Διπλή πρεμιέρα στην «Κιβωτό»

Διπλή πρεμιέρα στην «Κιβωτό»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρεμιέρα αύριο το βράδυ θα είναι διπλή. Το νέο θεατρικό έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, με τίτλο «O Εβρος απέναντι» (ήδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη»), εγκαινιάζει μια νέα σκηνή της Αθήνας: Το θέατρο «Κιβωτός», στην οδό Πειραιώς 115 (απ’ όπου προέρχεται και η αρχική ονομασία που δόθηκε στο θέατρο – «Πειραιώς 115»).

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η οποία ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στους σύγχρονους χώρους του θεάτρου, που διαθέτει ένα λαμπερό φουαγιέ, μια ευρύχωρη σκηνή και… πολύ άνετα καθίσματα. Παρόντες όλοι οι συντελεστές του έργου: οι συγγραφείς, ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης και οι πέντε πρωταγωνιστές: Ράνια Οικονομίδου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη και Ταξιάρχης Χάνος.

«Μια κομμώτρια, ένας άνεργος υπάλληλος, μια πρώην ιδιοκτήτρια μπουτίκ, ένας part time ταξιτζής και ένας Κούρδος λαθρομετανάστης. Πέντε πρόσωπα στο περιθώριο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας αντιμέτωπα με τον αγώνα της επιβίωσης. Κρυμμένα μυστικά, σκοτεινές εξομολογήσεις, διαδοχικές απάτες και εν τέλει το έγκλημα. Οι ήρωες του έργου έχουν διαλέξει την προσωπική τους κόλαση. Και την ακολουθούν μέχρι τέλους». O Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος παρουσίασε το έργο, αναφέρθηκε στις συγκρούσεις, τις αντιθέσεις και τις ανατροπές, την οικονομία του κειμένου, στο οποίο, όπως τόνισε, «δεν μπορούσε να προσθέσει σκηνοθετικά τερτίπια», όσο και στο έντονο σασπένς που το χαρακτηρίζει.

«Είναι η πρώτη φορά που δεν γράφουμε ένα έργο αμιγώς κωμικό. Κύριος άξονας του είναι ο ρατσισμός στη σύγχρονη Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ρέππας ο οποίος, πιο ομιλητικός από τον Θανάση Παπαθανασίου, απάντησε με υπομονή σε πολλές ερωτήσεις και αντιρρήσεις, που προκάλεσε η «ερεθιστικότητα»του θέματος: «Νομίζω ότι μια καλή θεατρική παράσταση όπως και ένα καλό κινηματογραφικό έργο, είναι ένα σκάφανδρο βύθισης στον ίδιο μας τον εαυτό. H ζωή εξηγείται πολύ δύσκολα και ο ρόλος των καλλιτεχνών είναι περισσότερο να εντοπίζουν παρά να εξηγούν».Σ. B.

H τεράστια αυτή παραγωγή -το πρώτο μέρος θα προβληθεί το 2002 στη Μόστρα της Βενετίας- δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την αυθόρμητη και ανιδιοτελή υποστήριξη πολλών ανθρώπων. Κατ’ αρχάς του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βαλασόπουλου, του ΟΛΘ, ξενοδόχων, βιοτεχνών, ιδιωτών. Επίσημοι χρηματοδότες είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (1 δισ. δρχ.), η ET (450 εκ. δρχ.), η Γαλλία (1 δισ. δρχ.), η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία ( από 1 εκ. δολάρια). Τα ποσά αυτά αφορούν το σύνολο της παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή