ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεις πρεμιέρες στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου

Αρχίζουν αύριο, με την Παιδική Σκηνή, οι φετινές παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος στις σκηνές της Μονής Λαζαριστών, τη Μεγάλη (Σωκράτης Καραντινός) και τη Μικρή.

Στην αίθουσα Καραντινός θα ανεβαστεί η «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, ενώ στη Μικρή το έργο του Εντουαρντ Μποντ «Saved», γνωστό με τον τίτλο «Σωσμένος» από το πρώτο ανέβασμά του στην Ελλάδα (Θέατρο Εμπρός), ενώ τώρα ο τίτλος έχει αποδοθεί ως «Λυτρωμένος».

– Στην Παιδική Σκηνή, που αρχίζει (αύριο) πρώτη τις παραστάσεις της (πρωινά στη σκηνή «Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών) ανεβαίνει «Ο παπουτσωμένος γάτος», το κλασικό παραμύθι του Μπράιαν Γουέι, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη, που έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, σκηνικά-κοστούμια Χρύσας Μάντακα.

– Η «Στέλλα Βιολάντη» του Ξενόπουλου θα είναι «ανατρεπτική παράσταση». Ο σκηνοθέτης της Γιάννης Παρασκευόπουλος «δεν εμμένει στις επιταγές του κλασικού κειμένου, αλλά το επεξεργάζεται σε βάθος» και «το προσαρμόζει στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Τουτέστιν, η υπόθεση λαμβάνει χώραν στη «ζαχαρένια» δεκαετία του ’80, «ενώ η ποπ μουσική γίνεται το φόντο για να ανθίσει η μελαγχολία των προσώπων του έργου». Στην παράσταση, που θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο, παίζουν οι Λάζαρος Ανδρέου, Αννα Γιαννακίδου, Μαρία Καραμήτρη, Αλέξανδρος Μούκανος, Εύα Νέδου, Μαρία Παπαδοπούλου, Αστέρης Πελτέκης και Παύλος Σαχπεκίδης. Σκηνικά Αννας Γεωργιάδου-Κένι Μακλέλαν, κοστούμια του σχεδιαστή Κωνσταντίνου, χορογραφία Αναστασίας Θεοφανίδου και μουσική επιμέλεια Κοσμά Εφραιμίδη.

– Ο «Λυτρωμένος» του Μποντ, που θα ανεβαστεί τον Δεκέμβριο επίσης στη Μικρή Σκηνή, αναφέρεται, ως γνωστόν, σ’ ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο της εποχής μας, τη βία, διερευνώντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί σε ολόκληρο το φάσμα των ανθρώπινων σχέσεων. Πρόκειται για έργο-καταγραφή της εμπειρίας ενός κόσμου που δεν είναι ούτε πολιτισμένος ούτε φυσικός ούτε ελεύθερος. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη και με τους ηθοποιούς Σίμο Κακάλα, Φούλη Μπουντούρογλου, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Ιφιγένεια Δεληγιώργη κ.ά. Σκηνικά Λίλα Καρακώστα, κοστούμια Χρήστος Μπρούφας, μουσική Κώστας Βόμβολος, κίνηση Κώστας Γεράρδος και φωτισμοί Στράτος Κουτράκης.