«Οπερα της Γης» από τον B. Τόλε

«Οπερα της Γης» από τον B. Τόλε

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον Αλβανό σκηνοθέτη, που διακρίθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ένας ακόμη συμπατριώτης του κέρδισε αυτές τις μέρες στη χώρα μας μια πολύ σημαντική διάκριση: πρόκειται για τον νέο συνθέτη Βασίλ Τόλε από την Αλβανία, ο οποίος επικράτησε τριών συνυποψηφίων του τη Δευτέρα το βράδυ στην τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού Δημήτρης Μητρόπουλος, με αποτέλεσμα να του ανατεθεί η σύνθεση της «Οπερας της Γης» που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας το 2004 στους Δελφούς.

Οπως είναι γνωστό, μέσω του διαγωνισμού αυτού, τον οποίο συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής και η Ορχήστρα Χρωμάτων, θα επιλεγούν τόσο ο συνθέτης όσο και ο μαέστρος και οι βασικοί ερμηνευτές μουσικού έργου που με τον τίτλο «H όπερα της γης» θα παρουσιαστεί το 2004 με την Ορχήστρα Χρωμάτων, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου. Φέτος επελέγη ο συνθέτης, του χρόνου θα επιλεγεί ο μαέστρος και το 2003 οι ερμηνευτές. Στην τελική φάση, τη Δευτέρα το βράδυ στο Μέγαρο, μετείχαν με ενδεικτικά έργα τους τέσσερις συνθέτες, επιλεγμένοι μεταξύ πολλών άλλων από διάφορες χώρες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό: ο Ιταλός Φραντσέσκο Βενερούτσι, ο Ολλανδός Ρόμπερτ Βαϊράουχ, ο επίσης Ιταλός Λούκα Μπελκάστρο και ο Αλβανός Βασίλ Τόλε, που εν τέλει επελέγη ως νικητής από την υψηλού κύρους διεθνή επιτροπή κρίσεως, στην οποία προήδρευσε ο διευθυντής του Φλωρεντινού Μαίου Σέζαρε Ματσόνις.

Ο Βασίλ Τόλε σπούδασε σύνθεση στην Μουσική Ακαδημία των Τιράνων (1987), όπου το 1991 επελέγη καθηγητής, και έκανε διδακτορικό Εθνικομουσιλογίας, μεταπτυχιακό στη σύνθεση και μεταδιδακτορικό Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1996). Εχει αναπτύξει διεθνή καλλιτεχνική δράση, υπήρξε διευθυντής της Κρατικής Οπερας των Τιράνων και σήμερα είναι διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας του.

Κατά τα λοιπά, μικρή έως οριακή άνοδο έχουν οι επιχορηγήσεις στην Εθνική Πινακοθήκη (1.203 εκατ. ευρώ έναντι 1.003 εκατ. ευρώ πέρυσι), στο Πνευματικό Κέντρο Δελφών (1.438 εκατ. ευρώ έναντι 1.408 εκατ. ευρώ πέρυσι), στα Ωδεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στο Μουσείο Μπενάκη (700 χιλιάδες ευρώ έναντι 586 χιλιάδες ευρώ πέρυσι), στην KOA και στην ΚΟΘ, στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (1.203 εκατ. ευρώ έναντι 1.188 εκατ. ευρώ πέρυσι) κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή