ΑΝΤΗΧΗΣΕΙΣ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστροφή ή εναρμόνιση με το πνεύμα των καιρών; Μετά το Loft Story η γαλλική τηλεόραση λανσάρει τον κουλτουριάρη «Μεγάλο Αδερφό», υπό την επωνυμία Star Akademy, κοινώς Ακαδημία Αστέρων. Θυμάστε τη σειρά «Στον πυρετό της δόξας»; Ε λοιπόν, τώρα ο πυρετός της δόξας είναι δημοκρατικός ανήκει σε όλους. Οι έγκλειστοι έχουν ρομαντικότερα όνειρα: όχι χρήματα για έπαθλο, αλλά δόξα – με το αζημίωτο πάντα. Οποιος επιζήσει από το κλειστοφοβικό, ναρκισσιστικό, αλλά και τόσο μελαγχολικό παιχνίδι με τις κάμερες, θα βγάλει δίσκο. Ο τυχερός θα υπογράψει συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου ευρώ με δισκογραφική εταιρεία (το αζημίωτο που λέγαμε) και εξτρά συμβόλαιο τριών εμφανίσεων στο Ολυμπιά.

Η πρωτοτυπία εδώ είναι η καλλιτεχνική φιλοδοξία. Αγοραία φιλοδοξία, ωστόσο, που θα δημιουργήσει στο υποσυνείδητο του τηλεθεατή μια ακόμη παρανόηση γύρω από την καλλιτεχνική ιδιότητα. Κάποτε οι καλλιτέχνες ήταν -σε μια συναίρεση στερεοτύπων- οι μισότρελοι με τον μπερέ, που ζουν ευχαρίστως σε υγρές τρώγλες. Ευκαιρία για μαζικές μετατοπίσεις ιδεοληψιών: ο σημερινός καλλιτέχνης είναι άλλος ένας διψασμένος μάνατζερ του εαυτού του που μπορεί να θυσιάσει την ιδιωτική του ζωή για να βγάλει δίσκο. Αυτά συμβαίνουν στην Ακαδημία Αστέρων. Και για να συμβαίνουν εκεί, σημαίνει ότι ο κόσμος είναι γεμάτος με καλλιτέχνες χωρίς αξιοπρέπεια, που πατούν επί πτωμάτων – το σάπιο φρούτου ενός σάπιου κόσμου.

Για να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα η ψευδαίσθηση της «καλλιτεχνικότητας», οι «αστέρες» φέρνουν μαζί και τα βιβλία τους, επιτρέπεται δηλαδή να έχουν υποτυπώδη εσωτερική ζωή. Τι βιβλία φέρνουν μαζί τους; Τον «Αλχημιστή» του Πάουλο Κοέλο. Το είδος των βιβλίων που γνωρίζουν ακόμη και τα φωτομοντέλα όταν οι δημοσιογράφοι τους κάνουν την πλέον επικίνδυνη και ανατρεπτική ερώτηση – τι βιβλία διαβάζουν.

Μπορούν λοιπόν να απομονώνονται και να διαβάζουν, ωστόσο, αν δεν φοράνε καυτά σορτς, η κάμερα δεν θα τους ακολουθεί στις ώρες της ανάγνωσης. Υπάρχει οπτική πρωτοτυπία σ’ έναν αναγνώστη που διαβάζει το βιβλίο του; Απεναντίας θα πρέπει να είναι το πιο βαρετό -με όρους εναλλαγής- θέαμα. Τηλεοπτικός Φασμπίντερ.

Τις υπόλοιπες ώρες οι δεκαοχτώ νεαροί «αστέρες» που επιλέχτηκαν από εκατό χιλιάδες υποψηφίους (τι σου κάνει η «καλλιτεχνική» φιλοδοξία…) θα γρατζουνάνε κιθάρες. Και θα τσακώνονται ασφαλώς για τα μηδαμινά πράγματα που απασχολούν τους ανθρώπους όταν ο εξωτερικός κόσμος χάνεται και ο εσωτερικός καταρρέει, λόγω της απόσχισης από κάθε αναγνωρίσιμο γνωστικό και συναισθηματικό περιβάλλον. Απλό στη σύλληψή του το ψυχολογικό παιχνίδι, μόνο που τώρα θα αποκτήσει το πιπέρι του.

Ποιο είναι το πιπέρι; Η ροκ συμπεριφορά που στοιχειώνει τους παίκτες και τους τηλεθεατές. Το πρωτόλειο του καλλιτεχνικού αισθήματος. Ολοι το αισθανθήκαμε παίζοντας με πλαστελίνες στο νηπιαγωγείο. Αλλά κι αργότερα, όταν η έντονη εφηβική επιθυμία για τη μυθική ζωή του σταρ εκδηλώθηκε σε σόλο ντραμς με τις κατσαρόλες. Μόνο που όταν παίζαμε ντραμς με κατσαρόλες, κανείς δεν μας παρακολουθούσε. Το πολύ-πολύ να κρυφοκοίταζε ένας απορημένος πατέρας ή ένας μεγάλος αδερφός που διάβαζε για εισαγωγικές στο πανεπιστήμιο και τον ενοχλούσαμε με τον μονότονο θόρυβο που συνόδευε τα καλλιτεχνικά μας όνειρα.

Η παλιά αυτή φαντασίωση ζουλήχτηκε στη συνέχεια σε μιαν ήσυχη αστική ζωή, που θα μας εξασφάλιζε τον επιούσιο – μεταξύ άλλων και δίσκους εκείνων που τόλμησαν ν’ ακολουθήσουν ένα σχεδόν «αφύσικο», σύμφωνα με τα πρότυπα των γονιών μας, ρόλο. Αλλά μπορεί να ξυπνήσει χάρη σ’ ένα τέτοιο παιχνίδι. Κάθε ψυχή που έχει κουραστεί από τη ρουτίνα της υπαλληλικής ζωής, μπορεί να ξεδώσει μέσω της Ακαδημίας Αστέρων.

Στη συνέχεια, τα ιδιοφυή μυαλά της τηλεοπτικής παρακολούθησης μπορούν να σκαρφιστούν πλείστες άλλες εξειδικεύσεις. Ας πούμε, έναν ερωτικό Μεγάλο Αδερφό για όσους έχασαν το τρένο της σεξουαλικής ασυδοσίας. Ή έναν Μεγάλο Αδερφό για παχύσαρκους με εξαντλητικές δίαιτες. Ή ένα θριλεράκι της καθημερινής ζωής στον δρόμο που χάραξε το Blair Witch Project. Η εξειδίκευση των απωθημένων μπορεί να εγγυηθεί και τον καταμερισμό της ηδονοβλεπτικής συμπεριφοράς σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Και επειδή όλοι κινδυνεύουμε, αν εμπλακούμε σοβαρά στον κόσμο των απωθημένων, μια τηλεοπτική συνταγή που μπορεί να χειριστεί τέτοια θέματα θα έχει ασφαλώς εμπορική επιτυχία. Ετσι δεν συμβαίνει με τις αναμεταδόσεις κάθε είδους πολέμων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή