Συγκρατημένη αύξηση κονδυλίων για τον πολιτισμό

Συγκρατημένη αύξηση κονδυλίων για τον πολιτισμό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ερχομό του ευρώ, λίγο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2002, δημοσιοποιήθηκε χθες ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2002. Σε ευρώ λοιπόν, το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 36.636 δισ. ευρώ. Στον τομέα του πολιτισμού αντιστοιχεί το ποσόν των 247,945 εκατ. ευρώ (ήτοι 84.474.861.000 δρχ. έναντι 82.693.015.000 δραχμών πέρυσι). Ετσι, και στον τομέα του πολιτισμού, η αύξηση έχει τον χαρακτήρα της συγκράτησης, σε μεγαλύτερο ποσοστό μάλιστα, κατά 0,5%, όταν οι συνολικές δαπάνες αυξάνονται κατά 5,6% σε σχέση με το 2001. Να επισημάνουμε αρχικά ότι στις «δαπάνες προετοιμασίας και διεξαγωγής Ολυμπιακών Αγώνων 2004» η στήλη για το 2002 είναι κενή σε αντίθεση με το 2001, αφού οι δαπάνες διατίθενται στις ομοσπονδίες μέσω της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Να σημειωθεί επίσης ότι και φέτος προστίθενται στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ τα 500 δισ. δραχμές που προέρχονται από το Γ΄ ΚΠΣ, ένα ποσόν το οποίο θα απορροφηθεί μέχρι το 2006 (αφορά αναστηλώσεις αρχαιολογικών χώρων, επιχειρησιακά και περιφερειακά έργα) και από πέρυσι προστίθεται στα γενικά έσοδα του ΥΠΠΟ.

Εύνοια στο ΚΜΣΤ

Αναλυτικότερα τώρα, στα ποσά που διατίθενται στους διάφορους φορείς πολιτισμού, αξιοσημείωτη είναι η τεράστια αύξηση επιχορήγησης στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη (7,4 εκατ. ευρώ = 2,5 δισ. δραχμές περίπου, έναντι 1 εκατ. ευρώ πέρυσι – αφορά άραγε εξυπηρέτηση του δανείου για την αγορά της συλλογής Κωστάκη;) και η μεγάλη μείωση (από 14 εκατ. ευρώ σε 8 εκατ. ευρώ φέτος) στην επιχορήγηση που αφορά τα Μέγαρα Μουσικής στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αφού τελείωσαν και στα δύο τα κατασκευαστικά έργα και αφού επιπλέον επιχορηγούνται και από το Γ΄ ΚΠΣ. Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα παραμένει η επιχορήγηση του άστεγου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΦΙΞ). Πινακοθήκη – Δελφοί κ.ά.

Κατά τα λοιπά, μικρή έως οριακή άνοδο έχουν οι επιχορηγήσεις στην Εθνική Πινακοθήκη (1.203 εκατ. ευρώ έναντι 1.003 εκατ. ευρώ πέρυσι), στο Πνευματικό Κέντρο Δελφών (1.438 εκατ. ευρώ έναντι 1.408 εκατ. ευρώ πέρυσι), στα Ωδεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στο Μουσείο Μπενάκη (700 χιλιάδες ευρώ έναντι 586 χιλιάδες ευρώ πέρυσι), στην KOA και στην ΚΟΘ, στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (1.203 εκατ. ευρώ έναντι 1.188 εκατ. ευρώ πέρυσι) κ.λπ.

Στα ίδια (σχεδόν μέχρι ευρώ) επίπεδα παρέμειναν οι επιχορηγήσεις στο Εθνικό Θέατρο (7. 043 εκατ. ευρώ), στο ΚΘΒΕ (6.016 εκατ. ευρώ) και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα ((2.934 εκατ. ευρώ), σε διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, ενώ νέο κονδύλι (στον περυσινό προϋπολογισμό υπήρχε κενό) στις επιχορηγήσεις λοιπών βιβλιοθηκών και μουσείων (με 147 χιλιάδες ευρώ).

Τα κονδύλια περίπου ίδια, τα βήματα περίπου με τον ίδιο ρυθμό και για το 2002 στον πολιτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή