Νέες εκδόσεις

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ – Erich Maria Remarque – Ο παράδεισος δεν έχει ευνοουμένους – μετ. Δημήτρης Μαράκας – εκδ. «Πατάκης» – σελ. 376, 4.900 δρχ.
Η ζωή στο σανατόριο της Ελβετίας γίνεται αφόρητη για τη φυματική νεαρή ηρωίδα. Παρά τις συμβουλές των γιατρών, θα αποδράσει μαζί με έναν οδηγό αγώνων ταχύτητας. Ακολουθεί ο έρωτας, η έντονη ζωή στο Παρίσι και τη Βενετία, η υποτροπή και η κατάρρευση. Το μόνο που της απομένει μετά τον τραγικό θάνατο του αγαπημένου, είναι η επιστροφή στο σημείο εκκίνησης όπου θα καταλήξει η σύντομη ζωή της.

Γιουτζίν Μακελντάουνι
Ο γιος του πολέμου
μετ. Γ. Σπανδωνής – Ομάδα Εργαστηρίου
Λογοτεχνικής Μετάφρασης
εκδ. «Ψυχογιός»
σελ. 352, 4.500 δρχ.
Ο Ισαάκ είναι ένας συμπαθητικός ανθρωπάκος που δουλεύει τραυματιοφορέας στο νοσοκομείο του Μπέλφαστ. Η Σάρα είναι η καλύτερη μαγείρισσα του κόσμου. Στα μάτια του τετράχρονου Μάρτιν, ο πατέρας του είναι ένας γίγαντας και η μητέρα του ο άνθρωπος που έχει τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις του. Οταν όμως ο Μάρτιν ανακαλύπτει ότι είναι υιοθετημένος, ο κόσμος αυτός ανατρέπεται. Θα προσπαθήσει να συμφιλιωθεί με την αλήθεια, θα κρατήσει καλά κρυμμένο το μυστικό του και δεν θα πάψει ποτέ να αναρωτιέται για την πραγματική του ταυτότητα. Η αναζήτηση των γονιών του θα τον κάνει να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να δει διάφορες πλευρές της ζωής.
Μπόνι Μπερνάρντ
Το σπίτι των ανέμων
μετ. Καίτη Οικονόμου
εκδ. «Ψυχογιός»
σελ. 409
Με βαθιά τα σημάδια του πολέμου στο σώμα και στην καρδιά του, ο Μπιλ Τσέιμπερς επιστρέφει στον τόπο του, στη γυναίκα και τα παιδιά του. Είναι αισιόδοξος και αποφασισμένος να συνεχίσει τη ζωή του. Ετσι αρχίζει η ιστορία τριών γενεών μιας συνηθισμένης οικογένειας του αμερικανικού Βορρά.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Λύντια Τρίχα
Ο Χαρίλαος Τρικούπης και τα δημόσια έργα
εκδ. «Καπόν»
σελ. 151
Η διώρυγα της Κορίνθου, η διεύρυνση του πορθμού του Ευρίπου, η αποξήρανση της Κωπαΐδας, η ίδρυση φάρων και φανών, η αναδιοργάνωση της τηλεγραφικής και ταχυδρομικής υπηρεσίας και, κυρίως, η ανάπτυξη της συγκοινωνίας με την κατασκευή οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου είναι έργα που φέρουν τη σφραγίδα του Χαρίλαου Τρικούπη. Οραματιστής μιας εκσυγχρονισμένης Ελλάδας ο μεγάλος πολιτικός του 19ου αιώνα, προσπάθησε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας οικονομικά εύρωστης χώρας που θα έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στη Μεσόγειο ως «Χρηματιστήριον της Ανατολής». Η δίγλωσση ελληνογαλλική έκδοση συνοδεύεται από πλουσιότατο εικονογραφικό υλικό, το οποίο ζωντανεύει μιαν εποχή μεγάλου δημιουργικού οργασμού αλλά και, εντέλει, ανυπέρβλητων αντιξοοτήτων.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Ευγένιος Τριβιζάς
Ο Ιγνάτιος και η Γάτα
εικ. Βαγγέλης Παυλίδης
εκδ. «Καλέντης»
4.500 δρχ.
Στη χώρα των χαμένων χαρταετών βρίσκονται και οι μαγευτικοί χαρταετοί του Χάρτινου Ιππότη. Ο ιππότης αυτός έγραφε παραμύθια σε χρωματιστά χαρτιά, τα έκανε χαρταετούς και τους άφηνε ελεύθερους από το παράθυρο της φυλακής του. Σε ένα από τα μακρινά ταξίδια του, ο Ευγένιος έφτασε σε αυτή την ξεχασμένη χώρα, βρήκε τους χαρταετούς, διάβασε τα παραμύθια και άρχισε να τα αφηγείται στους μικρούς του αναγνώστες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Μαίρη Γεωργίου
Ο ήλιος άργησε να βγει
εκδ. «Φιλιππότη»
σελ. 95
Η Λίνα ανακαλύπτει ότι η έγγαμη ζωή της δεν την εκφράζει. Εγκαταλείπει τότε τον Γιάννη και την πόλη τους και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Κι εκεί αρχίζει έναν μεγάλο αγώνα προκειμένου να βρει την αληθινή της ταυτότητα και να χτίσει μια καινούργια ζωή.

αρχαιοΕΛΛΗΝΙΚΗ γραμματεια

Ισοκράτης
Περί Ειρήνης, Κατά των Σοφιστών,
Επιστολαί προς Φίλιππον και Αλέξανδρον
μετ. Μαρία Γ. Ξάνθου
σελ. 411, 6.000 δρχ.
Με αφορμή τον Συμμαχικό πόλεμο (357-355 π.Χ.) που ξέσπασε ανάμεσα στους Αθηναίους και τους συμμάχους τους και πυροδοτήθηκε από την καταπίεση που ασκούσαν οι Αθηναίοι στα μέλη της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας, ο Ισοκράτης διατυπώνει μια νέα πρόταση για την αναμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας με βάση το δίκαιο και τον σεβασμό προς τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Ο ίδιος στηλιτεύει τα φαινόμενα απληστίας, καταπίεσης και εκβιασμού που χαρακτήριζαν τη συμπεριφορά των Αθηναίων προς τους συμμάχους τους λίγο πριν από το 357 π.Χ. Και επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής θεμελιωδών ηθικών αρχών στις σχέσεις μεταξύ κρατών, προκειμένου να επικρατήσει και να εμπεδωθεί η ειρήνη. Ως βασικό μοχλό για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής προτείνει τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης προς την Αθήνα από την πλευρά των συμμάχων της.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Βούλγαρης
Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης 1974-1990
εκδ. «Θεμέλιο»
σελ. 408, 6.240 δρχ.
Μια νέα Ελλάδα αναδύθηκε το 1974 παρ’ ότι τα σημάδια ή καλύτερα τα τραύματα της μεταπολεμικής ιστορίας ήταν ακόμα εμφανή. Το βιβλίο προτείνει μια ερμηνεία των εξελίξεων της Ελλάδας της μεταπολίτευσης 1974-1990, αναδεικνύοντας την εσωτερική ενότητα και την αλληλουχία της περιόδου. Κινείται στο επίπεδο της πολιτικής και των κομμάτων, των οικονομικών-κοινωνικών εξελίξεων, των βασικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν, και προσπαθεί να συναρθρώσει όλες αυτές τις διαφορετικές όψεις σε ένα ενιαίο ερμηνευτικό σχήμα. Προσπαθεί να σχεδιάσει, με άλλα λόγια, τις βασικές εκείνες γραμμές μιας τοιχογραφίας που δίνουν μορφή και νόημα στις εξελίξεις αυτής της περιόδου. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα και τα στοιχεία που χρειάζονται έτσι ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να παρακολουθήσει την ανάπτυξη του θέματος χωρίς κενά πληροφόρησης.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αγγελος Παπαϊωάννου
Η Αγία Σοφία μεταξύ ρωμαϊκής και γοτθικής αρχιτεκτονικής
εκδ. «Καρδαμίτσα»
σελ. 96, 2.500 δρχ.
Σκοπός του βιβλίου είναι η ανάλυση των ρωμαϊκών βάσεων της τεχνικής κατασκευής του τρούλου και η απόδειξη πως η Αγία Σοφία, όχι μόνον αποτελεί κοσμοϊστορικής καμπής σύνθεση θεμελιωδών αρχών της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, αλλά ότι το οικοδόμημα εμπεριέχει και θεμελιώδη χαρακτηριστικά της μεταγενέστερης αρχιτεκτονικής εξέλιξης.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Guy Saunier
Εωσφόρος και άβυσσος
Ο προσωπικός μύθος
του Παπαδιαμάντη
εκδ. «Αγρα»
σελ. 427
Διαπιστώνοντας ότι στο έργο του Παπαδιαμάντη υπάρχουν έμμονες εικόνες, σκηνές, εκφράσεις, σύμβολα, και προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει σειρά από κείμενα όπου υπάρχει κρυπτογραφικός τρόπος γραφής, ο νεοελληνιστής Guy Saunier καθορίζει τρεις θεμελιακές, αλληλένδετες μυθικές ενότητες: Πρώτον, τον μύθο του νερού, του πνιγμού και της αβύσσου. Δεύτερον, τον μύθο του θανάτου και, τρίτον, τον «οικογενειακό» μύθο ο οποίος διηγείται τον έρωτα του γιου για τη φαντασιακή μητέρα του, την εωσφορική ταύτιση του γιου με τον Χριστό και της γοητευτικής και φόνισσας μητέρας με την Παναγία.

Νικήτας Παρίσης
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Αναζήτηση της αφηγηματικής λογικής
εκδ. «Μεταίχμιο»
σελ. 203
Το βιβλίο αποτελεί δοκιμή ερμηνευτικής ανάγνωσης τριών διηγημάτων του Παπαδιαμάντη: Το μυρολόγι της φώκιας, Ονειρο στο κύμα, Πατέρα στο σπίτι! Στόχοι αυτής της ερμηνευτικής ανάγνωσης είναι η αναζήτηση της βαθύτερης αφηγηματικής λογικής και του ήθους της παπαδιαμαντικής γραφής. Η συνύφανση και συζυγία ζωής και θανάτου, ο εσωτερικά διχασμένος άνθρωπος και η απεικόνιση της στέρησης και της ένδειας είναι οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους επιμένει ο λόγος της ερμηνείας.

Επιμέλεια: Ζ.Π.Χ.

Παρόν και παρελθόν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή