψη δεν την τρομάζει. Εκείνο που την αγχώνει είναι η πραγματική πτώση στο κενό.

Η διάγνωση, συνηθισμένη. Ψυχωσική φοβία ή φοβοπάθεια. Οσο μεγαλώνουμε, τόσο ωριμάζουν και οι παθολογικοί φόβοι μας. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι γίναμε όλοι ξαφνικά νευρασθενικοί. Αραχνοφοβία, υψοφοβία, κλειστοφοβία, αγοραφοβία, αεροπλανοφοβία, διαλέγετε και παίρνετε. Αν νομίζετε ότι μόνο τα δικά σας χέρια ιδρώνουν όταν γίνεται σεισμός, τότε ίσως νιώσετε σίγουρα καλύτερα όταν μάθετε ότι ακόμη και οι «ατσαλάκωτοι» ήρωες του κινηματογράφου, των βίντεο κλιπ, της τηλεόρασης, αναπνέουν με τις φοβίες τους.

Οι εμμονές τους βγαίνουν σιγά – σιγά στη δημοσιότητα. Εμμονές τόσο ακραίες, όσο και αναμενόμενες. Γιατί στον τρόμο δεν χωράει λογική. Ποδοσφαιριστές χάνουν αγώνες επειδή αρνούνται να ταξιδέψουν αεροπορικώς, τραγουδιστές περιοδεύουν με πούλμαν για τον ίδιο λόγο, η Μαντόνα, ο Μικ Τζάγκερ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον, η Λιζ Χάρλεϊ, δεν είναι πάντα αστραφτεροί ούτε χαμογελαστοί. Φωτογραφίες με γκριμάτσες σε στιγμές απόγνωσης κρύβονται στα συρτάρια των παπαράτσι για να μοσχοπουληθούν στο μέλλον.

Πρόσφατα ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον, γνωστός και ως ο σύζυγος της ατρόμητης Λάρα Κροφτ – Αντζελίνα Τζολί, δήλωσε ότι του προκαλούν τεράστια ανησυχία οι αντίκες(!), οτιδήποτε τέλος πάντων αρχαιοπρεπές. Η φοβία του πηγάζει κυρίως από την άρνησή του να φιλοξενεί στο σπίτι του καθημερινά, όπως λέει, τον «χορό των φαντασμάτων».

Η αραχνοφοβία του Ντέιβιντ Μπόουι μοιάζει έτσι απολύτως φυσιολογική. Το ίδιο και η αγοραφοβία της Γκρέτα Γκάρμπο στο παρελθόν. Τι μπορεί να πει κανείς σήμερα για την υπερβολική ευαισθησία της Τζόαν Κόλινς στο σκοτάδι; Δεν θα τους λυπηθούμε κιόλας. Ο Κρίστοφερ Γουόκεν συνηθίζει να ντύνεται σαν συντηρητής ανελκυστήρων για να ξεπεράσει τις φοβίες του, η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ λιποθυμά και μόνο στη θέα των ντουλαπιών κάτω από τους νεροχύτες και ο Μικ Τζάγκερ έχει δημιουργήσει μία ανεξήγητη σχέση με ένα μπλε σακάκι που φοράει σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνιση. Δεν το αποχωρίζεται ποτέ γιατί υποστηρίζει πως του χαρίζει αυτοπεποίθηση.

Η ανασφάλεια γεννά παραλογισμούς. Μιλώντας για εμμονές, υπάρχουν και χειρότερα. Οπως η δούκισσα του Γουίνδσορ, η οποία μετρούσε ξανά και ξανά τα φιλέτα στα δείπνα που οργάνωνε, μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι ήταν όλα ακριβώς στο ίδιο μέγεθος. Η πριγκίπισσα Μάργκαρετ, πάλι, έχει εκφράσει προ πολλού την απέχθειά της για τις κούκλες, ενώ η βασίλισσα της Αγγλίας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το διακοσμητικό… ψάρι που τραγουδά, τον Big Mouth Billy Βass.

Ο Τζέιμς Γκόλντσμιθ μπορεί να μη ζει πια, αλλά η απέχθειά του για οτιδήποτε λαστιχένιο τον ανάγκασε να κάνει απότομη προσγείωση με το ιδιωτικό του τζετ, επειδή παρατήρησε ότι υπήρχε ένα λάστιχο στο φτερό. Ο μικροφοβικός Χάουαρντ Χιούζ έγραψε τρεις σελίδες με οδηγίες για τους υπαλλήλους του προκειμένουν να υιοθετήσουν τον πιο καθαρό τρόπο για να ανοίγουν τις κονσέρβες ή να καθαρίζουν φρούτα, ενώ την αλληλογραφία του την ψαρεύει κυριολεκτικά από το παράθυρό του για να μην κολλήσει μικρόβια. Φανταστείτε τώρα με τον άνθρακα τι θα γίνεται

Οσο για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, πάσχει από ακαταστασιοφοβία. Δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ αν αισθάνεται ότι τα ράφια του ψυγείου είναι ακατάστατα. Απαιτεί να βρίσκει τα πουκάμισά του ταξινομημένα ανά χρώμα και δυσανασχετεί για κάθε κόκκο σκόνης που συναντά στα αποστειρωμένα δωμάτια της έπαυλής του. Οταν παίζει μπάλα, μάλλον δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή