Περίπλους

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τρεις μέρες βροχή» μεταξύ 40 χρόνων

Δεν είναι κωμωδία, δεν είναι δράμα «ένα έργο κανονικό είναι – πώς είναι η ζωή; Ετσι», απάντησε ο συγγραφέας του έργου αυτού όταν τον ρώτησαν σχετικά. Πρόκειται για τον Αμερικανό Ρίτσαρντ Γκίνσμπεργκ και το έργο του «Τρεις μέρες βροχή», που πρωτανεβάστηκε πριν από δύο χρόνια στο Λονδίνο και τώρα το ανεβάζει -σε λίγες ημέρες- ο Σταμάτης Φασουλής με το θίασό του στο θέατρο «Χορν». Τρεις ηθοποιοί, η Πέμη Ζούνη και ο Θοδωρής Αθερίδης εκτός από τον Φασουλή, που είναι επίσης μεταφραστής και σκηνοθέτης της παράστασης, ερμηνεύουν έξι ρόλους που ακροβατούν ανάμεσα στη δεκαετία του ’60 και στην τρέχουσα. H γενιά του ’60 οραματίζεται τα παιδιά της στο 2000, έρχεται όμως η πραγματικότητα και κάνει το όραμα εφιάλτη. Από την άλλη όμως, και η γενιά του 2000, ανατρέχοντας στο παρελθόν, σκέφτεται τους γονείς της και εξοργίζεται. Σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.

Η στρατιωτική ζωή στη λογοτεχνία

Το βιβλίο της «H στρατιωτική ζωή στη νεοελληνική λογοτεχνία» (εκδόσεις «Μεταίχμιο») παρουσίασε η δημοσιογράφος και κριτικός Ελενα Χουζούρη, χθες το μεσημέρι στη Στοά του Βιβλίου. Το βιβλίο είναι μια αναφορά σε κείμενα Ελλήνων συγγραφέων από το 1870, οπότε κυκλοφόρησε «H στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι», μέχρι τις μέρες μας. Οι συγγραφείς Μένης Κουμανταρέας και Περικλής Σφυρίδης ανέλαβαν να το συστήσουν στο κοινό. «Το βιβλίο διαθέτει τρία ατού: μέθοδο προσέγγισης, σαφήνεια και ενάργεια. Διαβάζεται σαν πρωτότυπο λογοτέχνημα, έχει όμως μειονεκτήματα και ελλείψεις», είπε ο Περικλής Σφυρίδης. Και αναφέρθηκε στην ελλιπή αναφορά στο κεφάλαιο της Μακρονήσου, αφού η συγγραφέας έχει παραλείψει «τις συγκλονιστικές σελίδες του κειμένου «Μακάριοι οι ελεήμονες» του N. Κάσδαγλη ή το «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς…» του Χρόνη Μίσσιου».

Ευρώπη και Ισλάμ

Τη συνύπαρξη και τις συγκρούσεις, παλαιότερες και σύγχρονες, της Ευρώπης με τον ισλαμικό κόσμο έχει θέμα του το συνέδριο που διοργανώνει η Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς» (Σαρρή 14, τηλ. 32.17.745) αύριο και μεθαύριο. Ετσι, στις 6 μ.μ., την Παρασκευή, στο αμφιθέατρο Ιωάννη Δρακόπουλου του Πανεπιστημίου Αθηνών θα φιλοξενηθεί η πρώτη από τις τρεις συνεδριάσεις του συνεδρίου με συντονιστή τον Νίκο Πετραλιά και ομιλητές τούς Σία Αναγνωστοπούλου, Αγγελο Ελεφάντη, Νίκο Καραπιδάκη, Μαίρη Χριστοδούλου. Το Σάββατο, οι εισηγήσεις θα αρχίσουν από τις 10 το πρωί στην Αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομιλητές τούς Κώστα Γαβρόγλου, Αντώνη Μπρεδήμα και Αλίκη Παπαδομιχελάκη, στην πρώτη συνεδρίαση, και τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Γιώργο Μαργαρίτη και Στέφανο Πεσμαζόγλου στη δεύτερη. Το διήμερο ανταλλαγής προβληματισμού και απόψεων θα ολοκληρωθεί με το στρογγυλό τραπέζι, το μεσημέρι του Σαββάτου, και ομιλητές τούς Σπύρο Ασδραχά, Νικόλα Βουλέλη, Γ. Καπόπουλο, Βασ. Κρεμμυδά, Τάσο Κωστόπουλο και Χαρ. Γολέμη.

Για την τέχνη του Αφγανιστάν

Με πρωτοβουλία του Αφγανικού Ινστιτούτου και Μουσείου της Ζυρίχης άρχισε εκστρατεία για συγκέντρωση χρημάτων (1,4 εκατ. δολάρια) με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων από τους Ταλιμπάν αγαλμάτων του Βούδα. Επικεφαλής αυτής της εκστρατείας είναι δύο Ελβετοί: ο διευθυντής του Μουσείου, Πάουλ Μπούχερερ, και ο κινηματογραφιστής Μπέρναρντ Βέμπερ, ιδρυτής του new7 wonders.org, μέσα από το οποίο ζητάει από το κοινό να ψηφίσει τα επτά νέα θαύματα του κόσμου. Στο πλευρό των δύο ανδρών έχει συστρατευθεί μια διεθνής ομάδα ιστορικών τέχνης και επιστημόνων. Σε επόμενο στάδιο προβλέπεται η συνεργασία με τεχνίτες από το Αφγανιστάν.

Η β΄ χιλιετία Ζακύνθου

Τα σημαντικότερα γεγονότα και οι προσωπικότητες που συνδέθηκαν με την ιστορία της Ζακύνθου στη 2η χιλιετία είναι το περιεχόμενο του βιβλίου «Απάνθισμα χιλιετίας Ζακύνθου», του Φίλιππου Συνετού, το οποίο παρουσιάζεται μεθαύριο Σάββατο, 7.30 μ.μ., στην αίθουσα διαλέξεων της Εστίας Νέας Σμύρνης. Την πρωτοβουλία έχουν η Ενωση Ζακυνθίων και η Εστία Νέας Σμύρνης και την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος της EPT Κρύστα Αγαλιώτη-Γιακουμέλου, ενώ ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης θα απευθύνει χαιρετισμό. H βραδιά θα κλείσει με μουσική, μ’ ένα μικρό κοντσέρτο για βιολί και πιάνο, που θα επιμεληθεί ο Ραφαήλ Πυλαρινός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή