ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί χρόνια συζητούσαν για την κακοφωτισμένη αίθουσα στην οποία εκτίθεται το περίφημο άγαλμα του Ηνίοχου στο Μουσείο Δελφών. Το μουσείο επεκτάθηκε, είναι πια 1.424 τ.μ., ο Ηνίοχος θα αποκτήσει επιτέλους νέα, φωτεινή αίθουσα, όχι όμως και αντισεισμική βάση. Λόγος για τη μεταφορά του αγάλματος στην καινούργια αίθουσα έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι το άγαλμα πρέπει να μεταφερθεί μαζί με την παλιά του λίθινη βάση (1962). Κι αυτό γιατί η αντισεισμική που παραγγέλθηκε στο Ινστιτούτο Γκετί, δεν ανταποκρίθηκε σωστά σε όλες τις σεισμικές παραμέτρους. Το άγαλμα αν και ευπαθές από τη φθορά του χρόνου (είναι κατασκευασμένο σε δύο τμήματα που συγκολλώνται στο σημείο της ζώνης), θεωρείται καλύτερο να μην αποσπαστεί από τη βάση του. Οπως τόνισε η γεν. γραμματέας και πρόεδρος του ΚΑΣ, κ. Λ. Μενδώνη, το ΥΠΠΟ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σεισμολογίας του ΕΜΠ, μελετά το θέμα δημιουργίας αντισεισμικών βάσεων για πολλά κορυφαία αγάλματα (Ερμής του Πραξιτέλους, Νίκη Παιωνίου, Ηνίοχος κ.ά.), προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής. Το θέμα είναι να μη μας προλάβει και άλλος σεισμός…

«Σταγόνα στα γόνατα»

Εναν ποιητικό μονόλογο της Λίνας Νικολακοπούλου με τίτλο «Σταγόνα στα γόνατα» παρουσιάζει από σήμερα στο θέατρο «Χυτήριο» η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου. Μια ωριαία εξομολόγηση μιας γυναίκας που επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι -«ενώ είναι άδειο, φρεσκοβαμμένο κι απόλυτα ισχυρό ερήμην της»- και την κυκλώνουν οι μνήμες. Συμπρωταγωνιστές η μουσική και τα τραγούδια -σε ποίηση Ναπολέοντος Λαπαθιώτη και Λ. Νικολακοπούλου και μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη, ο οποίος μετέχει στην παράσταση εκτελώντας στην πλατεία, εν μέσω των θεατών, τις συνθέσεις του- και ο φωτισμός (Γιάννης Δρακουλαράκος), που εναλλάσσεται συνεχώς, ανάλογα με τις ψυχικές μεταπτώσεις της ηρωίδας του έργου. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Ντόρας Λελούδα και η σκηνοθεσία του Γιάννη Λαπατά.

Τριήμερο για τον Ξενόπουλο

Στην ιδιαίτερη πατρίδα τού Γρηγορίου Ξενόπουλου, τη Ζάκυνθο, πραγματοποιείται, για τα πενήντα χρόνια από το θάνατό του, ένα μεγάλο συνέδριο, με τη συμμετοχή φιλολόγων, συγγραφέων, θεατρικών συγγραφέων, σκηνοθετών, πανεπιστημιακών και μελετητών του έργου του. Το συνέδριο αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει ώς και την Κυριακή και θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων, με συνδιοργανωτές την Εταιρεία Μελέτης, έρευνας και προαγωγής πολιτισμού «Πλατύφορο», το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο και το ελληνικό Pen Club, με την αρωγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Οι K. Ασημακόπουλος, Δ. Βίτσος, K. Γεωργουσόπουλος, Φιλ. Δρακονταειδής, Ν. Λούντζης, Μ. Μερακλής, Καρ. Μητσάκης, Ευ. Μόσχος, Βίκυ Πάτσιου, Β. Πούχνερ, Γ. Χρονάς κ.ά. είναι μερικοί από τους σύνεδρους οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις τριήμερες εργασίες του. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργήσει έκθεση προσωπικών αντικειμένων του Ξενόπουλου στο Μουσείο Σολωμού, έκθεση βιβλίων, έργων και μελετών για το έργο του, ενώ θα δοθεί -την Κυριακή- η παράσταση του έργου «Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας», με την Τζένη Ρουσέα.

Ο Ιαν ΜακΓιούαν διεκδικεί Whitbread

Ο Βρετανός συγγραφέας Ιαν ΜακΓιούαν είναι ένας από τους τέσσερις υποψήφιους για το μεγάλου κύρους λογοτεχνικό βραβείο Whitbread στην κατηγορία του μυθιστορήματος. Ο ΜακΓιούαν, που ήταν ένα από τα φαβορί για το βραβείο Μπούκερ (το οποίο κέρδισε ο Πίτερ Κάρεϊ), είναι υποψήφιος για το μυθιστόρημά του «Atonement» μαζί επίσης με τους συγγραφείς Ελεν Ντάνμορ, Αντριου Μίλερ και Πάτρικ Νιτ. Το βραβείο που θα απονεμηθεί τον Ιανουάριο συνοδεύεται από το ποσόν των 30.000 στερλινών (περίπου 16,5 εκατ. δρχ.). Οι υπόλοιπες κατηγορίες του βραβείου Whitbread αφορούν τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, την ποίηση, τη βιογραφία, το παιδικό βιβλίο και το «βιβλίο της χρονιάς».

«Ουτοπία» σύγχρονη

Η σημερινή οικονομική πραγματικότητα και οι δυνατότητες που ανοίγονται, ο ρόλος του επαναστάτη στις σημερινές συνθήκες, τη σχέση ατόμου-κοινωνίας στη νεοελληνική λογοτεχνία, τις οντολογικές προϋποθέσεις στην ποίηση του Νίκου Καρούζου, αλλά και επίκαιρα άρθρα με αφορμή τις διεθνείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, είναι μέρος της ύλης του τελευταίου τεύχους (νούμερο 46) του περιοδικού θεωρίας και πολιτισμού «Ουτοπία». Οι Γ. Σταμάτης, Γ. Λιοδάκης, Ευτ. Μπιτσάκης, Γ. Ποταμιάνος, Α. Ματσάγγος, Μ. Χαρίτου-Φατούρου, Δ. Μπελαντής είναι μερικοί από τους αρθρογράφους του τεύχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή