Συνωστισμός για τον Νικόλαο Γύζη

Συνωστισμός για τον Νικόλαο Γύζη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη φέρνει στον νου, σκηνές από την παιδική μας ηλικία: μαθητές Δημοτικού περιμένουν στοιχισμένοι να μπουν στον εκθεσιακό χώρο. Τουλάχιστον δύο με τρία σχολεία επισκέπτονται κάθε μέρα το μουσείο. Το περασμένο Σάββατο οι επισκέπτες έφτασαν τους 900, ενώ την Κυριακή πέρασαν περίπου 1.500. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία της έκθεσης του Ελ Γκρέκο αλλά και του αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα το καλοκαίρι, ο κόσμος συνωστίζεται ξανά στην είσοδο της Πινακοθήκης για να θαυμάσει τα έργα του μεγάλου Τήνιου δημιουργού.

«Τα μεγάλα μουσεία τρέφονται από τα έργα τους. Η προσέλευση του κόσμου εξαρτάται άμεσα από τον πλούτο του υλικού που διαθέτουν. Η έκθεση του Γύζη αποτελεί μια ιδιαίτερα σπάνια ευκαιρία για τους επισκέπτες να δουν το σύνολο του έργου του, καθώς 65 δημιουργίες από τις 150 ανήκουν σε ιδιώτες. Ηταν λοιπόν ιδιαίτερα δύσκολο να τις βρούμε και να τις παρουσιάσουμε». Η Νέλλη Μισιρλή επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, που μιλά στην «K» ήταν ο άνθρωπος που με πείσμα και μεράκι εντόπισε τα έργα του Γύζη. Μια δουλειά διόλου εύκολη, αφού κάθε τόσο οι θησαυροί αλλάζουν χέρια και οι δημοπράτες και οι έμποροι τέχνης δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να δώσουν τα στοιχεία των νέων κατόχων.

Ολες οι ηλικίες

Η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αυξημένη προσέλευση των επισκεπτών που εκπροσωπούν όλες τις ηλικίες. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου «διότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι ιδιώτες που δάνεισαν τα έργα δεν θα ήθελαν να τα στερηθούν στις εορτές. Πολύ δύσκολα λοιπόν θα υπάρξει παράταση».

Η πρόσφατη πολύ πετυχημένη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο εξωτερικό μας έκανε να δανειστούμε μια φράση του Καραμανλή για την ελληνική τέχνη: «Εξω πάμε καλά». «Δυστυχώς αυτό δεν είναι και τόσο αλήθεια. Τα έργα του Παρθένη και των υπολοίπων ζωγράφων αγοράστηκαν στο Λονδίνο από Ελληνες. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ελληνική τέχνη. Πιστεύαμε ότι με την παγκοσμιοποίηση θα διαρραγούν τα σύνορα και θα ξεχυθούν οι καλλιτέχνες αλλά αυτό δεν συνέβη». Οσο για την αποχώρηση των Christie’s από τη χώρα μας; Δεν αποκλείει να έχει γίνει κάποια «συμφωνία» με τους επερχόμενους Sotheby’s, υπογραμμίζει η διευθύντρια του Μουσείου.

Δύο ακόμη εκθέσεις

Μετά τον Γύζη θα διοργανωθούν άλλες δύο λαμπρές εκθέσεις. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Θέατρο και όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν στις παραστάσεις του: Μόραλη, Τσαρούχη, Νικολάου, Φωκά κ.ά. Η επιλογή των κοστουμιών και των μακετών θα γίνει από τον Γιάννη Μετζικώφ. Τον επόμενο Οκτώβριο η Αθήνα θα θυμίζει για λίγο Μαδρίτη: η Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει ένα πλούσιο πανόραμα ισπανικής τέχνης του 20ού αιώνα, το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης θα έχει αφιέρωμα στον Νταλί, ενώ το καλοκαίρι το Μουσείο Γουλανδρή στην Ανδρο θα έχει έκθεση με τις δημιουργίες του Χοάν Μιρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή