Η συλλογή έργων ζωγραφικής της «Τέχνης»

Η συλλογή έργων ζωγραφικής της «Τέχνης»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τις υπογαφές 53 Ελλήνων ζωγράφων φέρουν 63 έργα που έχουν επιλεγεί για την έκθεση «Η συλλογή έργων ζωγραφικής της Τέχνης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) τιμώντας την 50χρονη πολιτιστική προσφορά του ιστορικού σωματείου της Θεσσαλονίκης. Τα έργα προέρχονται από μια πλούσια συλλογή της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», ο κύριος πυρήνας της οποίας συγκροτήθηκε σταδιακά κατά την περίοδο 1960-1975 από πολυπληθείς δωρεές.

Η παρούσα γενέθλια έκθεση έχει κατανεμηθεί σε τέσσερις ενότητες (Αφαίρεση/ανθρώπινη μορφή/τοπίο/ Νεκρή φύση). Συγκεντρώνει έργα νεοελλήνων δημιουργών που αποτελούν «ζωνταντανό τεκμήριο του εικαστικού πανοράματος (από τις παραδοσιακές τάσεις έως τις πειραματικές αναζητήσεις)», όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου. Ανάμεσά τους οι Γ. Βακαλό, Σπ. Βασιλείου, Λ. Βενετούλιας, Σ. Ζερβόπουλος, Απ. Κιλεσόπουλος, Χρ. Λεφάκης, Στ. Λογοθέτης, Στ. Μαυρομάτης, Γ. Μηταράκης, Ασ. Μπαχαριάν, Μποστ, Χρ. Μπότσογλου, Δημ. Μυταράς, Παντ. Ξαγοράκης, Δημ. Ξόνογλου, Π. Παπανάκος, Ν. Σαχίνης, Γ. Σπυρόπουλος, Γ. Στέρης, Π. Τέτσης, Αλ. Φασιανός κ.ά.

Καθοριστική, ωστόσο, ήταν η συμβολή της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη» στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης μετά τα μεταπολεμικά χρόνια. Στους κόλπους του σωματείου γεννήθηκαν οι ιδέες για την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (1959), του Φεστιβάλ Κινηματογράφου (1960), του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ στις συζητήσεις του ωρίμασε η ιδέα για την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη μεταπολίτευση η «Τέχνη» διεύρυνε το πεδίο δράσης στην πολιτιστική αποκέντρωση. Η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ θα διαρκέσει ώς τις 6 Ιανουαρίου.

– Τα αναθηματικά βιτρό, ζωγραφισμένα με την τεχνική του dietro-vetro (πίσω από το γυαλί εν είδει κατόπτρου) που έχει τις ρίζες του σε μια παράδοση λαϊκής θρησκευτικής τέχνης της Ιταλίας και ιδιαίτερα της Απουλίας παρουσιάζει το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση «Ι vetri votivi del Gargano», (Τα αναθηματικά βιτρό του Γκαργκάνο) περιλαμβάνει 66 ζωγραφιές σε γυαλί της Πασκουίνα Μπάσο και της Ντίνα Λορίτο από την Απουλία που εδώ και έξι χρόνια ασχολούνται με την ιστορική και εικονογραφική μελέτη της τεχνικής dietro-vetro αναβιώνοντας τη ζωγραφική λαϊκή τέχνη της γενέτειράς τους. Πρόκειται για μια μέθοδο ακριβώς αντίθετη από εκείνη της ζωγραφικής πάνω σε χαρτί ή σε καμβά που ξεκινάει από το μερικό για να φτάσει στο γενικό. Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει πίσω από το γυαλί χωρίς να βλέπει την εικόνα παρά μόνο όταν ολοκληρώσει το έργο του και στρέψει την επιφάνεια του γυαλιού. Η τεχνική αυτή καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε αναθεώρηση ή διόρθωση (οποιοδήποτε λάθος παραμένει) γι’ αυτό θεωρείται έργο ιδιαίτερης δυσκολίας και ακριβείας. Τα χρώματα είναι τέμπερες κατάλληλα αραιωμένες που απλώνονται σε στρώματα στη λεία επιφάνεια του γυαλιού. Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο το βράδυ (21.00) στην αίθουσα Alberto Savinio του Ιταλικού Ινστιτούτου και θα διαρκέσει ώς τις 30 Νοεμβρίου οπότε θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες.

– Πίνακες σε ακρυλικό και ξύλο, κατασκευές σε ξύλο και μια σειρά εικαστικών αντικειμένων συνθέτουν τον νέο κύκλο έργων της Κατερίνας Δημητρίου με τίτλο «Δύο τεμνόμενοι κύκλοι ίσον άπειρο» που παρουσιάζει το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Σχεδία στην πόλη» (Βύρωνος 5α, Πλ. Ναυαρίνου, 1ος όροφος). Διάρκεια έκθεσης ώς 25 Νοεμβρίου.

Κοσμική ενέργεια. Ο Βασίλης Γέρος παρουσιάζει την νέα ενότητα της δουλειάς του στην γκαλερί Στίγμα (Αναργύρων 20-22, Ψυρρή). Στα έργα του αιχμαλωτίζει την αϋλη ρευστότητα του ηλεκτρικού φωτός, καθώς αυτή ταξιδεύει στις διαφάνειες επιφάνειες του πλέξι γκλας. Γράμματα και σχέδια παίρνουν μια απόκοσμη λάμψη και ξυπνούν μέσα μας κόσμους που παραμένουν κρυμμένοι. Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή