O Αρτούρο Σαντοβάλ εμφανίζεται στον Βόλο

O Αρτούρο Σαντοβάλ εμφανίζεται στον Βόλο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σολίστα έναν μουσικό μύθο της σύγχρονης μουσικής, τον Κουβανό συνθέτη και δεξιοτέχνη της τρομπέτας Αρτούρο Σαντοβάλ, θα δώσει τις επόμενες ημέρες την πρώτη φετινή της συναυλία στον Βόλο (25/11), και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (28/11), η Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου υπό τη διεύθυνση του Συμεών Κόγκαν. O διάσημος Κουβανός μουσικός θα μετάσχει ως σολίστας στο έργο του Αλεξάντερ Αρουτιουνιάν «Κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα σε λα ύφεση μείζονα», ενώ το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει ακόμα τα έργα «Ανατολικά της Αιολίας» του Δημήτρη Μαραγκόπουλου και τη «Συμφωνία αρ. 5 σε μι ελάσσονα, έργο 64» του Τσαϊκόφσκι.

Ο Σαντοβάλ από 12 ετών άρχισε να μελετά κλασική τρομπέτα, αλλά σύντομα τον κέρδισε η τζαζ και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους νεωτεριστές της κλασικής μουσικής. O «μυθικός» τζαζίστας Γκίζι Γκιλέσπι γοητευμένος από το ταλέντο του Σαντοβάλ, υπήρξε επί πολλά χρόνια ο «προστάτης» του.

Ο Σαντοβάλ συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του περίφημου συγκροτήματος Irakere, όπου η κλασική μουσική, η λάτιν, το ροκ και η τζαζ ενώνονταν σε ένα εκρηκτικό μίγμα, και κατόπιν ίδρυσε το προσωπικό του σχήμα με το οποίο κατέκτησε τον κόσμο. Το «αποτύπωμά» του στη διεθνή δισκογραφία είναι κάτι παραπάνω από έντονο, με οκτώ προσωπικά άλμπουμ μόνο από το 1990, οπότε ζήτησε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, ενώ στο στίγμα του παιξίματός του είναι κυρίαρχο και σε δεκάδες δίσκους άλλων – Φρανκ Σινάτρα, Τζόνι Μάθις, Πολ Ανκα, στις ταινίες «Αβάνα» και «Μάμπο Κινγκς» κ.ά.

Κατά τα λοιπά, μικρή έως οριακή άνοδο έχουν οι επιχορηγήσεις στην Εθνική Πινακοθήκη (1.203 εκατ. ευρώ έναντι 1.003 εκατ. ευρώ πέρυσι), στο Πνευματικό Κέντρο Δελφών (1.438 εκατ. ευρώ έναντι 1.408 εκατ. ευρώ πέρυσι), στα Ωδεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στο Μουσείο Μπενάκη (700 χιλιάδες ευρώ έναντι 586 χιλιάδες ευρώ πέρυσι), στην KOA και στην ΚΟΘ, στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (1.203 εκατ. ευρώ έναντι 1.188 εκατ. ευρώ πέρυσι) κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή