ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα πήγαν καλά στην προγραμματισμένη επέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη για την αντιμετώπιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Ο συνθέτης θα πάρει εξιτήριο σε τρεις ημέρες, αλλά τα καλά νέα τον βρήκαν στο νοσοκομείο: ο 4ος τόμος της αυτοβιογραφίας του «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου», που αναφέρεται ιδιαίτερα στην Κρήτη, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της χώρας, «Suhrkamp», σε μετάφραση Αστέρη Κούτουλα και ανακηρύχθηκε αμέσως σε «βιβλίο του μήνα» από τον γερμανικό Τύπο. Πολλά έντυπα αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια στον Θεοδωράκη, όχι μόνο για τις περίφημες συνθέσεις του, αλλά και για τη χαρισματικότητά του ως αφηγητή.

Στη Νέα Υόρκη για το αρχαίο δράμα

Η προσφορά του αρχαίου δράματος στη σύγχρονη εποχή είναι η αφορμή για τη συζήτηση που διοργανώνει, στις 20 Νοεμβρίου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Donnell της Νέας Υόρκης το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, λόγω των τεσσάρων αρχαίων ελληνικών τραγωδιών που παρουσιάστηκαν σε θέατρα της Νέας Υόρκης, στη διάρκεια της χρονιάς. Το ΕΙΠ έχει προσκαλέσει τους Αμερικανούς σκηνοθέτες των τραγωδιών (Μάικλ Καν, Χάουαρντ Σάλγουιτς, Μόλι Σμιθ και Τζόι Ζίνομαν) σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προσφορά του αρχαίου δράματος στην εποχή μας και τις προκλήσεις του αρχαίου κειμένου στους σκηνοθέτες που αναλαμβάνουν την παρουσίασή του. Μαζί με τους σκηνοθέτες θα συζητήσουν ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Γρ. Σηφάκης και ο Αμερικανός μελετητής της αρχαίας και νέας ελληνικής λογοτεχνίας Αβί Σαρόν.

Εργο Σάρας Κέιν από την Πατεράκη

Στις αρχές Δεκεμβρίου ετοιμάζεται να ανέβει το κύκνειο άσμα της Σάρας Κέιν «Η ψύχωση των 4,48» από τη Ρούλα Πατεράκη. Είναι το κείμενο που έγραφε τον χειμώνα του ’98 η συγγραφέας πριν αυτοκτονήσει τον Φεβρουάριο του ’99. Ενα δύσκολο υλικό για να αντιμετωπισθεί θεατρικά, χωρίς καμία σκηνοθετική οδηγία, «εναλλαγές ύφους και λόγου, καμία ένδειξη των ή του προσώπου που μιλάει κάθε φορά». Η «Ψύχωση 4,48» που θα ανέβει στον εξώστη του θεάτρου «Χώρα», ο οποίος διαμορφώνεται ειδικά γι’ αυτό το έργο, έχει χαρακτηρισθεί ως «ένα είδος ανταπόκρισης από κείνη την περιοχή του μυαλού που οι περισσότεροι άνθρωποι ελπίζουν ότι δεν θα προσεγγίσουν ποτέ». Η Ρούλα Πατεράκη θα ερμηνεύσει μόνη της το «οδυνηρό» αυτό κείμενο, σε μετάφραση που συνυπογράφει με τον Αντώνη Γαλέο. Τα σκηνικά είναι του Valentino Marengo, το κοστούμι και το μακιγιάζ του Αγγελου Μέντη, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ και η μουσική επιμέλεια του Κώστα Σουρβάνου.

Εγκαίνια προβολών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά στην «Αθηναΐδα». Ωρες έναρξης προβολών: 3 το μεσημέρι (Σάββατο), 12 το μεσημέρι (Κυριακή). Ωρες εκπαιδευτικού προγράμματος: Σάββατο: 5.30 μ.μ. Κυριακή: 2.30 μ.μ. Πληροφορίες: τηλ. 34.80.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή