Τέσσερις για την Οπερα της Γης

Τέσσερις για την Οπερα της Γης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Οπερα της Γης», ένα νέο έργο που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας τον Ιούλιο του 2004 στο αρχαίο Θέατρο των Δελφών άρχισε να γεννιέται. Την επόμενη Δευτέρα, 19 του μήνα, θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής η τελική φάση του διαγωνισμού σύνθεσης (στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος») για την ανάδειξη του συνθέτη στον οποίο θα ανατεθεί η σύνθεση του φιλόδοξου αυτού έργου. Στην τελική φάση έφτασαν τέσσερις συνθέτες -δύο από την Ιταλία, ένας από την Ολλανδία και ένας από την Αλβανία- οι οποίοι θα παρουσιάσουν συνθέσεις που έγραψαν ως αποσπάσματα της «Οπερας της Γης», την οποία θα συνθέσουν εξ ολοκλήρου εφόσον κερδίσουν στον διαγωνισμό.

«Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ως μια προσπάθεια προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ των λαών, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα που συγκλονίζουν τον κόσμο μας» τόνισε ο Γιώργος Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Χρωμάτων, η οποία θα μετάσχει στην ερμηνεία του έργου και είναι ο φορέας διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού Δ. Μητρόπουλος.

«Ολοι οι συντελεστές», πρόσθεσε, «θα επιλεγούν βάσει διαδοχικών διαγωνισμών. Φέτος ο συνθέτης, τον επόμενο χρόνο ο μαέστρος, ενώ το 2003 θα επιλεγούν οι υπόλοιποι συντελεστές, κυρίως οι τραγουδιστές. Σχεδιάζουμε μάλιστα να πραγματοποιήσουμε ακροάσεις σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου για τους σκοπούς αυτούς». Ο ίδιος εξήγησε ότι η «θεματολογία των διαγωνιζόμενων έργων εμπνέεται από τα ιδεώδη της Ολυμπιάδας, όπως η ειρήνη, ο πολιτισμός, η επικοινωνία, αλλά με ένα πολύ ευρύ πνεύμα», ενώ στη συνέχεια ο μαέστρος της Ο.Χ. Μίλτος Λογιάδης, ο οποίος θα διευθύνει τη συναυλία της επόμενης Δευτέρας (τα έργα θα εκτελεσθούν χωρίς σκηνοθεσία, ειδικά για τον διαγωνισμό) μίλησε με λεπτομέρεια για τους συνθέτες και τα έργα που θα παρουσιάσουν.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρακολουθήσουμε ένα έργο του Ιταλού Francesco Venerucci με τίτλο «Ονειρο καλοκαιριάτικης νύχτας». Ενας βαθύς στοχασμός πάνω στη φαντασίωση του έρωτα με σολίστ τις Μαρίνα Φιδέλη, Τζούλια Σουγκλάκου και Τίνα Δεσύλλα. Ακολουθεί η «Ιστορία του Διαβόλου» του Ολλανδού Robert Weirauch με σολίστ τους Λουκία Σπανάκη, Μαρίνα Φιδέλη, Δημήτρη Σιγαλό, Γιάννη Γιαννίση κ.ά. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμμετοχή του Αλβανού συνθέτη Vasil S. Tole με τις «Ευμενίδες». Ενα έργο που αναφέρεται στην οριστική συμφιλίωση ιδεών και πολιτισμών. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με το έργο «Φειδιππίδη… τρέξε κι άλλο!» του Ιταλού Luca Βelcastro.

Ο Μίλτος Λογιάδης αναφέρθηκε επίσης στις «δυσκολίες αντιμετώπισης της σύγχρονης όπερας» και ευχαρίστησε θερμά όλους τους μουσικούς για τον «επαγγελματισμό τους».

Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού σύνθεσης, με πρόεδρο τον Cesare Mazzonis, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Γ. Κουρουπός, Θ. Αντωνίου, Γ. Γιατρομανωλάκης, Χρήστος Λαμπράκης, Ρ. Dusapin, V. Kissine κ.ά. Τη σκηνοθεσία και σκηνογραφία της «Οπερας της Γης» θα επιμεληθεί ο Γιάννης Κόκκος.

Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή στροφή της Ν.Δ., σε ό,τι αφορά τη θέση της και την υποστήριξή της προς τους αγρότες – και ας ελπίσουμε πως αυτήν τη στροφή της δεν θα ‘ρθει η ώρα να τη βρει… απέναντί της, αν έρθει στην εξουσία, γιατί τότε η οργή των αγροτών θα ‘ναι μεγαλύτερη και οι τρόποι της αντίθεσής τους προς την τότε κυβέρνηση πολύ πιο «άγριοι» από αυτούς που έχουμε μέχρι σήμερα γνωρίσει. Είχε σύσκεψη με τον τομέα Γεωργίας χθες ο Κώστας Καραμανλής στη Ρηγίλλης (και αμέσως μετά οι κ. Μεϊμαράκης και Σιούφας επισκέφθηκαν τον υπουργό Γεωργίας κ. Δρυ για να τους ενημερώσει για το θέμα των βαμβακοπαραγωγών) και στο τέλος έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή