Με Καμπανέλλη ανοίγει το ΚΘΒΕ

Με Καμπανέλλη ανοίγει το ΚΘΒΕ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την καυστική σάτιρα «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» της προρεαλιστικής περιόδου του Ιάκωβου Καμπανέλλη σκηνοθετεί ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο οποίος βάζει την υπογραφή του για πρώτη φορά σε νεοελληνικό έργο αλλά για πολλοστή φορά σε παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. H μεγάλη αυτή παραγωγή ανοίγει αύριο τη χειμερινή περίοδο στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Βασιλικού Θεάτρου, όπου δοκιμάζονται σε μια μεγάλη σκηνή οι αντοχές του έργου αλλά και όλες οι τεχνικές δυνατότητες στα σκηνικά του νέου θεάτρου. H απολαυστική κωμωδία, αν και γράφτηκε το 1952, παραμένει διαχρονική και επίκαιρη καθώς «συνδυάζει το παράλογο του Ιονέσκο και το τραγικοκωμικό του Αριστοφάνη», όπως παρατήρησε ο Ανδρέας Βουτσινάς.

Το έργο με συμβολικές αναφορές και καταστάσεις της σημερινής εποχής διακωμωδεί την υποκρισία που γεννά το πάθος για την εξουσία. Βασίζεται στην περιπλάνηση του Οδυσσέα, ο οποίος μετά τον Τρωικό Πόλεμο ναυαγεί με τους συντρόφους του στο νησί της Κίρκης. O μύθος του ήρωα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του δεν ανταποκρίνεται με τον γερασμένο και μικρόσωμο Οδυσσέα και για να συντηρήσει το θρύλο, εξωθείται σε περιπετειώδεις καταστάσεις…

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Κομνηνού και συμμετέχουν 25 ηθοποιοί. Στο ρόλο του Οδυσσέα εμφανίζεται ο Κώστας Σαντάς, στον πρωθυπουργό Εύανδρο ο Αγγελος Παπαδημητρίου και στους υπόλοιπους ρόλους οι Ολ. Αλεξανδροπούλου, K. Ιτσιος, Π. Καλπάκογλου, N. Καπέλιος, X. Καψούλη, Γ. Κώτσος, N. Μαγδαληνός, E. Μεταγγιτσινού, Ντ. Νικολαΐδου, Γ. Ντουμούζης, P. Παντελίδου, Αν. Προφύρη, K. Ρωμανού, B. Σεϊμένης, Στ. Τρίπκος, Αρ. Τσαμπαλίκας, Γ. Τσάτσαρης, K. Χαλκιάς και T. Ψωμόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή