Ορφάνεψε το σαντούρι του Αριστείδη Μόσχου

Ορφάνεψε το σαντούρι του Αριστείδη Μόσχου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους δημοφιλέστερους μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής, αριστοτέχνης στο σαντούρι, ο Αριστείδης Μόσχος πέθανε στα 71 του χρόνια χθες το πρωί στο Ιατρικό Κέντρο Π. Φαλήρου, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Ξεχωριστός στο είδος του μουσικός ήταν από εκείνους τους λίγους που αγαπούσαν την παράδοση, μπορούσαν όμως να επικοινωνήσουν και με το έντεχνο τραγούδι αλλά και με το λαϊκό. Γενικά τον χαρακτήριζε μια ευελιξία γι’ αυτό άλλωστε ήταν αγαπητός και περιζήτητος, είχε φαντασία, έκανε εξαιρετικούς αυτοσχεδιασμούς, εθεωρείτο γενικά μπροστάρης που ανέδειξε το σαντούρι ως σόλο όργανο. Καταγόταν από μουσική οικογένεια του Αγρινίου, με πατέρα δεξιοτέχνη κλαρινίστα της Αιτωλοακαρνανίας στα χρόνια του Μεσοπολέμου, τον περίφημο Φουσκομπούκα. «Πέφτοντας από τη μάνα μου την ώρα που γεννήθηκα, άκουγα μουσική», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «Νυχτερινό επισκέπτη» ενώ σε άλλη είχε πει ότι στα 8 του χρόνια, ακούγοντας έναν ρουμάνο μουσικό επέλεξε το σαντούρι.

Ηταν περιζήτητος (συνεργάστηκε με τους: Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Ανδριόπουλο, Πρωτοψάλτη κ.ά.) όχι μόνο για την ευελιξία του «με το σαντούρι μου παίζω όλα τα είδη. Θα μπορούσα να παίξω ακόμη και Μπετόβεν και Μπαχ, αλλά προτιμώ ένα νησιώτικο ή ρεμπέτικο», αλλά και για την κοσμοπολίτικη ματιά του. Ετσι ίδρυσε το Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής «έργο ζωής» στα μέσα της δεκαετίας του ’80, στο διατηρητέο αρχοντικό των αδερφών Ραγκαβή στη Βασ. Ηρακλείου, στο οποίο οι μαθητές διδάσκονταν παραδοσιακά όργανα, αλλά και λαϊκά. Η σχολή, η διατήρηση και η επιβίωσή της ήταν και ο μεγάλος του καημός, για τον οποίο κατέφευγε στον Τύπο, προκειμένου να βρεθεί μια λύση με την Πολιτεία. Ιδρυσε επίσης 25μελή ορχήστρα από μαθητές και δασκάλους της σχολής, με την οποία έδινε συναυλίες ή έκανε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Συμπαραστάτριά του ήταν πάντα η σύζυγός του (τραγουδίστρια της δεκαετίας του ’50) με την οποία ίδρυσαν και το Λαϊκό Σχολείο. Ενα από τα τραγούδια που ο ίδιος επέμενε ότι ήταν δικό του -ενώ άλλοι ισχυρίζονταν ότι είναι παραδοσιακό- είναι και το «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία», για το οποίο είχε δηλώσει ότι το έγραψε «για την παιδική του αγάπη». Η κηδεία του Αρ. Μόσχου θα γίνει δημοσία δαπάνη, την Δευτέρα, το μεσημέρι. Για τον θάνατό του ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός έχασε εναν από τους μεγαλύτερους τεχνίτες του».

Η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αυξημένη προσέλευση των επισκεπτών που εκπροσωπούν όλες τις ηλικίες. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου «διότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι ιδιώτες που δάνεισαν τα έργα δεν θα ήθελαν να τα στερηθούν στις εορτές. Πολύ δύσκολα λοιπόν θα υπάρξει παράταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή